[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (2)

1001 回覆
438 Like 3 Dislike
想睇埋尼德蘭
鴉片戰爭個時英軍直頭線列都費時排,用刺刀已經打到班清兵pk
科技固然是一個因素,但中國軍隊自古以來組織度同士氣都好低,打兩打就崩潰,原因應該更加深層次

其實鴉片戰爭嗰時 武器上嘅科技根本相差唔遠 將敗仗原因賴落科技層面同洋務運動嗰時有咩分別

當仲打算中學為體 西學為用已經注定冇得救
日清甲午戰敗就係最好嘅證明 唔係科技就有用

不過上面有人話統一既中國自古既生存壓力不及分裂既歐洲,其實都無講錯,但影響不只係科技上面
就算是比較落後既中世紀,十字軍對薩拉丁,馬穆留克都經常出現以少勝多
西方軍隊以少勝多由波希戰爭開始,似乎一直都是常態
其實好想知奧匈帝國點解可以咁廢
每日一推
2日終於追晒2個POST
德國一直都係我最鐘意既國家,行書局成日都想買一本關於德國既書但唔知邊本寫得好D,依家睇完毛巴介紹清楚好多
BTW,有無邊一本大家比較推介?
深小小都唔怕,最緊要詳細D同埋有中文譯本

另外一直都好鐘意HISTORY個D 諷刺漫畫(即係考試個陣D DATA BASE QUESTION),有無人知邊度多個D圖睇
俾斯麥明明係個mk仔都可以做到咁,主角衣d野無得講
如果果陣有連登仔,佢實比人屌到仆街,保皇狗
俾斯麥明明係個mk仔都可以做到咁,主角衣d野無得講
如果果陣有連登仔,佢實比人屌到仆街,保皇狗

無得咁類比
香港d保皇狗就真係狗黎
而且係無能既狗

體格就無得好講啦...始終歐洲人有優勢...我只不過係認為一個國家既科技同技術成長得最快一定係戰爭時期....歐洲O個邊持續咁打仗打左咁奈...如果令到歐洲O個面D軍事,工業,生活水平有大躍進..同當時中國比跟本係2個世界....同埋你話D炮彈粒粒唔同..但如果科技水平夠既話就唔會有呢個情況出現啦.....戰鬥經驗根本就屌人....歐洲打咁奈..但中國就無打過.....雖然中國打輸係好多原因..但睇完呢堆歷史...覺得呢段時間所發生既野都係導致屌打中國既其中一個原因咁姐

你講戰鬥經驗清國點會冇
八國聯軍前已經打左N次喇喎...
我唔認為炮彈重量算係科技
我覺得係制度同系統
再者士兵質素唔單只體格 心理上都好遠
前面講過嘅奧地利王位繼承人戰爭
普魯士軍隊嘅紀律甚至係可以忍受肉體痛楚
強行推前至火力發揮得最好嘅距離先開槍

中國根本冇得打 李鴻章同袁世凱個堆有強大兵力既人因為東南互保條約而食花生,城內既百姓又協助八國聯軍入城,連個天都想中國畀人打到仆街

鴉片戰爭中西差距未去到咁大都輸啦
何況八國聯軍
人地用緊機關槍
清帝國班撚屌就on99咁

你講戰鬥經驗清國點會冇
八國聯軍前已經打左N次喇喎...
我唔認為炮彈重量算係科技
我覺得係制度同系統
再者士兵質素唔單只體格 心理上都好遠
前面講過嘅奧地利王位繼承人戰爭
普魯士軍隊嘅紀律甚至係可以忍受肉體痛楚
強行推前至火力發揮得最好嘅距離先開槍

中國根本冇得打 李鴻章同袁世凱個堆有強大兵力既人因為東南互保條約而食花生,城內既百姓又協助八國聯軍入城,連個天都想中國畀人打到仆街

鴉片戰爭中西差距未去到咁大都輸啦
何況八國聯軍
人地用緊機關槍
清帝國班撚屌就on99咁

聽人講話清朝打仗陣式係一字排開 方便輸果時走佬
其實我想問中國比八國聯軍打到仆街,其中一個因素會唔會關歐洲打足百幾二百年事?因為場場都混戰,結果促成歐洲成個地區既軍事,科技同埋戰鬥經驗大幅拋離中國,結果去到嗰人比人屌打。。喺歐洲打到7彩嗰陣,中國就hae緊,無乜打過仗,完全無實戰經驗

你都可以咁理解, 歐洲不論軍工科技同行軍打仗嘅知識都係科學總結, 你睇歐洲戰史係有好清晰嘅戰役圖表資料, 而中國其實就冇戰史依科, 軍事知識都係憑經驗, 加上果時清兵嘅武器同列強軍隊係講緊熱兵器同冷兵器嘅代差, 所以輸係好正常.
樓主我仲未追晒post
想問成篇德國統一係咪由勃蘭登堡-普魯士講到1990 東西德統一

我講到1871年德意志帝國成立就完啦,一二戰同打後既野,交俾其他巴打講啦

想聽埋威馬
樓主我仲未追晒post
想問成篇德國統一係咪由勃蘭登堡-普魯士講到1990 東西德統一

我講到1871年德意志帝國成立就完啦,一二戰同打後既野,交俾其他巴打講啦

想聽埋威馬

威瑪共和同埋直至二戰我可以到時接吓力
但去到東西德我就淨係識皮毛
巴打呢
差唔多同一時間,柏林亦爆發大型示威,示威者既訴求包括國王保證言論自由,制訂憲法,同埋成立民選議會。腓特烈.威廉事前冇諗過會爆發示威,只好急急腳接納示威者既訴求。但係佢依頭講完,嗰頭就派兵睇住班位於御林廣場(Gendarmanmarkt)既示威者,搞到佢地以為軍隊會對付佢地,於是修建街壘,仲同軍隊駁火。衝突持續成十三個鐘,造成254人死亡,直到國王下令撤兵先結束。由於有死人加持,往後既示威越演越烈,逼到國王要著上代表德意志革命既黑紅金三色裝束,拜訪死者既墳墓,以平息民憤。

示威者與軍隊駁火

腓特烈.威廉四世與威廉親王

喺度,小弟要講一講黑紅金三色既由來。依個將來成為德國代表顏色既組合,起源於神羅國旗。而真正既三色間條,就嚟自拿破崙戰爭時期,由來自德意志邦國既志願者所組成,隸屬普魯士軍隊既呂佐夫自由軍團(Lützowsches Freikorps)既軍旗。拿破崙收皮之後,有班德意志憤青成立耶拿聯誼會(Jenaer Urburschenschaft),宣揚民主自由同德國統一,佢地認為呂佐夫自由軍團集合各路德意志人,同組織好夾,所以以黑紅金三色為組織主色。依個顏色組合好快就被各種反封建或德意志民族主義組織採用。1832年,萊因河西岸巴列丁奈地區(Palatinate)既人民,因不滿宗主國巴伐利亞既政治打壓,於是舉辦漢巴赫節(Hambach Festival),以節日之名,實則圍住漢巴赫城堡示威,要求民主自決,統一德國,是為德意志民族運動中第一個大型示威。當日大家都以黑紅金三色為節日主色,自此依個組合就代表德意志革命同統一。

黃底黑鷹加少紅的神羅國徽

漢巴赫節,實際上的示威

十五年之後,普魯士國王身穿黑紅金裝束,答應示威者既訴求,腓特烈.威廉表態支持建立行聯邦制既德意志帝國,並喺同年12月頒布憲法,確立議會兩院制度,上議院由各州代表組成,下議院由選舉委員會選出,而俾斯麥就從舊議會過檔做咗下議院議員。雖然腓特烈.威廉已經讓步,但係議會入面既自由派仍然唔滿意,要求建立統一既德意志。

腓特烈.威廉回應市民訴求

民族成分大雜咪內耗太大
尼德蘭點熱血唔知想聽下

http://hkgalden.com/view/29122

民族成分大雜咪內耗太大

幾時變左奧匈?
聽故一路都係講奧地利

合併嘛

民族成分大雜咪內耗太大

幾時變左奧匈?
聽故一路都係講奧地利

奧地利帝國 係一元 單政府一皇帝
奧匈帝國 係二元 雙政府一皇帝
1867先變
樓主未講到的

民族成分大雜咪內耗太大

幾時變左奧匈?
聽故一路都係講奧地利

奧地利帝國 係一元 單政府一皇帝
奧匈帝國 係二元 雙政府一皇帝
1867先變
樓主未講到的

奧地利帝國本身就係包晒成個匈牙利
不過匈牙利要求代表自己民族既政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞