今日遞咗辭信 被上司屌

431 回覆
3904 Like 84 Dislike
同你講解何為心理學,如果佢會炒你,佢做乜要咁樣玩你?你諗清楚啦,所以你要強勢返轉頭,俾著識玩啲人,直頭同你做錯晒添

點樣強勢, 有無例子?

香港勞工法例係偏幫公司, 你睇下D 大企業MNC 炒人炒香港佔最多你就知

根本成個環境係對打工仔保障不足, 唔係個個人都咁好彩同上司嘈佢會怕左你

我以前間公司有個reception同上司嘈交, Diu個上司有問題, 成個office都聽到, 夠強勢未?
個上司唔怕不得止仲再大聲鬧番轉頭, 唔會停架除左其中一面肯停

公司D人只會企係上司個邊

咁我講緊辭咗職個態度唔需要咁軟弱姐,唔係平時起晒鋼咁做嘢
同你講解何為心理學,如果佢會炒你,佢做乜要咁樣玩你?你諗清楚啦,所以你要強勢返轉頭,俾著識玩啲人,直頭同你做錯晒添

點樣強勢, 有無例子?

香港勞工法例係偏幫公司, 你睇下D 大企業MNC 炒人炒香港佔最多你就知

根本成個環境係對打工仔保障不足, 唔係個個人都咁好彩同上司嘈佢會怕左你

我以前間公司有個reception同上司嘈交, Diu個上司有問題, 成個office都聽到, 夠強勢未?
個上司唔怕不得止仲再大聲鬧番轉頭, 唔會停架除左其中一面肯停

咁咪繼續嘈囉 日日都嘈 睇下個上司收唔收聲 家陣唔洗做野?

我都唔知有咩好爭論,講咁多怕玩野。
樓猪依家個上司已經唔鍾意佢,你再做好都無用。
話咩怕行頭窄更無道理,你估人地真係咁得閒,就算有咪轉行囉,反正樓猪第一份工?

公司企係上司果邊就一定,但又有咩所謂,佢又唔可以唔出糧俾你,你夠堅持咪可以再吵,又唔會有事。日日串下佢都得

點樣強勢, 有無例子?

咁咪繼續嘈囉 日日都嘈 睇下個上司收唔收聲 家陣唔洗做野?

我都唔知有咩好爭論,講咁多怕玩野。
樓猪依家個上司已經唔鍾意佢,你再做好都無用。
話咩怕行頭窄更無道理,你估人地真係咁得閒,就算有咪轉行囉,反正樓猪第一份工?

公司企係上司果邊就一定,但又有咩所謂,佢又唔可以唔出糧俾你,你夠堅持咪可以再吵,又唔會有事。日日串下佢都得

無需要做好但都無需要特別做得衰
轉行既野我唔知啦 可能樓主有心係果個行業發展呢
事實上某d 行頭窄既行業臭左朵都係好麻煩
前僱主唔會主動唱衰你 但新公司hr 打到黎都會講兩句咁
不過樓主個case 都唔似係咩特別position
做左半年走就要你做晒做一年要做既野
你叫你腦細出埋下半年既糧俾你你咪做埋俾佢囉

俾幾多錢做幾多野就係咁簡單
慢慢做
準時收工

俾幾多錢做幾多野就係咁簡單

香港老細識得咁諗就好, 好多都係諗住用平價錢請個叻人番黎幫佢做哂D難搞既工作
辭左職理9佢啦
投你老母票咩
下下都要問
有好路數緊係resign la
啲人成日話唔夠一年cv會花依個point有啲on9
Hr係睇你係嗰個post到學啲咩先最緊要
人地問你解釋得到咪得囉。唔洗拘泥喺年資到嘅

不過我都最近resign左份contract 工比個hr閪我扣左我公假錢
樓主自己留意返
按章工作是常識吧,應該有其他同事知老闆閪,叫佢地做你referer,費事reference check你仆街老闆鳩up
遞左信,基本上連你本身既duty都可以唔做,一個月慢慢hea

可能我奴性重
之前遞左信都仲會幫佢ot
因為覺得一日仲未完contract
一日都仲係公司既人
盡番自己責任都應該
同埋玩太串reference letter都冇就唔好

但樓主個case 半年冇咩所謂啦
如果日後工作唔會對番
夠鍾咪走

你真係奴性重

offer都有埋仲理乜鳩Reference Letter

下一份工就諗住做到退休?
好好珍惜辭左工又未走既日子
夕陽戰士係無敵狀態
驚春咩
有好路數緊係resign la
啲人成日話唔夠一年cv會花依個point有啲on9
Hr係睇你係嗰個post到學啲咩先最緊要
人地問你解釋得到咪得囉。唔洗拘泥喺年資到嘅

不過我都最近resign左份contract 工比個hr閪我扣左我公假錢
樓主自己留意返

其實等人用既
佢理鳩你之前做過雞咩
你話:
如果份工D同事上司好相處
我都唔會違諾辭職
關係係雙向的
你點對人人地點對番你
真正好上司應該會留得住好多下屬
四千張白紙,佢無話scan 底定面
Scan 完用部印表機 夾下隻手
跟住去睇醫生,之後去勞工處告佢。
再claim 佢工傷。
霸住部機唔比其他同事用
我Scan咁多份文件會心口痛同暈
驚佢有牙咩
有心玩你分分鐘個200個FILE其實係唔洗SCAN
求鳩其想玩鳩你
總之你做晒自己野 每日準時走就係咁簡單
佢無權要求你開OT
唔出糧咪勞工處見
( Show Blocked User - 田蕊妮 )

呢條撚屌響度攞存在感搏人屌佢⋯⋯好撚煩
scan野唔係放一疊係上面就會自己食架喇咩?
一份都唔撚做
日日大聲屌鳩返佢轉頭
反正有人請左怕咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞