浸大語文中心抗議事件 兩名學生暫時停學

692 回覆
65 Like 633 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=4Q-fM6pXbSg
真心睇咗先講嘢,跟車太貼易生意外
第一,人哋利申自己係教英文,唔係教普通話,話唔到事,仲要惡言
第二,同埋好難即時俾到校方答覆,不如出去搵地方傾,唔好起辦公室阻住人扮工
第三,大學生語氣用字好少少,俾啲尊重,如果道理起你到,咪慢慢說服人囉
第四,豁免試Fail嘅,問心嗰句,其實係咪真係廢?講到全部學生普通話都係專精7咁
學聯唔係未試過為大學學制發聲
亦都有代表學生同校方商討有關校內既行政
浸中都學人擺款😂😂😂
屌你老母啊校長
咁麻煩你提供一下數據囉
以上公司佔幾多成呀
係咪而家成個香港d人去晒呢d公司度做呀?
吹都有個限度啦
離晒地啦

講到用粵語好似罪咁你係咪痴左線
明明bu係自己揀,揀得就預咗要讀普通話la
你有錢移民,揀移去中國,怪得邊個姐?
https://www.youtube.com/watch?v=4Q-fM6pXbSg
真心睇咗先講嘢,跟車太貼易生意外
第一,人哋利申自己係教英文,唔係教普通話,話唔到事,仲要惡言
第二,同埋好難即時俾到校方答覆,不如出去搵地方傾,唔好起辦公室阻住人扮工
第三,大學生語氣用字好少少,俾啲尊重,如果道理起你到,咪慢慢說服人囉
第四,豁免試Fail嘅,問心嗰句,其實係咪真係廢?講到全部學生普通話都係專精7咁

你on9嫁 以理服人喺香港適用咩? 你望下個on9政府
仲有我土生土長香港人 老馮要識蝗語? 唔識仲要講到我錯咁
點解宜家d本土派開始用以前d五毛伎倆

唔識普通話人地咪開course教你囉,撚有話你錯咩

識就係識唔識就係唔識啦,明明係你自己覺得唔識普通話會俾人睇唔起咁

仲講咩政府 人做狗所以我都可以做狗logic
語文中心department head 管普通語老師 一句英文老師大曬? 普通話試呢樣野傾左年半有多 佢唔知?
我認同呢個會長無需要咁惡對住個老師 因為爆粗對件事進展無大幫助 不過呢個老師同校方心知肚明 成件事唔係一日內發生 你撚左學生成年幾 前後不一 怪人發火?
問有咩問題 當一個豁免試可以肥7成人 連原本個pth course都無咁誇張既時候 唔洗比個交代?
停學我覺得過份左

但學生犯既錯遠遠唔係講粗口 唔好偷換概念

係用粗口鬧教職員
加個撚字就變鬧人
你明明將視線轉移到將普通話同港獨扣埋一齊
停學我覺得過份左

但學生犯既錯遠遠唔係講粗口 唔好偷換概念

係用粗口鬧教職員
加個撚字就變鬧人

上面片就太長 新聞都睇過下既 真係得個撚字 ?
咁你覺得肥幾多先合理

講緊香港大學生既普通話水準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞