浸大語文中心抗議事件 兩名學生暫時停學

692 回覆
65 Like 633 Dislike
係呀
你地當日大把人去投訴何君堯喎
咁係咪你覺得當日你地做錯左呀?
大學生

成個亞洲日韓新加坡服務業都開始提供普通話,美國歐洲大學開始有普通話課程

香港學生:普通話無撚用,你講支那話就係五毛

你可以唔鍾意中國,但全球大勢所趨都要扮盲我只覺得你不如唔好浪費社會資源好過
抵死 BU人自己都唔團結,自作自受

南泡梨大,只係因爲學校破例收咗朴瑾惠親信個女做學生兼享特權

學生同學校撐係發大到連校友都返去喺校門貼cert話唔要

最後滾雪球連環爆煲搞到總統都下台

反觀BU 又有幾多個學生肯為自己權益行出嚟?
你鳩少陣啦 而家唔係取消成科呀 無人反對當選修呀 係唔做畢業要求呀 你成件事唔知頭唔知路就屌?
你當大學係中學呀?
而家個個都修語文咩?
其實不嬲有屌 係無咁個領頭人著手搞埋 我都唔明文科仔上到大學仲讀sci係咩事
成班人話人SPIN去講粗口
而家咪又係响度SPIN做講粗口所以俾人停學
唔係因為恐嚇老師唔俾佢地走??
你班傻鳩五毛不如講下個「撚字」點樣恐嚇人,同埋邊條校規話唔比講粗口,講左要退學
講到咁叻不如你寫個步驟表出嚟
等人下次示威用囉
距地上去office搵department head係因為學生認為個普通話豁免試係有問題,想問清楚個試個評分準則講緊啲咩(港語學有曬成個片段)但係呢個普通話course係冇覆核機制,有咩問題係冇一個途徑問,片裡面BU學生會會長劉子頎同陳樂行都提及過啲courses都應該要有覆核機制(唔記得清楚係邊個部門制定sorry⋯好似叫教與學?),而之前有學生sd電郵就住呢個試提出質疑想覆核,但係校方就話:呢啲只係叫投訴唔係覆核。仲要BU學生會會長劉子頎打電話去查詢呢件事個時啲部門推卸責任,個個都話唔係距地管,加上其實好多學生對呢件事都有疑問(69%同學fail左個試,其中有位攞過朗誦比賽冠亞季軍嘅學生係被話語氣與角色不符之類嘅評語,甘何謂之與角色相符的語調?),再講啦 作為一個學生會 既然有同學有疑問當然要幫距地解決問題架啦,人地無辦法覆核咪去教職員office問department head囉,department head咩都唔清楚(講埋曬啲咩我地有唔同既categories有唔同portion blablabla)但係又唔叫普通話老師呢啲處理到件事嘅人現身說法,加上啲話到事嘅副校長同埋AR啲人又話有事未得閒過去住,所以距地先要係office個度等
如果一開始個department head有好好解答同學嘅疑問,而唔係十問九唔知,一係講埋啲阿媽係阿媽嘅嘢,就唔會搞到班學生要係office度等成六個幾鐘等講得到呢個豁免試嘅人黎啦
再講啦,佔領係講緊以強力取得擁有陣地或者領土,啲學生擁有左啲咩地方?間office又唔係距地嘅,等人咋窩
嘈果班學生覺得佢哋有交學費大晒嘛,係佢哋出糧養班教畜wor,
宜家班教畜咪唔做你生意囉
5毛好撚忙
ot la共狗
留意返啦,呢個course冇個所謂覆核機制啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞