立法會表決通過修改《議事規則》決議案

462 回覆
45 Like 421 Dislike
其實大家都將抗爭太浪漫化
根本無可能一兩次大型抗爭就足以推翻政權
從來都係好漫長 十幾年以上先有成果
好多人一開始一腔熱血失敗幾次
就心灰意冷直頭唔再理
問題係抗爭本身就係長期性
想一兩次成功係天方夜譚

抗爭本來就係浪漫
香港搵錢唔算難 邊個好地地會同你訓公民廣場

不過我都覺得香港至少會仲有一次抗爭
因為中共個赤化程序未完 依家刁大上台 手段只會更強硬
遲早會郁埋香港既土地財產權, 繁體字, 財政同基本法
UR向來都只係前菜
之後果次就真係"黎真" 只係結果會點 無人會知

呢點我覺得兩睇
習好明顯想做拿破輪
如果佢想燒埋香港既資產
咁當日既支那宣誓就會成為神器
根本泛民大黨就係同共狗有路,之前真義士俾人dq左,香港人唔出聲,最後搞成咁,下年23條立左法,香港人返羅湖坐監真係只能怪自己
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

好心啦
其他國家
好似南韓同台灣民主化嘅例子根本就唔可以認用喺香港

因為有每日150個擁護支那政權嘅人過嚟香港

呢個已經變咗係一個死局

抗爭成唔成功好多因素
實際上都有唔少支那人都反共
問題係點揾到一個focal point聚集呢班人
呢個可以再開post討論
我所見係大家一開始以為一次雨革就夠推翻政權
係無可能 以失敗幾次後就心灰意冷
對抗爭真係太浪漫化

你就講得啱,但呢度好多人覺得唔需要
明明大陸人同香港人面對緊同一個政權
但連登仔就成日話咩鄰國既事唔關我事
然後去踩底人抬高自己

事實係,香港有雨傘運動,大陸人有唔少人聲援
其實佢地遊個行,成本都大過香港人好多
有d大陸人仲因為支持雨傘仲坐緊監,但仲有唔少人抗爭緊
你話你雨傘佔79日無用,其實算好
喺大陸唔止係無用,仲會陷家產,但人地仲有好多人出嚟
香港人仲好意思睇唔起大陸人?

香港人雨傘唔係覺得覺醒
係覺得咁多人佔就一定掂,「有利可圖」咪出嚟囉
但個事實係,你地只係付出左79日
2014年前你地個個都係食瞓玩屙屌
幾時有熱血過?

因為香港人見到果d so called 「反共」既大陸人根本就唔係反共
最簡單講樣:有幾多連登仔 聽過 盤古樂隊 呢個組織?
香港見親果d 同 共產黨改良派差唔多

同真正反共既差好遠
好似無乜人對件事有反應
但偏偏修改議事規則,比人大831框架仲嚴重,而且有更有直接影響
屌你,咁撚多五毛。
五毛死全家!
好似無乜人對件事有反應
但偏偏修改議事規則,比人大831框架仲嚴重,而且有更有直接影響

你怪就怪飯民消耗哂民氣
由支聯會到依家仲有人未睇清泛民底蘊?
一日最衰都係本土派
做乜要激嬲中共
唔搞佢咪冇事囉
雖然泛民已被本土派唾棄,但其實佢仲有影響力 你見楊onq fb就知,可能佢個形象做得好

戲子
突然諗起64
失敗左之後樹倒猢猻散
永無變既可能
突然諗起64
失敗左之後樹倒猢猻散
永無變既可能

呢個亦都係點解華人社運咁失敗
第一鐘意做神
第二妄想一步登天
第三自己利益行先
雖然泛民已被本土派唾棄,但其實佢仲有影響力 你見楊onq fb就知,可能佢個形象做得好

戲子

係架 佢形象真係做得好,大把唔深入留意政治既咪話佢好

之前我都支持佢

戲子

之前我都支持佢

咪得個樣得把口但唔打得囉 依然係標準大狀黨style
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

抗爭本來就係浪漫

UR向來都只係前菜

呢點我覺得兩睇
習好明顯想做拿破輪
如果佢想燒埋香港既資產

巴打有料到喎,你認為條路會點行?

走向反華
好似無乜人對件事有反應

你怪就怪飯民消耗哂民氣

販民

戲子

之前我都支持佢

咪得個樣得把口但唔打得囉 依然係標準大狀黨style

睇下涼瓜傑fb打d野就燥
好似無乜人對件事有反應

你怪就怪飯民消耗哂民氣

販民

幾十年黎係唔係都遊行CAP水

之後見人地入政總佢又有樣學樣

不過係坐係度今天我
就心灰意冷直頭唔再理
想一兩次成功係天方夜譚

抗爭本來就係浪漫

UR向來都只係前菜

呢點我覺得兩睇
習好明顯想做拿破輪
如果佢想燒埋香港既資產

巴打有料到喎,你認為條路會點行?

香港情況有一半睇習集權既情況同支那, 香港與外國互動既情況
目前習既權力未足夠佢做第二個拿破崙, 19大 反映出黎係洋務派 金融幫 資本家全面失勢, 紅二派全面上位. 而習總佢仍然係紅二既代言人(但習本身都係紅二). 佢本人極想擺脫 代言人既身份, 但形勢唔樂觀. 派系共治雖然走向滅亡但未完全消亡, 如果一如習心中所想, 即係佢決心唔做漢奸要做亞歷山大, 咁香港等地就十分有希望
支那解放台灣/東海/日本海既可能性已經無限縮細中, 美日重新武裝已經勢不可擋
支那海洋擴張野心只可以放到南海上, 因為呢到係美日勢力薄弱既一環, 同時係海洋貿易線既重要一環
如果美日想永遠鎖死支那海洋擴張既野心, 佢地必定會對支那南部具有半島特性既地方有興趣, 成個廣東海岸線都係佢地既目標, 最好既結局係係廣東沿岸架起一連串獨立既城邦/城市國家, 連成一個越南式既國家
香港有無得救, 要睇現世既人把唔把握到機會
可以既係日本, 越南, 台灣等地架起海外基地
呢幾個國家或者唔會想點幫香港, 但佢地無咩理由反對先, 配合支那更加唔可能

另一半睇香港獨派/民族發明家既能力同決心
迫害和失敗對佢地的事業非常有利,冷漠和忽視才是他們最大的威脅。
反共反中反專制 自由 等立場同港獨既界線已經淺色中, 最後完全消失
目前北京已經將香港當成係一個戰場, 要對佢眼中既 "敵對意識形態" 作出鬥爭(但力度未及文革程度, 聖母單野睇到一D 野), 以及準備即將出現既戰爭. 咁即使佢唔搞文革, 都必定會搞起 反右, 土改等運動
所有資產階級將會淪為拿破崙既薪柴
係共產黨眼中, 所謂既奉獻係要奉獻者死亡, 咁佢既奉獻先係完美
親共者可以感受下共產黨既偉大
統戰術由 黨-同心圓開始, 黨-國-中-華 不停向外伸展
假以時日, 中華將會等同共產主義一樣 污名化. 過多十幾年, 唔會再有人記得中華民國, 或者佢地會覺得過去 ROC VS PRC, 會好似中史入面既 楚漢相爭, 同自己豪無關係, 只係一樣 歷史事件
BNO 身份, 咩粵語係中華正途 已經落後緊形勢
身份政治唔可以再跟住證件, 97前定97後出生, 定係邊到出生黎分
香港獨派(或者所有反抗者) 需要詳細追溯百粵文化和諸夏文化的古老分歧、鄉土共同體大一統帝國的新仇舊恨、殖民主義和共產主義的前因後果,民族史學的原材料升級為政治民族的立國神話。
紅字為立, 藍字為破
https://www.youtube.com/watch?v=ybLXy4T5D04&
唔明可以聽下王慧麟既意見
民族發明家要留意, 民族必需要資本家/資產階級結合, 無草根咁就無野可以保護資產階級; 無資產階級既支援, 草根就難以團結. 馬克思早就精辟的指出,無產者沒有民族,沒有無產者的民族
成功結合, 咩獨立後行唔行民主, 係咪排外等問題已經唔再係問題, 因為超越左傳統既種族區別, 轉為價值認同為上

香港民族主義者需要競爭地下黨的生態位,而非政協委員的生態位。法律細節方面的爭論,已經沒多大意義。因為未來鬥既係群眾動員能力, 即係千幾人出黎搞政治大會, 重要過CALL 一萬人去投票

香港民族主義者需要整合草根階級,才能避免香港重蹈上海的覆轍。佢地沒有必要爭取勝利,只要確保鬥爭長期化就足夠. 具體做法係仿效東歐三虎 波蘭抗蘇既策略, 設立團結工會(唔一定係工會, 可以當係救港委員會)等反抗連合組織, 同現時政府互相敵對, 但羅馬不是一日建成, 需要有一D 條件先可以達成, 大體可分為兩類: 筆桿子 槍桿子
筆桿子即係類似人民議會既野, 係可以團結到支持者既方法/手段, 而且公民有能力發言既地方, 資源分配既地方. 泛民既民主動力, 雷動計劃 都有呢種既影子. 當晚民族黨既集會完全可以變為一個地下集會, 形成一個只有支持者先可以參與, 議而必決而且有排他性同保密性既地下會議. 同埋地下化左咁尺度就可以大好多, 以及避過政權打壓
槍桿子類似 民團, 民兵, 可以執行到人民議會既決定. 平時兩登成日講想搞既夜巡隊就係民團既初形, 民團同民兵同樣都具有戰鬥意識, 分別只係有定無軍火既分別, 香港目前做唔到後者但做到前者, 目前獨派仲有搞D 團練, 只要人夠多, 就可以升級為民團, 有埋軍火就上去成為民兵
當兩邊既條件成熟, 就可以用各種形式嘗試成立 救港委員會. 有 有獎有罰既機制先會係好既政治架構
有志者要注意起頭時要既 係短小而精鋼, 寧要精, 莫要多.

我們不應忘記:愛沙尼亞的中學生拿起武器保衛祖國的時候,比他們還年輕。團結工會的代表步入圓桌會議的時候,比他們更加缺乏經驗。他們成功的根本原因不在天主教會的道義支持和美國工會的社運培訓,而在於共同體的有機聯繫。沉默的大多數期待自己的代言人,為時已經太久。
有無投票紀錄睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞