浸大語文中心抗議事件 兩名學生暫時停學

692 回覆
65 Like 633 Dislike
佢哋係反,講中國係支那,話國語係蝗語。咩我的邏輯,我的邏輯一向好清晰,反同用係分開。
大把即係幾多?夠唔夠粵語+英文多?
其實八婆邊到黎?
聽人講只係有人講左句 唔L係,仲要即刻收番
我地巿民都去「停學」
大學生唔講粗口先係奇聞

如果講粗口要停學,我諗過半大學生都要
講粗口唔係問題,踩上教職員office,佔領,然後粗口辱罵教職員,就係問題。

下,上office直接對話都唔岩? 唔合理喎
夠有好多公司係用緊普通話以外嘅語言溝通啦

同全世界比用緊普通話以外嘅人一定多過用緊普通話嘅人

照你logic咁應該係唔學普通話先啱
咁大聲唔代表無禮貌既
下次去校外租個場,請條友黎
上門同老師理論都唔得,真係好笑,只有中小學老師會話學生講粗口,成年人講咩粗口唔得?

呢D叫理論,你試下而家即刻入房同你上司咁理論啦

有道理點解唔可以,你呢d狗口長不出象牙的低端人口就應該唔得的,因為你講野根本就唔會有point
唔洗同上面班5毛講咁多
齋用廣東話溝通的工,幾乎無一例外係低級非技術性的職位,你叫人學粵語

哈哈哈哈哈哈哈哈
陰陰濕濕害人撚鳩人既仆街永遠都係嬴哂
最鍾意激到班無機心仲會真心同佢地嘈既傻仔嬲到扎扎跳
表面扮到好委屈好可憐 個心係到偷笑
侮辱教師上埋新聞 唔好講浸大啦 任何一間大學都會停你課啦
唔係諗住拎住個學生光環就乜事都冇呀?

你老母局鳩學生強制讀啲無廣泛應用程度既語言,侮辱學生智慧,洗唔洗停鳩埋成間學校啊
9唔搭8

學生用行動表示訴求,有粗口 = 停課合理
學校撚化學生,無理要求學生讀垃圾仲要學生有公投有投訴但係視而不見 = 9唔搭8

你老母臭閪 想模糊焦點 你老母做雞都要堅持生你真係浪費資源
侮辱教師就要承擔後果 同你所講浸大有幾仆街兩件事係冇衝突
最起碼個學生依家都識為表達方式認錯道歉
你班on9都唔知仲係度嘈乜

5毛淨係識模糊焦點 由頭到尾淨係識攞粗口件事發大黎講
叫佢回應吓浸大件事就一句都唔敢講
兩樣搵埋黎講做乜柒
香港屌人老母= 錯
浸大學生講粗口= 錯
兩樣都錯
係咪要好似小學雞咁
做咩叫罰我唔罰佢 咁呀
竊鉤者誅 竊國者侯
成日同入房同上司理論,
有道理咪同人講,使唔使填form之後上網交表?
解決提出問題既人個問題咪唔存在
goodest logic
仲可以將個視線轉移埋一舉兩得
你都覺你低技術呢
淨係全港醫院、工程,已經高過浸大最高價值果科
齋用普通話溝通的工,幾乎無一例外係低級非技術性的職位,你叫人學普通話

哈哈哈哈哈哈哈哈
我講的嘢啱唔啱,自然懂得閱讀理解。

反正你哋港獨狗出醜都唔係第一次,開口埋口就支那,蝗蟲,大家都明白邊個係啱邊個係錯
出國都係講英文
齋用普通話溝通的工,幾乎無一例外係低級非技術性的職位,你叫人學普通話

哈哈哈哈哈哈哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞