立法會表決通過修改《議事規則》決議案

462 回覆
45 Like 421 Dislike
立法會通過由建制派提出的修改《議事規則》擬議決議案,民主派提出的修訂全部被否決,主席梁君彥宣布,議題經分組點票通過擬議決議案。

民主派會議召集人莫乃光表示,今日民主派沒有輸,將來會繼續打這場仗,必定會百倍奉還。公民黨楊岳橋認為民主派輸給主席梁君彥及不公平的制度,承諾會堅守崗位,繼續監察政府。

民主黨胡志偉表示,政府特意抽起議案,形容與建制派「打龍通」,強行通過修改議事規則,擔心政府將會「快刀斬亂麻」通過基本法23條。朱凱廸表示,過去幾個月所有民主派都盡最大努力鬥爭,未來需要審視是否仍有不足之處。

真係人唔笑狗都吠
遲D應該會推
「愛國法」
「普通話法」
「簡體字法」
「去英國化法」
LIVE
https://www.facebook.com/LinePost.hk/videos/1968617206736758/
呢班真係垃圾黎
對垃圾仲有dd期望既我更加垃圾

朱西迪仲話希望能夠鎖得實一點
想笑撚死人咩
立法會通過由建制派提出的修改《議事規則》擬議決議案。數百名反對修改《議事規則》的市民在示威區集會,並觀看會議直播。10多名民主派議員在議案通過後到示威區,與集會的市民一起叫口號。

公民黨譚文豪呼籲市民在3月11日立法會補選時出來投票。民主黨林卓廷表示,今次只會令民主派的決心更加堅定,一定會與建制派鬥爭到底。

多名警員在場戒備。
辭職未呀
立法會通過由建制派提出的修改《議事規則》擬議決議案。數百名反對修改《議事規則》的市民在示威區集會,並觀看會議直播。10多名民主派議員在議案通過後到示威區,與集會的市民一起叫口號。

公民黨譚文豪呼籲市民在3月11日立法會補選時出來投票。民主黨林卓廷表示,今次只會令民主派的決心更加堅定,一定會與建制派鬥爭到底。

多名警員在場戒備。

到最後原來都係為左選票

多名警員在場戒備。

又係補選!
終於唔洗聽到班小學雞係議會碌地沙,比返大人做野
立法會通過由建制派提出的修改《議事規則》擬議決議案,民主派提出的修訂全部被否決,主席梁君彥宣布,議題經分組點票通過擬議決議案。

民主派會議召集人莫乃光表示,今日民主派沒有輸,將來會繼續打這場仗,必定會百倍奉還。公民黨楊岳橋認為民主派輸給主席梁君彥及不公平的制度,承諾會堅守崗位,繼續監察政府。

民主黨胡志偉表示,政府特意抽起議案,形容與建制派「打龍通」,強行通過修改議事規則,擔心政府將會「快刀斬亂麻」通過基本法23條。朱凱廸表示,過去幾個月所有民主派都盡最大努力鬥爭,未來需要審視是否仍有不足之處。

真係人唔笑狗都吠

無輸到 姐係贏左 好野 我地贏左喇
認真想問,鄭松泰做咗啲咩?點解唔做暴力抗爭?
遲D應該會推
「愛國法」
「普通話法」
「簡體字法」
「去英國化法」

咁咪終於可以同國家接軌
入夜後,參與反對修改議事規則集會的人數越來越多。截至晚上7時,現場目測約有300人參與。當立法會主席梁君彥宣佈通過修改議事規則,參與集會的市民隨即喝倒采,高叫「梁君彥可恥」、「民建聯可恥」、「工聯會可恥」、「新民黨可恥」、「守護立法會」等口號。

前學聯副秘書長岑敖暉表示,雖未能阻礙保皇黨修改議事規則,大家已盡全力,「習近平要將香港民主運動趕盡殺絕,但我哋一定唔可以認輸。」
前學聯秘書長周永康對那麼多關心事件感到高興。他指,未來遊戲可能會非常不公平,但大家互相關懷是很重要。「未來要行落去,要打漂亮的勝仗,今日就要開始振作,重新連繫身邊每一個人繼續行落去」。工黨主席郭永健形容,今日是議會最醜陋的一天。「保皇黨宜家洋洋得意,但我哋會繼續抗爭」。他指,拉布只是為阻擋惡法,但未來阻擋惡法就落在每一個人身上。

多名警員在場戒備。

又係補選!

講真,投票仲有咩用,邊個唔啱意見可以唔比參選,入左去又可以dq,議事規則又可以隨時修改,比你泛民補選6席全贏都改變唔到啦
我地無輸到
聽日一定會好天
記住投民主黨一票
呢D劇本睇到悶啦,叫口號俾人抬出去下次繼續爭取,拿拿林儲錢移民好過啦
香港要仆街仆一次勁ge 唔可以溫水煮蛙咁 d人先知燒埋黎 唔立刻置之死地而後生 香港只會死唔斷氣咁 辛苦ge就係我地哩d仲有大半世要過ge人

多名警員在場戒備。

又係補選!

講真,投票仲有咩用,邊個唔啱意見可以唔比參選,入左去又可以dq,議事規則又可以隨時修改,比你泛民補選6席全贏都改變唔到啦

連基本法都可以隨便釋法啦!
遲D應該會推
「愛國法」
「普通話法」
「簡體字法」
「去英國化法」

支那普通話+支那殘體字成為唯一官方語言
其實要剪布點拉都冇用
仲有定20個人要流會好困難嗎?
只要泛民肯所有會玩野,一定流到!
只怕他們不做

有無熱狗答下我
我地冇輸,係未贏過啫
根本冇想過贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞