立法會表決通過修改《議事規則》決議案

462 回覆
45 Like 421 Dislike
全盛時期 香港究竟可以玩完幾多次
其實大家都將抗爭太浪漫化
根本無可能一兩次大型抗爭就足以推翻政權
從來都係好漫長 十幾年以上先有成果
好多人一開始一腔熱血失敗幾次
就心灰意冷直頭唔再理
問題係抗爭本身就係長期性
想一兩次成功係天方夜譚

抗爭本來就係浪漫
香港搵錢唔算難 邊個好地地會同你訓公民廣場

不過我都覺得香港至少會仲有一次抗爭
因為中共個赤化程序未完 依家刁大上台 手段只會更強硬
遲早會郁埋香港既土地財產權, 繁體字, 財政同基本法
UR向來都只係前菜
之後果次就真係"黎真" 只係結果會點 無人會知
依加真係球證都係佢地既人

其實佢要夾硬修改都好難阻到佢

十幾萬個月同你武力抗爭?

蟻民先有事姐

大把錢個D咪又係咁生活
依加真係球證都係佢地既人

其實佢要夾硬修改都好難阻到佢

十幾萬個月同你武力抗爭?

蟻民先有事姐

大把錢個D咪又係咁生活

BTW就算今日有咩武力都無用

保安捉走你又係咁先
香港慘撚在有班垃圾反對派
其實大家都將抗爭太浪漫化
根本無可能一兩次大型抗爭就足以推翻政權
從來都係好漫長 十幾年以上先有成果
好多人一開始一腔熱血失敗幾次
就心灰意冷直頭唔再理
問題係抗爭本身就係長期性
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家
好似南韓同台灣民主化嘅例子根本就唔可以認用喺香港

因為有每日150個擁護支那政權嘅人過嚟香港

呢個已經變咗係一個死局

抗爭成唔成功好多因素
實際上都有唔少支那人都反共
問題係點揾到一個focal point聚集呢班人
呢個可以再開post討論
我所見係大家一開始以為一次雨革就夠推翻政權
係無可能 以失敗幾次後就心灰意冷
對抗爭真係太浪漫化
而且香港依家經濟係最冇被赤化既一個sector.呢樣亦係香港人最睇重

最先赤化既就係經濟,cepa,自由行,紅籌股,直通車,人民幣離岸市場,優才計劃,全部都係主權移交後頭十年做,導致產業單一化,依賴大陸資金,依賴地產金融,趕絕本土經濟.以上政策培植左一大班做支那生意既藍絲,開口埋口就話香港要靠支那,唔係就死得.
如果泛民一早肯承認本土派 港獨派 激進民主派
就唔洗搞到今日咁

呢班最有影響力既政黨或者政治人物
下下都覺得人地搶你票 劃清界線
已經為民主派別埋下左分裂既基礎
到今日先黎團結 有鬼用咩

本土派港獨派 甚至好多年輕人
都同你勢不兩立啦
其實身邊好多人可能連修改啲咩都唔知

民智未開冇計
飯民到上次立會選舉都仲係咁多人投
建制掌心雷 蛇齋餅 冇人理
全民炒股炒樓 眼中得個錢字
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完
等如打lol 對手勁我冇所謂 但豬既隊友係真係令人好嬲 但係豬隊友害你一次兩次 你都仲會去嬲 因為你仲會有希望佢會變
但依家已經盲目左 嬲 都已經變得曬gas
香港慘撚在有班垃圾反對派

反對派邊個地方都會有
問題在於你點樣反擊反對派, 打殘反對派
期待

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完
等如打lol 對手勁我冇所謂 但豬既隊友係真係令人好嬲 但係豬隊友害你一次兩次 你都仲會去嬲 因為你仲會有希望佢會變

我覺得就係開左先更加唔理

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完

有錢搵既,邊撚個都認啦.呢個其實冇咩好怪

有錢就可以收買到你
有錢既 屎照食 殺人放火照做
小小錢就收買到良心
咁仲學人講乜野民主
不過終於有機再見唔到泛民
所以都係要靠支爆啦

你老母爆佢都未爆啦
由香港守唔住一國兩制個刻
已經玩撚完

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完

你確認咁樣 真係叫開左民智?

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完

你確認咁樣 真係叫開左民智?

你喜歡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞