立法會表決通過修改《議事規則》決議案

462 回覆
45 Like 421 Dislike
連登 咁大件事都仲係一堆垃圾post

普遍網上都靜

今次真係好靜 我信知既人唔少
但已經無人想行出黎/同泛民合作
之後抗爭既年輕人又好似已經死曬心
我諗估建制同777都無估到咁易

真係諗起聞一多個首《死水》

這是一溝絕望的死水,
清風吹不起半點漪淪。
不如多扔些破銅爛鐵,
爽性潑你的剩菜殘羹。

也許銅的要綠成翡翠,
鐵罐上鏽出幾瓣桃花;
再讓油膩織一層羅綺,
黴菌給他蒸出些雲霞。

讓死水酵成一溝綠酒,
漂滿了珍珠似的白沫;
小珠們笑聲變成大珠,
又被偷酒的花蚊咬破。

那麼一溝絕望的死水,
也就誇得上幾分鮮明。
如果青蛙耐不住寂寞,
又算死水叫出了歌聲。

這是一溝絕望的死水,
這裏斷不是美的所在,
不如讓給醜惡來開墾,
看他造出個什麼世界。

一諗到我地既政治領袖係泛民個班弱者,個種無力感唔係講笑
連登 咁大件事都仲係一堆垃圾post

又多五毛 又多小學雞
仲有一班扮睇唔到
順便提下
巴絲有心既 可以多啲支持依家仲搞緊本土文化活動既年青人/藝術家
不論是係粵語 老香港文化 地方社區企劃等等
佢地仲守護依個城市既記憶 仍然需要你地支持

你可以話我失敗主義
但事實依家真係失敗左
有啲野你改變唔到 都起埋唔好俾佢就咁煙滅
其實身邊好多人可能連修改啲咩都唔知
已經無力!一係焦土,一係自私地搵錢,唔好有下一代,有都要搵錢送去外國
算9數啦
最好好似澳門咁得番幾個民選議員,斷埋飯民飯碗
到時逼到飯民都武力抗爭先夠凝聚力
依家個光譜無限闊係就係話吸引多d人(資金),但各有各鬥,有咩事唔支援仲要落井下石,鬥條撚咩

武力
其實大家都將抗爭太浪漫化
根本無可能一兩次大型抗爭就足以推翻政權
從來都係好漫長 十幾年以上先有成果
好多人一開始一腔熱血失敗幾次
就心灰意冷直頭唔再理
問題係抗爭本身就係長期性
想一兩次成功係天方夜譚

認真 真係知嘅 只係死心。補選睇結果就知
大家都搵緊錢盡快移民
由得D低端人口係度喊住留係香港啦
會唔會秋後算帳?
連仔快d del下d post

我反而想知垃圾會黎緊有咩議題
有冇人肯司法覆核DQ咗嘅議員所投票嘅議案

司法已經企係港共政府果邊
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家
好似南韓同台灣民主化嘅例子根本就唔可以認用喺香港

因為有每日150個擁護支那政權嘅人過嚟香港

呢個已經變咗係一個死局

我反而想知垃圾會黎緊有咩議題

無啦 廿三條唔搞住 無政革
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家

呢個已經變咗係一個死局

仲有佢地有國家認同,係唔會諗移民

人嘅問題
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家

呢個已經變咗係一個死局

仲有佢地有國家認同,係唔會諗移民

人嘅問題

實在太柒
算9數啦
最好好似澳門咁得番幾個民選議員,斷埋飯民飯碗
到時逼到飯民都武力抗爭先夠凝聚力
依家個光譜無限闊係就係話吸引多d人(資金),但各有各鬥,有咩事唔支援仲要落井下石,鬥條撚咩

武力

到2047班傳統飯民都住緊老人院啦

對佢哋飯碗都唔再有影響
將來23條, 都會好似咁通過...
將來23條, 都會好似咁通過...

都話廿三條幾時過都得,唔撚dq都過到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞