立法會表決通過修改《議事規則》決議案

462 回覆
45 Like 421 Dislike
港大法律系副教授戴耀廷預告,未來打壓會陸續有來,但不用灰心。而拉布的確變難,但非不會發生,「議員可以發言講足15分鐘,把握機會問問題。消滅拉布係無可能!」他指,大家只要保持團結,是不會被消滅,呼籲泛民各組織要建立更緊密、更強大的政治聯盟,去抵抗威權。
戴耀廷估計,2019年將有300至400個泛民人士參選區議會,而每個要有10個義工幫助。他鼓勵泛民支持者踴躍參與和協助,讓泛民屆時拿下3、4百個議席,並爭取2020年立法會拿回過半議席。

港大法律系副教授戴耀廷預告,未來打壓會陸續有來,但不用灰心。而拉布的確變難,但非不會發生,「議員可以發言講足15分鐘,把握機會問問題。消滅拉布係無可能!」他指,大家只要保持團結,是不會被消滅,呼籲泛民各組織要建立更緊密、更強大的政治聯盟,去抵抗威權。
戴耀廷估計,2019年將有300至400個泛民人士參選區議會,而每個要有10個義工幫助。他鼓勵泛民支持者踴躍參與和協助,讓泛民屆時拿下3、4百個議席,並爭取2020年立法會拿回過半議席。

厚顏無恥

厚顏無恥

屌 真定假

你戴耀廷
正仆街
成日話飯民主派今次盡力唔怪得佢地,因為依家情勢太不利。

1. 之前有份支持修改議事規則既飯民主派仲有面出黎?

2.比左20年你地,民主支那建設左未?香港比支那蠶食到咁既地步,係咪代表你班仆街呃飯食左20年?

3.雨革變唱歌,大好機會就浪費左,除左插旗打卡仲做緊乜?

4. 魚革班義士就比你割蓆譴責 人地真心幫香港付出,依家要坐監啦仆街,你地仲有面屌鳩佢地??

今時今日咁既局面,完全由你地一手做成,連支持者都搞到心都灰鳩埋,你班仆街仲用緊20年前個套, 咩和平理性非暴力非抗爭,跟你個套咪搞撚到依家香港咁囉

利申:支持香港獨立
其實身邊好多人可能連修改啲咩都唔知

民智未開冇計
飯民到上次立會選舉都仲係咁多人投
建制掌心雷 蛇齋餅 冇人理
全民炒股炒樓 眼中得個錢字
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完
等如打lol 對手勁我冇所謂 但豬既隊友係真係令人好嬲 但係豬隊友害你一次兩次 你都仲會去嬲 因為你仲會有希望佢會變
但依家已經盲目左 嬲 都已經變得曬gas

我覺得就係開左先更加唔理

你確認咁樣 真係叫開左民智?

唔係民智開唔開既問題
係冇選擇既問題
你要贏建制派
有咩黨可以揀?

基本每次有新既民主政黨出現
都會高票當選
例如 黃毓民 新民主 社民連 人力
證明香港人都係求變

你話點解唔投本土毀滅泛民
我覺得一個成年人好難將香港前途交比啲後生仔囉

厚顏無恥

屌 真定假

最撚仆街 就係呢d人 精神勝利 呃鳩人
其實大家都將抗爭太浪漫化
根本無可能一兩次大型抗爭就足以推翻政權
從來都係好漫長 十幾年以上先有成果
好多人一開始一腔熱血失敗幾次
就心灰意冷直頭唔再理
問題係抗爭本身就係長期性
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家
好似南韓同台灣民主化嘅例子根本就唔可以認用喺香港

因為有每日150個擁護支那政權嘅人過嚟香港

呢個已經變咗係一個死局

抗爭成唔成功好多因素
實際上都有唔少支那人都反共
問題係點揾到一個focal point聚集呢班人
呢個可以再開post討論
我所見係大家一開始以為一次雨革就夠推翻政權
係無可能 以失敗幾次後就心灰意冷
對抗爭真係太浪漫化

你就講得啱,但呢度好多人覺得唔需要
明明大陸人同香港人面對緊同一個政權
但連登仔就成日話咩鄰國既事唔關我事
然後去踩底人抬高自己

事實係,香港有雨傘運動,大陸人有唔少人聲援
其實佢地遊個行,成本都大過香港人好多
有d大陸人仲因為支持雨傘仲坐緊監,但仲有唔少人抗爭緊
你話你雨傘佔79日無用,其實算好
喺大陸唔止係無用,仲會陷家產,但人地仲有好多人出嚟
香港人仲好意思睇唔起大陸人?

香港人雨傘唔係覺得覺醒
係覺得咁多人佔就一定掂,「有利可圖」咪出嚟囉
但個事實係,你地只係付出左79日
2014年前你地個個都係食瞓玩屙屌
幾時有熱血過?

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完
等如打lol 對手勁我冇所謂 但豬既隊友係真係令人好嬲 但係豬隊友害你一次兩次 你都仲會去嬲 因為你仲會有希望佢會變

唔係民智開唔開既問題
係冇選擇既問題
你要贏建制派
有咩黨可以揀?

都會高票當選
證明香港人都係求變

含淚,我今屆射畀張票畀白頭佬,真係人生最柒嘅事
到家下泛民支持者都仲可以將d責任推哂落本土派身上,唔講仲以為本土派拎住十幾個議席

厚顏無恥

屌 真定假

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171215/57587309
明明係糧油兩條友玩出火被人DQ, 之後政府再順勢搞埋其他4個 , 兩隻不學無術小學雞搞成咁都仲可以怪飯民

你唔知梁由收紅色錢做野
中共 港共 抗爭派都知道
香港其實得番武裝革命依條路 而遲早都會發生
不過同時又無人想行依條路
係咪有23條立法睇

你到時被人拉去坐監

厚顏無恥

屌 真定假

最撚仆街 就係呢d人 精神勝利 呃鳩人

唔知以為聽日取消功能組別
【政情】議事規則戰 泛民與逆轉勝擦身而過
http://news.now.com/home/local/player?newsId=247022&refer=Share

無錯,泛民應該都有部份開始醒

你搞笑?開個名黎 聽下係邊個咁巴閉
【政情】議事規則戰 泛民與逆轉勝擦身而過
http://news.now.com/home/local/player?newsId=247022&refer=Share

完全係黑色幽默

無錯,泛民應該都有部份開始醒

你搞笑?開個名黎 聽下係邊個咁巴閉

今次之後,有部分冇咁左既有機會開始醒.但係唔敢做出面架 又比人割蓆

你搞笑就係第二邊搞 紅字既心路歷程十年前已經係

民智未開冇計
有錢搵 契弟都會走去認
你話 香港人點配有民主
要嬲既 一早已經嬲完

唔係民智開唔開既問題
係冇選擇既問題
你要贏建制派
有咩黨可以揀?

都會高票當選
證明香港人都係求變

含淚,我今屆射畀張票畀白頭佬,真係人生最柒嘅事

無得咁講 accountability就係咁 今屆你投佢 佢柒 下屆咪投第2個 民主就應該係咁
可惜香港係無民主
屌都冇撚用 澳門有眼你睇 自己執生 23條,批錢話過就過 貪污 冇人理
你可以對泛民心淡
但請你唔好放棄關心
諗下有咩辦法對抗個仆街政權

屌你老母 呢幾日果種無力感真係好重
bu果個跳樓都無人理 我係佢早知就今日拖埋幾個建制派收皮
黎緊23條過埋 香港變成澳門咁同支那一樣冇分別大家後悔都無撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞