今日遞咗辭信 被上司屌

431 回覆
3904 Like 84 Dislike
搵到工咪搏炒
傻仔先淆佢
其實 有offer還有offer
新公司簽咗約未先
咪咁傻仔人地話俾offer你但未簽約你就同舊公司起鋼

簽咗約嘅話理閪得佢啦,正常做嘢就ok
冇feeder用?
拆釘塞入去自動打包埋pdf

你教精咗樓豬了

係有d機冇feeder既 家用機咁
我以前做過份intern filing 專利文件
講緊一份都100頁up
屌 咪塞落feeder由佢 我坐埋抖下

我知家用個d唔會有feeder,但其實開得一間公司,極大多數都係會用有feeder既scanner/影印機架啦

做大銀行表示唔知咩叫feeder

上面最頂俾人放original個度
BTW以前讀大學個時自助print野或影印都要識用架啦

原來舊野有名
有冇假未清呀?
有冇覺得身體唔多舒服要請返四五日假呀?
有冇食左藥唔清醒係咁做錯野呀?

我以為有幾撚work smart幾撚精
用feeder ja ma?
仲要係咁講說話我聽
話大陸落嚟既intern日日肯OT到八點幾
香港既大學生以為自己好叻唔肯OT
我公司放五點
我平均六七點先走都屌我 話覺得我無心做好份工
屌咩 做完咪走人囉 磨爛蓆做乜
況且我放工真係有嘢做
咁都要屌
香港扮工文化真係好有問題

吊 同我前公司一樣
準時走 係原罪
我交左信
仲有個肥西巨人 串我
即時吊9佢
睇到佢個樣驚撚到
當我係FG咩
交左信 已無敵
等於 當年信長 本多 開左一技 打不死 仲要吸魔
只有FG先怕 當然我又唔會做犯法野
準時返工 準時走
放慢手腳 磨下磨下又一日
上司無理要求 唔撚洗理 照正常程序
記得夠鐘走人

利申:P字MPF公司 觀塘 OT無錢
扮聽錯上司order得唔得?佢同你講scan20份,你扮聽錯同佢一舖過20份碎鳩晒佢!
有閪同事已經代表間公司好多問題
不嬲辭咗職就遲到早退博炒
田小姐做會計做到short左
人地樓主唔係做office boy既
實乜學哂office boy所有技巧 包括你所講既work smart
冇feeder用?
拆釘塞入去自動打包埋pdf

你教精咗樓豬了

你好撚煩
用埋feeder一個file都scan半個鐘呀

依家叫你做人肉scanner嗎?scan緊個時候你唔識得multitask做其他工作既!
面對小小事就已經覺得好撚煩,果然不是一個做大事既人物!

仲乜鳩呀 你做乜撚野撲出黎柒
點解要為呢種上司賣力呀
你要教精嘅係你自己
浪費多餘嘅力 死牛一片頸係老野先會咁
我就話樓主有能力都唔好咁比力
儲力留比下個僱主瘋狂做
long sick 病足一個月是常識
我都有差唔多問題
想問下各位 如果樓主真係每日做唔曬佢俾既工作 佢會唔會借呢樣野話你做野唔得然後出warningg 再炒你?
利申 fg
我都有差唔多問題
想問下各位 如果樓主真係每日做唔曬佢俾既工作 佢會唔會借呢樣野話你做野唔得然後出warningg 再炒你?
利申 fg

合約講明工時
收工時間後咪明天請早
遞左信,基本上連你本身既duty都可以唔做,一個月慢慢hea
遞左信,基本上連你本身既duty都可以唔做,一個月慢慢hea

可能我奴性重
之前遞左信都仲會幫佢ot
因為覺得一日仲未完contract
一日都仲係公司既人
盡番自己責任都應該
同埋玩太串reference letter都冇就唔好

但樓主個case 半年冇咩所謂啦
如果日後工作唔會對番
夠鍾咪走
呢啲閪人老細唔縱得
你有offer,又遞咗信,真係啱規矩唔洗舍佢
係我就日日5點準時走,你咬我食?啲嘢做唔晒佢都要照出糧比你,若然佢炒你佢要俾代通知金。反正佢咁玩嘢你都唔好恨佢封reference letter
再去盡啲sick leave返一個禮拜都仲得。
scan 完之後記得用記事本開黎check 下
有漏就記得加返d野上去

可能我奴性重
之前遞左信都仲會幫佢ot
因為覺得一日仲未完contract
一日都仲係公司既人
盡番自己責任都應該
同埋玩太串reference letter都冇就唔好

但樓主個case 半年冇咩所謂啦
如果日後工作唔會對番
夠鍾咪走

你真係奴性重

offer都有埋仲理乜鳩Reference Letter
都辭左
仲要已經搵到下份唔撚洗佢封推薦信
理閪得佢咩
佢有種就炒你
今晚打波扭親頸
返唔到工
勞工法例要繼續出糧
俾上司咁玩法 樓主仲淨係識話自己點慘點辛苦 真係好撚冇志氣

仲係度話咩香港工作文化有問題
我覺得佢奴性問題仲大d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞