飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike

AI有樣野特別係佢會自己做判斷
而有時呢個判斷連人都未必能理解

不過呢個情況係航空業應該唔可能應用到。

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

可唔可以理解為主觀判斷?

如果同一個情況俾100個機師去判斷
會唔會有同一個result?

唔一定、所以飛機師training好重要
要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

有自學能力既智力,無錯,只需按開關,任何人都能做

ai揸係遲早嘅事,但普及到成部機由ai控制仲有好長距離

可能嘅幾年內航班編配已經可以ai化

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

只係人類迷信人性
上面有貼LINK,空戰AI對人,
AI已經在飛機性能較差情況下打贏
空戰要判斷既,應該多個民航

佢地會同你講,係模擬,真實世界就會有儀表出錯,探測出錯,人類可以百份百感覺飛,安全過電腦
https://www.youtube.com/watch?v=IEnpPFCiz3E

Boeing同CMU 2年前已經開左 Aerospace Data Analytics Lab, 研究緊autopilot有咩方法可以AI化減少機師工序令飛行更安全

我就做醫療AI既,不嬲都話AI唔係取代醫生而係令醫護可以係更少既資源內做到更多更安全既野,而醫生既工作係endorse返AI既診斷結果,出事既時候搵返個真人負責

機師係AI化之後都係坐係機頭mon住成套system,9成9都唔會用到佢

同埋錢問題
如果普及成本減低 其實可以好快取代好多職業

AI唔會罷工,唔需要福利,唔使儲退休金,
理論上唔使訓練(每一個人類都要由頭訓練,AI可省回)

無咩理由AI成本高

問題係,AI車死人,唔知由邊個負責
同埋一堆人明明眼見人類一年車死幾十萬人(全球計)
都唔會信機械,擔心人類工作大部分被取代

下一代會好慘,好多野已經唔需要人

做開奴隸?唔駛做反而好慘?
連登仔連飛機師都睇唔起
咩職業先得到連登仔既認可

好似係你太睇低人工智能

要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

咩工training都重要架啦
Cpl有錢有得學 儲鐘考試 。學歷要求係中學
唔同律師醫生 比你考讀都讀唔惦
因為好多行外人唔知會神化機師講到有幾難幾難,
做commercial pilot難在個公司interview

咪就係個interview難囉...
CPL唔係難處

Training包括airline入面嘅training
你flight review唔pass而且好有問題嘅話就算係captain都可以比人炒

同機師會唔會比人取代有咩關係?

學好多無謂野=有價值

Ai喎 人工智能喎
同電腦兩回事黎

咁你覺得飛機電腦同AI有咩分別

要求好高好難做到
亦係佢地值錢原因

值錢?其實只係鬼佬機師抬高自己,東南亞機師,個人工唔會高過巴士佬好多

你又真係低9能咗少許,嗰啲東南亞機師喺自己國家人工一定係巴士佬嘅好多倍,你搵窮國人工同已發展國家比完全不合邏輯

馬拉air asia嘅機師人工,係當地人工中位數嘅10倍,你自己諗吓佢個10倍中位數人工喺嗰到有幾爽皮

5-6年前因航想去印度請機師,諗住香港嘅人工多過印度咁多實好多人嚟。點知係一個都無,因為佢哋喺嗰到係銀碼上少好多,不過已經夠喺當地住豪宅,幾個工人司機,佢哋做乜要嚟香港住500呎
入少咗油咪仆街囉
你話機師都可以靠滑翔land
或者炒去d冇咩人嘅地區

一個counter example已完

唔記得加油既咪就係人類機師
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20161201/55988328
其實企喺航空公司立場睇就會發現用AI取代人手好唔抵
機師對一程機嚟講個成本其實好低
如果要開發一個ai完全取代機師,成本會高好多
另外仲要考慮顧客信唔過ai而唔撘嘅問題
最後當真係出左事嘅時候
如果係因為人為錯誤,責任主要會由個機師take返
但如果係ai出錯嘅話,航空公司就要食曬全部責任
所以呢個唔係安全性問題而係航空公司肯唔肯嘅問題

一次性成本同常行成本唔識分?
其實企喺航空公司立場睇就會發現用AI取代人手好唔抵
機師對一程機嚟講個成本其實好低
如果要開發一個ai完全取代機師,成本會高好多
另外仲要考慮顧客信唔過ai而唔撘嘅問題
最後當真係出左事嘅時候
如果係因為人為錯誤,責任主要會由個機師take返
但如果係ai出錯嘅話,航空公司就要食曬全部責任
所以呢個唔係安全性問題而係航空公司肯唔肯嘅問題

一次性成本同常行成本唔識分?

電腦唔洗維修咩
出左事
都可以屈鳩個機師
唔洗自己奶野
唔係質疑ai 能力
但要做到完全取代機師崗位 無可能做到

只係人類迷信人性
上面有貼LINK,空戰AI對人,
AI已經在飛機性能較差情況下打贏
空戰要判斷既,應該多個民航

佢地會同你講,係模擬,真實世界就會有儀表出錯,探測出錯,人類可以百份百感覺飛,安全過電腦

而家好似唔係討論緊全人手控制定全AI控制wo
明明係講緊AI失效的時候可以用人類補救
所以唔應該淘汰人類機師
邊有人話過人手操控安全過電腦
地鐵都要搵個車長響入邊。何況飛機
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

新加坡2003起好既North East Line
Circle Line
Downtown Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/mrt-smrt-train-collision-joo-koon-station-ewl-25-9407266
點睇
討論咁多都多餘,
假如AI做到嘅野同一個人類冇分別,點會取代唔到?

咁你覺得飛機電腦同AI有咩分別

要求好高好難做到
亦係佢地值錢原因

值錢?其實只係鬼佬機師抬高自己,東南亞機師,個人工唔會高過巴士佬好多

你又真係低9能咗少許,嗰啲東南亞機師喺自己國家人工一定係巴士佬嘅好多倍,你搵窮國人工同已發展國家比完全不合邏輯

馬拉air asia嘅機師人工,係當地人工中位數嘅10倍,你自己諗吓佢個10倍中位數人工喺嗰到有幾爽皮

5-6年前因航想去印度請機師,諗住香港嘅人工多過印度咁多實好多人嚟。點知係一個都無,因為佢哋喺嗰到係銀碼上少好多,不過已經夠喺當地住豪宅,幾個工人司機,佢哋做乜要嚟香港住500呎

睇下內陸線先唔該

要求好高好難做到
亦係佢地值錢原因

睇下內陸線先唔該

乜嘢內陸線,你話東南亞,我就同你攞東南亞比。你以為國際同內陸有分別?機師人工普遍係以機種分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞