飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
成個post啲人都係
「AI乜都做到」
「以前啲人夠以為...唔得啦,宜家咪又係得」

有里個前設根本冇得講
以前啲人夠以為普通識飛係無可能架啦.. 宜家都真係重唔得播,你唔講里啲

咁梗係唔係話呢一刻
但不久之後 會發生
欭為可以預見
而唔係咩取代唔到

乜都講好遠既未來唔洗討論啦
空想家都望有一日會有烏托邦 人類會醒覺唔再打仗
你又點睇

跟本完全係空想 無討論價值
你話如果AI取代人類有咩好/壞處/影響重有啲意思
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
如果多個人類係到點都會周全d
而且乘客聽到有個專業人士係到
出事時都會比較安定 因為有個溝通到既人依靠
況且又唔係二選一
一架機三個機師加起上黎個cost
對比起飛機飛一次 又唔係高

發明ai就係要慳錢你仲要公司放個人係度咁要個ai黎做咩

其實我唔話你知由AI操控飛機,淨係播段聲,最多播埋visualize既AI video當係真機師,所謂既安心問題應該唔存在

少年

你估民航組織會俾你咁做?
重點係autopilot 幫唔到航空公司慳錢,所完過多二十年都唔會有,完

點解?

有冇supporting?

系統成本長遠應該會平過人力成本

同埋錢問題
如果普及成本減低 其實可以好快取代好多職業

AI唔會罷工,唔需要福利,唔使儲退休金,
理論上唔使訓練(每一個人類都要由頭訓練,AI可省回)

無咩理由AI成本高

問題係,AI車死人,唔知由邊個負責
同埋一堆人明明眼見人類一年車死幾十萬人(全球計)
都唔會信機械,擔心人類工作大部分被取代

下一代會好慘,好多野已經唔需要人
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講
以前啲人夠以為普通識飛係無可能架啦.. 宜家都真係重唔得播,你唔講里啲

咁梗係唔係話呢一刻
但不久之後 會發生
欭為可以預見
而唔係咩取代唔到

乜都講好遠既未來唔洗討論啦
空想家都望有一日會有烏托邦 人類會醒覺唔再打仗
你又點睇

跟本完全係空想 無討論價值
你話如果AI取代人類有咩好/壞處/影響重有啲意思

宜家係成本問題多過技術問題
唔會係好遠既未來囉
電腦由大牛龜mon window都係打code 都幾萬蚊部既年代到宜家都係大約三十年
有冇睇薩利機長:迫降奇蹟
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

其實我唔話你知由AI操控飛機,淨係播段聲,最多播埋visualize既AI video當係真機師,所謂既安心問題應該唔存在

少年

我只係想帶出,所謂有安心既感覺,可能只係習慣既假象。若你坐多幾百次AI飛機都無事,咁真機師畀你安心既感覺仲需唔需要。

唔係話要挑戰而家既做法。
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講

我唔同意,
已經有人提及,地面行車其實難度高於飛行
而現實中,已有無人車通行
而你無咩機會聽到AI車車死人

美國一年車死3萬人,如果全面引入AI車,
呢3萬人有29990人可能唔會死
唔引入只係人類感性上接受唔到

空戰上,AI模擬已打贏人
(個AI 又係叫ALPHA)

現時AI不普及應用,係感覺問題大於實際安全/效率問題

攞揸車既人同機師比根本無謂

知唔知機師一年教幾多試幾多check
揸車既一世又要考幾多個

法律對機師休息又有幾睇重

對比佢地既意外率根本無意思
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

少年

唔會,正如美國人一年車死3萬人,
輿論都唔會支持引入有數據證明安全得多既AI
連登仔連飛機師都睇唔起
咩職業先得到連登仔既認可

有人睇唔起?
有冇睇薩利機長:迫降奇蹟

追post啦
重點係autopilot 幫唔到航空公司慳錢,所完過多二十年都唔會有,完

點解?

唔似貨車,飛機航行最貴係油,唔係人

換哂啲車ai可以提高好多efficiency,但換走機師相對地冇咁多benefits
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

少年

咁即係唔係技術上做唔到啦
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講

我唔同意,
已經有人提及,地面行車其實難度高於飛行
而現實中,已有無人車通行
而你無咩機會聽到AI車車死人

美國一年車死3萬人,如果全面引入AI車,
呢3萬人有29990人可能唔會死
唔引入只係人類感性上接受唔到

空戰上,AI模擬已打贏人
(個AI 又係叫ALPHA)

現時AI不普及應用,係感覺問題大於實際安全/效率問題

攞揸車既人同機師比根本無謂

知唔知機師一年教幾多試幾多check
揸車既一世又要考幾多個

法律對機師休息又有幾睇重

對比佢地既意外率根本無意思

對機師高要求=\=機師不能被取代喎

相反 對機師咁保護就可以反推機師嘅身體素質對航空安全有關鍵影響

而AI就冇呢個問題
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

少年

咁即係唔係技術上做唔到啦

其實做唔做好多時係政治上既考慮多。既得利益者同安於現狀既人傾向唔改變。

AI有樣野特別係佢會自己做判斷
而有時呢個判斷連人都未必能理解

不過呢個情況係航空業應該唔可能應用到。

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

可唔可以理解為主觀判斷?

如果同一個情況俾100個機師去判斷
會唔會有同一個result?

唔一定、所以飛機師training好重要
要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

咩工training都重要架啦
Cpl有錢有得學 儲鐘考試 。學歷要求係中學
唔同律師醫生 比你考讀都讀唔惦
因為好多行外人唔知會神化機師講到有幾難幾難,
做commercial pilot難在個公司interview

咪就係個interview難囉...
CPL唔係難處

Training包括airline入面嘅training
你flight review唔pass而且好有問題嘅話就算係captain都可以比人炒

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

做commercial pilot難在個公司interview

CPL唔係難處

你flight review唔pass而且好有問題嘅話就算係captain都可以比人炒

同機師會唔會比人取代有咩關係?

點解?

唔似貨車,飛機航行最貴係油,唔係人

換哂啲車ai可以提高好多efficiency,但換走機師相對地冇咁多benefits

既然油慳唔到,唔係更加要慳其他?
當你有system可以control哂成隊fleet唔洗再靠機師,個benefit真係咁微不足道?

要求好高好難做到
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

CPL唔係難處

同機師會唔會比人取代有咩關係?

因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

要求好高好難做到
亦係佢地值錢原因

巴打文盲
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

國泰機師人工佔全部人工支出嘅一半
2017年機師人工成本大概100億港元

source: google

痴線佢將訓練成本加埋落去先有,因航機師點可能平均每人出300幾萬一年

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

痴線佢將訓練成本加埋落去先有,因航機師點可能平均每人出300幾萬一年

訓練成本係應該計埋架wo?
入少咗油咪仆街囉
你話機師都可以靠滑翔land
或者炒去d冇咩人嘅地區

一個counter example已完

好小

咁係燃油成本的百份之機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞