今日遞咗辭信 被上司屌

431 回覆
3904 Like 84 Dislike
睇黎你唔只誠信有問題,工作能力都好有問題

200個file
每個file scan半個鐘(因為入面至少有二三十份documents)
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw
又要分類save係drive
Scan完要逐份文件跟次序入返好

根本就係完全唔需要思考既工作,只係普通工廠式咁去做就得,難道你咁都做唔黎?

做得黎同夠唔夠時間做係兩回事

我當樓主係廢材 , 你可以快佢一倍時間做 , 都係一個鍾scan 四份 , 你覺得你可以一日整到二百份?

為何不可?不過我唔想係度教精樓主

又有on9仔 又要威 又要做傻閪
同佢講interview同結婚咪一尻樣,咪又係話一生一世海枯石爛,但結左夠可以離婚啦,屌尻返個老細on99九唔搭八啦
返正你都有offer 夠鐘咪走 做唔晒咪話留番聽日做
咁你唔啱既
點會咁蠢同人講會同佢死一年唔走
等佢口頭上有位入你

除此之外都正確
注意番下次吹水時諗清楚先好講
( Show Blocked User - 田蕊妮 )

你呢頭block完,個頭咪又係會click返黎睇

認真 我想睇吓post學吓嘢 你條煩膠真係好撚煩 平時開電視見到田蕊妮都唔想睇 家吓上連登都要見到條煩膠叫田蕊妮 好心收皮啦 搏出位唔撚係咁搏㗎 我依家就block柒你呀屌 Click你老母隻腳等佢仆街就有
咁你唔啱既
點會咁蠢同人講會同佢死一年唔走
等佢口頭上有位入你

除此之外都正確
注意番下次吹水時諗清楚先好講

應該係指個份工合約期一年
上司就當你承諾一年
你搵到工怕咩?

自己覺得合理就做 唔合理就唔做
同你講解何為心理學,如果佢會炒你,佢做乜要咁樣玩你?你諗清楚啦,所以你要強勢返轉頭,俾著識玩啲人,直頭同你做錯晒添
樓主on9
你都要走仲想人比咩你做
係做哩d 架啦
你又唔係係公司做左好耐有乜野要交接
做得晒咪做
做唔晒咪由鳩得佢
不過我會話
香港好細 轉過頭可能遇得返個老細
怨有頭債有主 到時係咩環境就唔知了
慢慢做 得閒去下廁所爆石
星期一請下SL 一個月好快過
上司有冇性侵犯你ar
日日剩係scan文件
仲要慢慢scan
霸鳩住部影印機等其他人冇得用
大大聲話老細叫你scan
樓主on9
你都要走仲想人比咩你做
係做哩d 架啦
做得晒咪做
做唔晒咪由鳩得佢
不過我會話

有時睇間公司有幾多斤兩,老細有幾多料,就知邊啲係垃圾冇影響力,邊啲係唔得罪得
其實應唔應該賠錢走?
佢會唔會畀啲mission impossible你,令你做唔到再用嚴重失職為由炒你,唔駛比錢

勞工處分到邊d係無理要求
20個a4 box file
如果一個月都scan唔完
似係你有問題多d
講緊平均一日scan一個
仲有幾粒鐘r春袋上連登

原來睇少個0
由鳩佢啦咁 求其scan到最淺色
睇佢點樣睇

你都柒得幾撚好笑
應該唔知點解
無端端
部scanner壞左
又唔知點解用第二部嗰時
又壞埋
你估你今個月仲易唔易過
樓主搵到工仲掙扎d乜? 日日sl都得啦
玩嘢樓主應該做唔出,但準時放工係基本囉,否則打工打到咁冇尊嚴,做壞個市場,有份養惡啲人渣老細
同你講解何為心理學,如果佢會炒你,佢做乜要咁樣玩你?你諗清楚啦,所以你要強勢返轉頭,俾著識玩啲人,直頭同你做錯晒添

點樣強勢, 有無例子?

香港勞工法例係偏幫公司, 你睇下D 大企業MNC 炒人炒香港佔最多你就知

根本成個環境係對打工仔保障不足, 唔係個個人都咁好彩同上司嘈佢會怕左你

我以前間公司有個reception同上司嘈交, Diu個上司有問題, 成個office都聽到, 夠強勢未?
個上司唔怕不得止仲再大聲鬧番轉頭, 唔會停架除左其中一面肯停

公司D人只會企係上司個邊
樓主on9
你都要走仲想人比咩你做
係做哩d 架啦
做得晒咪做
做唔晒咪由鳩得佢
不過我會話

有時睇間公司有幾多斤兩,老細有幾多料,就知邊啲係垃圾冇影響力,邊啲係唔得罪得

個老細幾多料同佢影響力都無乜關係
好多濕鳩老細都識做好多濕鳩野阻你上位
由其是d行頭窄既公司就小心d
都係個句
唔好"立亂"得罪人好d
都遞左信 仲要睇佢面色?
正常佢驚多過你驚喎 一個唔覺意做錯左

都遞咗信!
喺佢驚你,多過你驚佢!
不是要把佢交代嘅工作完成!

喺要睇自己嘅心情來工作!
但不是叫你不工作!

點樣強勢, 有無例子?

香港勞工法例係偏幫公司, 你睇下D 大企業MNC 炒人炒香港佔最多你就知

根本成個環境係對打工仔保障不足, 唔係個個人都咁好彩同上司嘈佢會怕左你

我以前間公司有個reception同上司嘈交, Diu個上司有問題, 成個office都聽到, 夠強勢未?
個上司唔怕不得止仲再大聲鬧番轉頭, 唔會停架除左其中一面肯停

公司D人只會企係上司個邊

normal resign=1個月受苦 無錢賠
被即炒(not misconduct)=受苦少於1個月。有錢賠
被即炒(misconduct)=受苦少於1個月 無錢賠

我唔明樓主掙扎乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞