浸大語文中心抗議事件 兩名學生暫時停學

692 回覆
65 Like 633 Dislike
係啊,D中資的領導,管理層會同你講廣東話。

以前英國年代,大sir會同你講廣東話,港督都會同你講廣東話
大佬呀學唔係問題 你要畢業呀 可唔可以咁痴線 間間都有普通話手courses
咩叫其他暴力手段?麻煩解釋一下成段片裡面距邊度有暴力行為?
攞強奸同僭建比
又不如唔好淨係講個撚字?
你兇鳩人 唔撚比人走 聲大夾惡
唔識尊重人 : 個外國女人講野
你就 ok la no problem la bye bye
唔好話學校處分唔一定要有校規規定,我諗校規都冇寫唔比殺人啦 係咪代表可以?
不如你比個理由出黎唔停你學?
據我所知,校內好多同學都覺得呢班人唔啱,仲send左BU email俾我睇
同問
由你把口講出黎真係特別有說服力
浸會小學
本來可以用以前八大時期學聯既影響力
集中團結動員學生
抗衡權貴

而家退左聯
究竟係邊個損失, 優勝劣敗 形勢好明顯吧
難分真與假
詳細步驟我唔了解就唔評論,
但我就咁睇數據係無問題,
第一中學朗誦其實同普通話水平高低無關係,背熟朗誦材料就得了

第二69% fail都合理,係一個粵語環境有30%人普通話優秀可以一take pass其實已經算多,bu又唔係特別多nds既大學。

定你地班撚太撚想有90%合格率,原來香港人普通話咁勁。
咦唔係wor,香港學生唔係好憎普通話,以講普通話為恥咩,點解突然又要求豁免率咁高既 自打嘴巴
你班5毛咁落力都洗唔走浸大歧視香港學生架啦
吓……?你知唔知你up緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞