[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (2)

1001 回覆
438 Like 3 Dislike
想玩番eu4 但上網down d版本又唔齊dlc steam買哂要幾錢

買晒所有dlc會好撚貴 我上網睇,啲人話如果淨係想買一兩個dlc,art of war係必買,所以我淨係買咗呢個。
我諗新手嚟講,冇dlc都有排玩,摸熟咗再算

係貼吧到打歐陸風雲4

Thx btw mac os玩唔玩到

玩到

成年無玩 出左咩新野

真係超多可以google打 eu4 wiki睇返,但總括個系統係愈正愈正

成年無玩 出左咩新野

真係超多可以google打 eu4 wiki睇返,但總括個系統係愈正愈正

當年最中意佢砌軍隊有得set template 超方便

最正係啲bgm
勁好氣氛
想玩番eu4 但上網down d版本又唔齊dlc steam買哂要幾錢

買晒所有dlc會好撚貴 我上網睇,啲人話如果淨係想買一兩個dlc,art of war係必買,所以我淨係買咗呢個。

唔新啦 當年玩到癲 玩到幾日朝早7點先訓 hre統一又試過 大英殖民帝國又試過 打上俄羅斯雄霸亞洲大日本帝國又試過 最深刻好玩係用英國打到做hre皇帝

唔知點解我玩黎玩去都係摸唔清HRE個system

唔新啦 當年玩到癲 玩到幾日朝早7點先訓 hre統一又試過 大英殖民帝國又試過 打上俄羅斯雄霸亞洲大日本帝國又試過 最深刻好玩係用英國打到做hre皇帝

唔知點解我玩黎玩去都係摸唔清HRE個system

除左要討好投票果啲,仲要討好反對改革果啲,都幾有趣,唔係下下都大軍車過去。
明明歷史台
竟然比paradox騎劫
利申淨係玩布蘭登堡
太耐無打機
乜DLC唔係最後個version會包埋之前出既DLC內容咩
太耐無打機
乜DLC唔係最後個version會包埋之前出既DLC內容咩

佢呢個唔係,係optional,自己加
俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是退役返家鄉辦理娘親既身後事。老竇實在睇唔過眼俾斯麥咁樣自毀前途,於是叫佢留低幫佢打理農莊。俾斯麥睇落去雖然係一個成日吊吊揈既MK仔,但係佢認真做起野上嚟一啲都唔失禮,佢喺鄉下住咗九年,將老竇既農莊打理得井井有條,唔單止冚返自己之前敗家條數,仲幫屋企賺咗一大筆錢。依九年喺佢人生中既轉捩點,佢得閒就周遊列國,擴闊視野,仲喺鄉下娶咗老婆,之後又做埋河道監督官,做得有聲有色。

都係嗰句,機會係留俾叫主角既人,轉眼又到咗1847年,話說當時普魯士議會入面,有個代表薩克森既議員病咗,憑住屋企喺官場既關係,32歲既俾斯麥成為遞補議員。當時既國王已經唔係腓特烈.威廉三世,而係佢個仔腓特烈.威廉四世(Friederich Wilhelm IV),留意番,下文既腓特烈.威廉,唔再係講緊三世,而係四世。

雖然俾斯麥既政治生涯起步得比較遲,唔似某啲人廿幾歲就做議員,但係佢既表現完勝大部分人,甚至係資深議員。扶值俾斯麥上台既,係一個叫鐵十字(Kreuzzeitung)既議會派系,依個派系以極端保皇見稱。俾斯麥靠佢地上位,當然喺議會度表現得非常保皇,成日強調君權神授,為咗國王既議案可以得到通過,佢仲經常打頭陣攻擊對面自由派啲大佬。雖然自由派憑著人多,大部分情況下都係佢地贏,但係俾斯麥忠黨愛國既偉大情操,好快就得到國王既留意。

又有另一句話,叫時勢造英雄造時勢,俾斯麥喺依個時候,遇上咗令佢成為英雄既時勢。

都係嗰句,機會係留俾叫主角既人,轉眼又到咗1847年,話說當時普魯士議會入面,有個代表薩克森既議員病咗,憑住屋企喺官場既關係,32歲既俾斯麥成為遞補議員。當時既國王已經唔係腓特烈.威廉三世,而係佢個仔腓特烈.威廉四世(Friederich Wilhelm IV),留意番,下文既腓特烈.威廉,唔再係講緊三世,而係四世。

雖然俾斯麥既政治生涯起步得比較遲,唔似某啲人廿幾歲就做議員,但係佢既表現完勝大部分人,甚至係資深議員。扶值俾斯麥上台既,係一個叫鐵十字(Kreuzzeitung)既議會派系,依個派系以極端保皇見稱。俾斯麥靠佢地上位,當然喺議會度表現得非常保皇,成日強調君權神授,為咗國王既議案可以得到通過,佢仲經常打頭陣攻擊對面自由派啲大佬。雖然自由派憑著人多,大部分情況下都係佢地贏,但係俾斯麥忠黨愛國既偉大情操,好快就得到國王既留意。

又有另一句話,叫時勢造英雄造時勢,俾斯麥喺依個時候,遇上咗令佢成為英雄既時勢。

1847年的俾斯麥

腓特烈.威廉四世
頂,重覆咗
頂,重覆咗

頂,重覆咗

頂,重覆咗

以為你會最後整句乜撚野很重要 所以講三次
頂,重覆咗

我同fd睇老母死三次笑到仆街
頂,重覆咗

我同fd睇老母死三次笑到仆街

頂,重覆咗

以為剩係重覆一句,點知原來成段重覆咗
俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是
俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是俾斯麥就係咁樣逼到自己得返當兵一條路,但係天意弄人,唔夠一年,佢娘親因病離世,佢於是

笑死
頂,重覆咗

重覆左好多次
法國大革命雖然最尾都係失敗,但係佢帶嚟既民族主義、自由主義等思想,仍然喺歐洲陰魂不散。與此同時,另一種思想喺一個報章編輯既推動下,正在席捲歐洲。依位編輯就係我哋偉大祖國既偉大領導人既偉大導師馬克思(Karl Marx)。其實馬克思都算喺普魯士人,因為佢出生喺普魯士既提里爾(Trier)。佢以巴黎同布魯塞爾做基地,利用傳媒將佢既馬克思主義宣揚開去。馬克思提到既共產社會,對當時仲係處於皇權制度下,受盡特權階級欺壓既百姓嚟講,簡直就喺烏托邦,所以佢既思想好快就傳遍歐洲既中產同工人階級。

十九世紀中業既日耳曼邦聯,除咗經歷政治上既變革外,工業同經濟都因為工業革命既傳播,而有重大改變。工業革命一方面提升生產效率,另一方面令大量勞工湧入城市打工,依啲工人人工低,待遇又差。依班怨氣咁大既工人齊集城市,加上報業興起,加速各種反封建思想既傳播,更加激起百姓對當權者既不滿,一個個計時炸彈已經埋喺各國之中。

1848年的馬克思

拿破崙陰魂不散

去到1846、1847年,成個歐州經歷一場兩年大饑荒。百姓冇野食,唔可以怪天,就只可以怪佔中同政府。1848年2月22日,法國爆發大型示威,導致國王菲臘.路易退位,炸彈終於爆炸。歐洲各地,從意大利到瑞典,都爆發大型示威甚至起義。1848年革命,又名民族之春(Spring of Nations),正式揭開序幕。

日耳曼邦聯係革命既重災區,首輪示威發生喺奧地利既維也納,3月13日,當地大學生舉行大型示威,高呼首相,後拿破崙時代既歐洲掌舵人梅特烈下台,同埋唔該開返個euiv post,雖然皇帝費迪南一世聽從民意,撤換首相,但都阻止唔到革命烈火蔓延至成個德意志。

1848年革命肆虐歐洲各地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞