今日遞咗辭信 被上司屌

431 回覆
3904 Like 84 Dislike

根本就係完全唔需要思考既工作,只係普通工廠式咁去做就得,難道你咁都做唔黎?

做得黎同夠唔夠時間做係兩回事

我當樓主係廢材 , 你可以快佢一倍時間做 , 都係一個鍾scan 四份 , 你覺得你可以一日整到二百份?

為何不可?不過我唔想係度教精樓主

得啦 知你好撚勁好撚勤力啦

唔關勤唔勤力事,依家係要work smart
但睇黎樓主既工作能力似乎同一般office boy仍有一段距離

你估個個學你做office boy咩
咁大聲話教精人點scan
講出來都唔怕笑死人

呀聰明呀,我係話我唔會教精樓主

仲有人回應個傻婆既,你回佢佢已經當自己贏左
仲要係咁講說話我聽
話大陸落嚟既intern日日肯OT到八點幾
香港既大學生以為自己好叻唔肯OT
我公司放五點
我平均六七點先走都屌我 話覺得我無心做好份工
屌咩 做完咪走人囉 磨爛蓆做乜
況且我放工真係有嘢做
咁都要屌
香港扮工文化真係好有問題

關咩事
係你垃圾廢柴唔敢準時走姐
fg第一份長工 我係一年合約
做咗半年發覺份工好唔啱自己
同事又閪
搵到份長工人工又多d咪走囉
點知佢話:你interview既時候應承過accept offer就真係會做一年,而家你走,我覺得你誠信好有問題。
我心諗你都on9㗎 打份工又唔係嫁人
結婚夠會離婚啦
我可以點反駁佢?
而家我一個月通知期
佢要我張200個file全部scan入電腦
講緊每個file入面有三四十份文件
點撚樣做呀

樓主日日準時走 點都會bad mouth你
死都死埋佢啦 佢話得你啱喎

慢慢做, 小心做

佢話一日要做夠二十份先可以收工
問題係我做完平時自己既duty都已經四、五點
平均scan一個file都要半個鐘

就係你會聽佢講仲要上黎求救先on撚9, 家下佢話叫你做哂就一定要做哂佢咩 佢依家叫你跳樓死你唔去

依家佢咁樣玩鳩你, 就係睇中你fg後第一份工, 無工作經驗, 但係你日日準時走, 記住call埋勞工處, 一個月通知做完之後就出糧, 唔出就再call勞工處同佢玩大佢, 就係咁多, 唔洗驚佢, 依家你係去打工唔係賣身, 你要記住你依家唔係做奴隸佢話點就點, 醒少少啦
你一疊隊落部機度由佢scan
食紙都由鳩佢
話樓主無合約精神果班傻鳩
我屌晒你地老母呀

合約寫明一個月通知可以離職解約
而家俾撚晒通知期跟足合約做
呢啲先係合約精神呀屌你老母
樓主咁撚大責任心,又大道德包袱,好蝕底,唔夠人玩

問心,你驚佢有牙咩,總之嘢照同佢做,夠鐘照放工,同佢OT都on9,佢唔敢主動提早炒你架,如果佢真係炒你先合乎你利益,到時變咗佢唔想完成合約
fg第一份長工 我係一年合約
做咗半年發覺份工好唔啱自己
同事又閪
搵到份長工人工又多d咪走囉
點知佢話:你interview既時候應承過accept offer就真係會做一年,而家你走,我覺得你誠信好有問題。
我心諗你都on9㗎 打份工又唔係嫁人
結婚夠會離婚啦
我可以點反駁佢?
而家我一個月通知期
佢要我張200個file全部scan入電腦
講緊每個file入面有三四十份文件
點撚樣做呀

樓主日日準時走 點都會bad mouth你
死都死埋佢啦 佢話得你啱喎

慢慢做, 小心做

佢話一日要做夠二十份先可以收工
問題係我做完平時自己既duty都已經四、五點
平均scan一個file都要半個鐘

其實呢通常依d情況佢意思係每日淨係scan野
日常duty已經唔洗你做
遞左信既人不嬲大曬同惡過老細架啦

唯一一個月可以惡過老細
原來依家D死靚仔真係BUY出爾反爾冇誠信
平心而論 你係老細 想搵個做一年既 無非都係唔想成日要TRAIN新人
你個情況 明顯係有口頭承諾會做一年 人地先請你姐

依家你冇左誠信WOR ON9仔 人地屌你又有咩問題? 唔屌你先奇怪啦
仲話想駁人 你邊忽有道理去駁人? 講出黎都唔驚笑死人

利申 : 純粹以事論事客觀公道而論

誠信?
返工幾日冇撚咗啦
當公司話返9放6嘅時候
公司有冇做到真係放6?
照咁講全港好撚多公司都冇誠信啦
又唔柒俾OT錢

合約通常都有寫明條款話如有需要會安排加班之類,你ACCEPT左屌返間公司咁係你自己問題姐,除非你話合約寫明會準時收工,咁你就有位入,好心啦ON9仔,見過世面未架? 亂鳩屌就岩架拿? 大把大公司唔會強制OT架啦柒頭

如有需要會安排加班
你有冇睇返佢會答應用咩去補返個差位?
強制OT都講得出就抵你俾人屈住屌啦
冇1:1補返CL根本唔抵屌,1:1.5(人工)先係正確做法

第一日見工就問撚住呢啲濕鳩位啦
家陣啲人真係好撚怪
點解將自己嘅奴工生活當咗做應份?
Short notice 吧啦
辭職大哂架喎,驚佢咩
平心而論 你係老細 想搵個做一年既 無非都係唔想成日要TRAIN新人

依家你冇左誠信WOR ON9仔 人地屌你又有咩問題? 唔屌你先奇怪啦

誠信?
返工幾日冇撚咗啦
當公司話返9放6嘅時候
公司有冇做到真係放6?
又唔柒俾OT錢

合約通常都有寫明條款話如有需要會安排加班之類,你ACCEPT左屌返間公司咁係你自己問題姐,除非你話合約寫明會準時收工,咁你就有位入,好心啦ON9仔,見過世面未架? 亂鳩屌就岩架拿? 大把大公司唔會強制OT架啦柒頭

如有需要會安排加班

家陣啲人真係好撚怪

咁又話分兩頭
有幾多人返工真係100%時間工作
總會有D時間係做同工作無關既野

再者 工作量係咪真係大到令你唔可以準時收工先
如果係你做得慢+hea
我會講OT真係抵你喎

利申: 唔讚成OT 但做多十零分鐘的話 都仲可以接受

誠信?
返工幾日冇撚咗啦
當公司話返9放6嘅時候
公司有冇做到真係放6?
又唔柒俾OT錢

如有需要會安排加班

家陣啲人真係好撚怪

咁又話分兩頭
有幾多人返工真係100%時間工作
總會有D時間係做同工作無關既野

再者 工作量係咪真係大到令你唔可以準時收工先
如果係你做得慢+hea
我會講OT真係抵你喎

利申: 唔讚成OT 但做多十零分鐘的話 都仲可以接受

ot 冇所謂, 但係要有錢.
慢慢做囉,都走啦怕佢有牙
最近天氣轉冷
樓主小心身體
唔好病
依家係咪好多公司既僱佣合約都寫明OT無補水?

如果合約無寫明, 但interview時話會有OT, 之後番工唔OT既話, 咁又可唔可以呢?
其實有乜撚野好投票同討論
你又有offer
又辭左職
唔做又唔係犯法
只要記住 9-6 係你duty time
完左就可以走架喇 比佢炒囉最多咪
亂鳩scan,等佢自己慢慢check
我又唔係你同事 可能真係你有問題呢
當年比信果一日當住大老細面屌柒個上司 屌左成粒鐘
個上司之後果一個月 乜撚都唔敢叫我搞
日日hea住番工等出糧走人

你唔惡d d人當你死嫁
梗係搏炒啦
當年比信果一日當住大老細面屌柒個上司 屌左成粒鐘
個上司之後果一個月 乜撚都唔敢叫我搞
日日hea住番工等出糧走人

你唔惡d d人當你死嫁

你屌個上司係話D乜, 其間上司無反駁你咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞