浸大語文中心抗議事件 兩名學生暫時停學

692 回覆
65 Like 633 Dislike
因為粵語冇資格同國語相提並論
其實咪即係佔中一樣,唔洗拉啊?
淨係識講咩“五毛左spin右spin”喺度避戰
事實係第一個直線波已經俾人收咗皮
中學都唔會咁
侮辱就要退學?侮辱刑事?
呢條link根本就唔係道歉,我已經睇完內文,完全標題黨
你搞撚錯哂
果間係 浸會小學 黎
9唔搭8
支那:因為粵語低等
大佬呀你大學生黎價
唔好講你間bu 已經唔勁
禮貌都一定要有啦
基本尊重
唔理你有幾大仇口
你根本係校園入面就要知道你要尊重自己尊重人
唔係你同出面街市鬧交講粗口有咩分別?
上面留言話講粗口都唔比個d係小學生定地盤佬?
第一,梗係唔比,校規有寫明
第二,你認為講完粗口有比唔講帶來更大效果?
第三,佢地唔只講粗口,仲兇職員。 (可能你會話,下咁撚樣都叫兇?)請你地切身處地,諗下你係比人屌個個,你會點。
唔只bu,你係美國求其搵間大學,呢d行為都唔可能接受
要推翻制度有好多方法,可能佢地用左好多方法,但唔代表你地用呢種踩線,不尊重ge行為係冇問題,係正確。
我係美國見到呢單野只係覺得方法錯哂,同埋心諗香港大學生水平原來咁撚差。
利伸:完全覺得個乜柒普通話考試on9 ,但覺得果班學生仲on9

你老母仲on9 班學生爭取咗幾耐,用過幾多方法,你乜柒都唔知。校方一直拖鳩你,玩鳩你,之後你用行動反抗,俾報紙佬模糊焦點,你就係到講風涼話。

你老母乜柒野都唔知,係到話就算用咗好多方法唔得都唔可以咁做,唔見學生一開始和平爭取嗰陣黎支持? 依家俾報紙佬講兩句以為好知成件事又識黎踩一腳? 無腦咪撚係到打咁撚多廢話 難得去到美國就收吓皮,珍惜吓你啲自由
個外國女人講英文
個男學生 ok呀no problem 呀bye bye
咁樣唔會顯得你有幾撚威
只係顯得你有幾低水平
仲懶叻咁
話哂都受過教育
仲成個小學雞咁
大學生
第一:你錯誤將廣東話及國語放係同一層次。香港工作,粵語從來唔係一定要識。中環好多寫字樓的工,係完全唔需要識廣東話,都係以國語or英文溝通。

第二:你提出訴求,唔代表你的訴求係合理且必須執行。學習國語係必須,同學好英文一樣,唔需要討論。BU都要確保培育的學生係完全適合勞動市場。
把尺會因應唔同情況改變嫁?
quit咪quit,你要走原來走唔到
親共陣營不斷spin件事係純粹爆粗就係為左咁
中環好多寫字樓的工,係完全唔需要識廣東話,都係以國語or英文溝通。

講廣東話既多定係講普通話既多?
咁不如學埋日文、德文,有唔少寫字樓都係用英文+日文/德文
駛唔駛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞