「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
其實最好既方法係
1.唔比對方知你有幾多錢, 到時協議離婚, 唔洗搞上庭, 咁就唔洗披露資產
2.將D錢放係老豆老母度
3.放落MPF
4.買儲蓄保險

至於層樓, 基本上硬食, 多數都50/50
點為之housewife都冇做好先? 好難界定喎, 係冇煮飯, 冇性生活, 定唔俾口爆?

總之一啲主觀嘅觀點, 覺得佢做得好唔好呀, 佢有冇禮貌呀, 依啲上到庭法官都係當冇到.
其實關於離婚分身家嘅case, 可以睇埋鄭若驊老公之前離婚單官司, 都幾有趣.
想問身家嘅定義
係男女加埋除二咁分
定係要證明到有啲財產係共同擁有先可以分?

同埋有啲要供嘅 例如樓
落左我同老婆名,但一向都係我由其中一方供
咁分左身家後,點樣介定邊個續供?
如果層樓未供完,咁理論上層樓係咪屬於銀行?咁又有冇得分?
係婚姻財產唔係資產
好易令人誤會
律師會查你銀行statement
有錢都會奶
之前有位富豪花左過百萬飛佢老婆去Paris 食早餐
到離婚個女既claim 佢要維持婚前既生活
餐餐早餐要食1M
想問下如果層樓喺結婚前已經比左首期 層樓個名係男方同佢老母既 依家男同女方屬於長婚姻 咁依個情況下離婚男同女對間屋既財產會唔會係5:5咁分?
認真, 無啦啦唔會有人得閒查你

除非一早知你係某地方有可能有資產
有機會係:
1. (樓價LESS首期) / 2
2. 樓價/3
要分你身家果陣就查到架啦.
真係有心研究哩方面嘅巴絲
可以睇睇哩個 case, 算係近期嘅權威案例
KEWS v NCHC
(案件主角你有睇開報紙嘅話就會知係邊個) http://www.hklii.hk/cgi-bin/sinodisp/eng/hk/cases/hkcfa/2013/10.html

唔好嫌佢長, 當係睇故事咁睇, 睇完你會學到嘢

節錄:
終審法院裁定,法庭在處理來自第三者的經濟援助問題時必須考慮(i)第三者提供的經濟援助的程度,及(ii)該等經濟援助在可預見的將來持續的可能性。法庭不單要考慮某一方所擁有的資產,也要考慮假如在某一方提出要求下,其可能合理地獲得的經濟援助。
認真, 查銀行statement 係 standard procedure, 除非你攞緊綜緩住緊公屋之類。

互相交換完form e 就係 cross examination 架啦。 唔查銀行statement 唔通去問米呀
你比幾多錢先, 好多細行睇完statement就算, 唔會再走去銀行問

你Form E填中銀戶口, 你都唔會無啦啦走去盤谷銀行查對家啦
俾d hints ok?估唔到主角係咩人

Btw 起碼唔係已經有財產一定要分俾人先
老破可否徹底解決問題?
俾啲大陸女人知道點分身家了
多謝好多巴打提供既資料,其實我係離婚既細節上面都有好多唔明既地方,亦多謝一的不幸離婚既巴打一方解答。

做野先,夜的再黎學野討論。
美國就得 香港
以我所知 屋可以用信托持有呢招
等我搵返條link先
咁如果專登走去美國注冊得唔得
都一樣可以入稟香港法院?
如果結婚前女方借個名俾佢親戚買樓(親戚俾曬所有錢,但層樓個名係女方同親戚個仔),結婚後女方收入少過男方,咁女方可唔可以分身家 or 膳養費?男方又可唔可以分翻層樓?
結婚冇法律約束咁結黎做乜
呢個網都講得幾詳細
http://familyclic.hk/tc/topics/Properties-arrangements/Purchasing-property-together/Division-of-assets-following-a-divorce/#content

然而,如父母為子女付錢購買物業,該物業便會假定是父母給予子女的餽贈,這稱作「預付財產餽贈」。不過,只要有證據顯示父母有意保留自己的實益權益,便可推翻有關推定。
http://familyclic.hk/tc/topics/Properties-arrangements/Purchasing-property-together/Other-scenarios/#content

http://www.hkclic.org/tc/topics/saleAndPurchaseOfProperty/basic_knowledge_of_land_ownership_in_hong_kong/q3.shtml
呢道有詳細講多d

簡單講你只要有方法事後證明你唔係想饋贈
而只係俾佢用信托形式持有
咁就可以唔分半間屋俾佢

所以首先你用財技過錢俾老母
再叫老母出錢買屋俾你結婚
然後搵野證明你只係信托式持有
就算要加老婆名 都要列明係信托式持有(自己諗辨法水掂佢唔好詳細睇同了解咩係信托式持有)
咁就應該可以唔駛俾人分屋??

拋磚引玉 等高手解答

之前睇過個網 講老母有出錢俾仔結婚住
之後仔同老婆好快離婚 要分半間屋
老母想用實益權益去打 話只係俾個仔用信托形式持有間屋
但因為原全欏唔出證據證明當時有咁既意圖
最後個官判老母敗訴
但條link我搵唔返...
咳神
第一 注你老母
第二 你長居香港 你點解釋為左婚前協議去美國結婚 而家離婚又唔跟香港法律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞