今日遞咗辭信 被上司屌

431 回覆
3904 Like 84 Dislike
唔啱做就走la
咪同佢講同預期中唔同再屌柒佢
講誠信只係留你ge籍口

想留人就打感情牌 , 一係加人工

屌人冇誠信點會係想留人

本來想扭下計都即走
全部打斜scan
20個a4 box file
如果一個月都scan唔完
似係你有問題多d
講緊平均一日scan一個
仲有幾粒鐘r春袋上連登

原來睇少個0
由鳩佢啦咁 求其scan到最淺色
睇佢點樣睇

頭十幾份認真scan,之後每十幾頁scan漏一頁

呢個世界總有傻鳩上司 以為你唔敢玩野
fg第一份長工 我係一年合約
做咗半年發覺份工好唔啱自己
同事又閪
搵到份長工人工又多d咪走囉
點知佢話:你interview既時候應承過accept offer就真係會做一年,而家你走,我覺得你誠信好有問題。
我心諗你都on9㗎 打份工又唔係嫁人
結婚夠會離婚啦
我可以點反駁佢?
而家我一個月通知期
佢要我張200個file全部scan入電腦
講緊每個file入面有三四十份文件
點撚樣做呀

樓主日日準時走 點都會bad mouth你
死都死埋佢啦 佢話得你啱喎

慢慢做, 小心做

佢話一日要做夠二十份先可以收工
問題係我做完平時自己既duty都已經四、五點
平均scan一個file都要半個鐘

慢慢做,一日scan一份文件
佢屌你時就講"係咁慢ga喇,炒我吖"
反正你已有offer, 最多咪唔要ref. letter, 第時咪話呢半年畢業去咗旅行囉
佢屌你? 你日日屌返佢都仲得呀,吹咩!
反正有offer又辭咗工,無敵mode已開啟!
Contract有寫terms of termination咪得
20個a4 box file
如果一個月都scan唔完
似係你有問題多d
講緊平均一日scan一個
仲有幾粒鐘r春袋上連登

原來睇少個0
由鳩佢啦咁 求其scan到最淺色
睇佢點樣睇

scan衰咗再唔小心碎埋
諗到都興奮
睇黎你唔只誠信有問題,工作能力都好有問題

200個file
每個file scan半個鐘(因為入面至少有二三十份documents)
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw
又要分類save係drive
Scan完要逐份文件跟次序入返好

根本就係完全唔需要思考既工作,只係普通工廠式咁去做就得,難道你咁都做唔黎?

做得黎同夠唔夠時間做係兩回事

我當樓主係廢材 , 你可以快佢一倍時間做 , 都係一個鍾scan 四份 , 你覺得你可以一日整到二百份?
賠錢走 唔好留 仲要將件事爆俾HR聽
做!梗係照做,OT都要完成上司既要求,獅子山精神
不過要咁長時間又咁複雜,我驚你精神唔夠係公司仆親撞到頭,比文件責到腳

正解
工傷完再被人炒仲可以告返佢轉頭
仲要係咁講說話我聽
話大陸落嚟既intern日日肯OT到八點幾
香港既大學生以為自己好叻唔肯OT
我公司放五點
我平均六七點先走都屌我 話覺得我無心做好份工
屌咩 做完咪走人囉 磨爛蓆做乜
況且我放工真係有嘢做
咁都要屌
香港扮工文化真係好有問題
用email對話 cc老闆
做得半年cv都唔會放入去
連佢reference letter唔要都罷
怕佢有牙咩
200個file 每份少幾頁會點

200個file
每個file scan半個鐘(因為入面至少有二三十份documents)
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw

根本就係完全唔需要思考既工作,只係普通工廠式咁去做就得,難道你咁都做唔黎?

我當樓主係廢材 , 你可以快佢一倍時間做 , 都係一個鍾scan 四份 , 你覺得你可以一日整到二百份?

為何不可?不過我唔想係度教精樓主

得啦 知你好撚勁好撚勤力啦
正常合約俾你一個月通知 你照做誠信完全冇問題
至於嗰啲File慢慢Scan 做左bare minimum 就算佢炒你你都可以投訴佢無理解僱
人望高處啊

200個file
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw

ok

我錯 , 自己收收皮先
仲要係咁講說話我聽
話大陸落嚟既intern日日肯OT到八點幾
香港既大學生以為自己好叻唔肯OT
我公司放五點
我平均六七點先走都屌我 話覺得我無心做好份工
屌咩 做完咪走人囉 磨爛蓆做乜
況且我放工真係有嘢做
咁都要屌
香港扮工文化真係好有問題

出來做嘢人地講嘅嘢使乜咁介懷?更何況你都將要走啦。下禮拜開始日日準時收工 反正都唔撈啦,理鳩佢阿?記住:嘢照樣做,冇俾佢捉到痛腳。
用email對話 cc老闆

bcc

200個file
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw

佢要連續日做50粒鍾 , 先可以做完

仲要呢個速度已經快過樓主一倍

200個file
自己計
摩打手都做唔到啦
每份六件要上pw

條友日日返工淨係影印緊係可以一日二百份啦
我哋呢啲有實事要做嘅咪做唔到囉
樓主都唔洗你教精
因為佢冇需要學識一日影二百份嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞