飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
入少咗油咪仆街囉
你話機師都可以靠滑翔land
或者炒去d冇咩人嘅地區

一個counter example已完

關入少油咩事?

唔一定、所以飛機師training好重要
要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

咩工training都重要架啦
Cpl有錢有得學 儲鐘考試 。學歷要求係中學
唔同律師醫生 比你考讀都讀唔惦
因為好多行外人唔知會神化機師講到有幾難幾難,
做commercial pilot難在個公司interview

咪就係個interview難囉...
CPL唔係難處

Training包括airline入面嘅training
你flight review唔pass而且好有問題嘅話就算係captain都可以比人炒

同機師會唔會比人取代有咩關係?

因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

唔一定、所以飛機師training好重要
要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

巴打文盲

可唔可以舉例講下咩為之唔係數據既決定?
另一個有趣的話題:
醫生
有研究顯示
未來美國社會對醫生需求會下降,但對醫護助理需求增加
因為病理判斷可以用AI去處理,所以醫生需求減少
但需要醫護助理去照顧病人,同埋解釋AI的判斷比客人聽
取代到唔出奇,不論全電腦甚至有個機械飛機師

問題係信無咗機師就會減價天真啲,定信可加可減機制會減價天真啲
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

國泰機師人工佔全部人工支出嘅一半
2017年機師人工成本大概100億港元

source: google

痴線佢將訓練成本加埋落去先有,因航機師點可能平均每人出300幾萬一年

訓練成本係應該計埋架wo?

佢寫人工,咁法例要求嘅每6個月嘅訓練續牌都計埋都叫人工?
連登專家
另一個有趣的話題:
醫生
有研究顯示

之前睇新聞話美國有個病人好多醫生都診斷唔到咩病 但係用A I診斷幾秒就搵到 原來係極罕有病例
再精密既系統都有機會被hack,有機師穩陣好多
另一個有趣的話題:
醫生
有研究顯示

之前睇新聞話美國有個病人好多醫生都診斷唔到咩病 但係用A I診斷幾秒就搵到 原來係極罕有病例

不過台灣的研究緊無人醫院
講咁耐都無人提過satcom 其實好多地方都會無coverage 或者斷斷續續,無satcom 有咩事地面點聯絡隻飛機,出事嘅話單靠而家嘅AI 技術能唔能夠解決問題
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

國泰機師人工佔全部人工支出嘅一半
2017年機師人工成本大概100億港元

source: google

痴線佢將訓練成本加埋落去先有,因航機師點可能平均每人出300幾萬一年

咁係燃油成本的百份之機

舉個例,香港台北用10000升油,今日嘅飛機油係1.77美元一加倫,一萬升油折合4676蚊美元

飛台北一程大概1小時45分鐘由推機開始計到閘口,即係話一個機長淨人工支出大概平均3100蚊港幣,一個副機長大概平均為2100蚊港幣,總數5200港幣,即係670美元

即係一程機人工相對油價只係7份1
地鐵都要搵個車長響入邊。何況飛機
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

新加坡2003起好既North East Line
Circle Line
Downtown Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

架車有事可以搵條友上車搞
飛機得唔得?
唔通搵iron man手拉手?

地鐵有固定路線 有問題要解決唔難
飛機係幾萬尺高空 變數多幾百倍
無機師 AI有問題就可以成機人死哂
而且機師佔一程普通民航機幾多成本?
作為安全既最後一門
我唔相信航空公司會為少少錢轉用AI

on9, 照你logic 機師有問題一樣可以成機人死哂
再精密既系統都有機會被hack,有機師穩陣好多

機師被挾持?
究竟幾老屎忽既人先會講迷信ai同電腦
竟然連登會有人咁講

70年代已經做自動控制穩定既工程啦
00年代已經係講緊電腦自學啦

ai技術同應用性兩樣野黎
律師 醫生 會計都要
其實機師存在係架機上面
有咩額外資訊可以幫到佢解決問題
而呢d資訊sensor可以收集到?
所謂既經驗係經儀器外既數據而成既野?
定係機師只係唔知原理所以稱為經驗?
點解有人真係會完全迷信 AI, Computer ..

迷信? 好多公司已經投放資源去無人車研發
無人飛機理論上都應該有得做

杜拜已測試緊無人駕駛空中的士
除垂直升降多旋翼無人機,傳統固定翼民航客機也開始朝向自動駕駛之路,波音公司表示正研發項目,今夏在駕駛艙模擬器中測試無人駕駛客機技術,並於2019年進行試飛。

目前民航客機運作已依賴電腦控制,雖然系統亦可應付自動起飛操作,惟現階段技術仍不及機師親自駕駛可靠。波音表示將研究電腦視覺和機器學習等AI技術,以實現機師決策流程,終極目標是研發可自動駕駛飛行的民航客機。

瑞銀集團一份報告預計,無人駕駛客機將於2025年出現在機場跑道,如果技術普及成熟,航空業每年可節省350億美元,航班比現在更安全有效率。
講到尾其實真正嘅可以應用嘅A I,須具備思考嘅能力,並唔係根據程序運行
但其實如果以日航123為例,當嗰AI知道機尾脫落加上液壓油洩漏,佢會思考咩嘅控制方法呢?會嘗試拯救飛機定係放棄?前設係以往冇相關事故發生,I冇任何資料去協助佢,佢可唔可以透過自身嘅思考能力去應對?
係咁講human error造成嘅意外多過system error好多
但完全忽視咗好多system error都係靠人救返 但human error就好難靠電腦去救
之前都以為人類飛機師係有需要,但離遠小小諗

人係學習及經驗判斷而成為飛機師,當中突發事件/或任何需要飛機師經驗而去操控既事件

其實又真係可以AI/機械完全取代。(將之前所有飛行案例輸入去AI度)

人類唯一優點/缺點就係情緒/人性化,到時就要睇乘客幾信無人機呢樣野了。
講到尾其實真正嘅可以應用嘅A I,須具備思考嘅能力,並唔係根據程序運行
但其實如果以日航123為例,當嗰AI知道機尾脫落加上液壓油洩漏,佢會思考咩嘅控制方法呢?會嘗試拯救飛機定係放棄?前設係以往冇相關事故發生,I冇任何資料去協助佢,佢可唔可以透過自身嘅思考能力去應對?

會,佢會計算改變每一個控制面會有咩後果
佢會計算點做的安全性最大
根據電腦分析,30%炒,70%冇事。一係炒,一係唔炒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞