飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
話ai可以完全取代人類機師 機師可以炒曬既人
諗下如果成架機電力系統失效果時 ai仲可以做到d咩

引用返你個句
如果成架機電力系統失效果時 機師仲可以做到d咩
踩單車發電?
同埋有無聽過無間斷電源供應系統(uninterruptible power supply system)?

禁如果係冇油既情況下呢?

仲有飛機果套唔係叫ups 純粹係多一套backup system
同埋一套emergence system 用電池頂多一段短時間 或者用衝壓空氣渦輪發電機發電 但只會為重要設備供電 例如儀表板 但唔包電腦

Ups前提係 係緊急用儲電池既時候 要盡快回復原來既電力供應 或者切換用油稍為紓緩一下

而當係冇油果時 就算有ups設備都幫唔到你

何況係油量有限既飛機?

我可能記錯
但airbus每套system都會break down 去subsystem
而一個subsystem 都有三個back up
四個一齊壞個機率真係好低

有時唔係幾多套subsystem就可以完全guarantee既問題
而係後面一d 控制唔到嘅critical problem 例如俾人hold 太耐冇油 / 計錯油 / 油管爆裂

油好容易解決...
計錯油 唔夠油 咪急降or最近機場降落 ai好易做到
油管爆裂ai同人手處理無分別 急降 or最近機場
(唔講機師可以修補?)
太耐無油? ai會通知地面人員 一係去最近機場一係插隊落
Lee d唔大問題
反而其他問題先大 道德問題
如果機件出事 急降會50%全死定繼續飛博去到最近機場
邊個set個道德介線
而家美軍有人主力戰機起碼會用到2065年
AI一定唔會咁快係實戰用到
唔好迷信AI啦

英美已經用緊無人戰機

我講主力戰機
唔係個啲垃圾偵察/對地無人機
比較想知道地面同機師既溝通點樣由AI取代
如果一架機要緊急降落
普遍ATC都要叫附近既機兜圈讓路, 咁樣AI係會點樣收到喱個信息

定係樓主意思係用左AI之後連ATC都唔洗要因為飛機可以detect哂所有野
如果一架機要緊急降落
普遍ATC都要叫附近既機兜圈讓路, 咁樣AI係會點樣收到喱個信息

定係樓主意思係用左AI之後連ATC都唔洗要因為飛機可以detect哂所有野

而家atc都係全人手

要等有自動atc system先再諗ai會好d
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

當發展到全部飛機係under同一個AI network ,做到同步synchronization,ATC自然都可以自動化。
火車出事仲可以機械式剎車,飛機做到未 一出事超過某個速度斷引擎開降傘 小型私人機都有機會得

認真,呢個idea幾有創意喎。

事實上真係有款single engine general aviation 飛機仔隨機帶住隻降落傘俾架飛機用

唔記得model number
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

當發展到全部飛機係under同一個AI network ,做到同步synchronization,ATC自然都可以自動化。

斷網咁點
地鐵都成日信號故障啦
話ai可以完全取代人類機師 機師可以炒曬既人
諗下如果成架機電力系統失效果時 ai仲可以做到d咩

引用返你個句
如果成架機電力系統失效果時 機師仲可以做到d咩
踩單車發電?
同埋有無聽過無間斷電源供應系統(uninterruptible power supply system)?

禁如果係冇油既情況下呢?

仲有飛機果套唔係叫ups 純粹係多一套backup system
同埋一套emergence system 用電池頂多一段短時間 或者用衝壓空氣渦輪發電機發電 但只會為重要設備供電 例如儀表板 但唔包電腦

Ups前提係 係緊急用儲電池既時候 要盡快回復原來既電力供應 或者切換用油稍為紓緩一下

而當係冇油果時 就算有ups設備都幫唔到你

何況係油量有限既飛機?

我可能記錯
但airbus每套system都會break down 去subsystem
而一個subsystem 都有三個back up
四個一齊壞個機率真係好低

有時唔係幾多套subsystem就可以完全guarantee既問題
而係後面一d 控制唔到嘅critical problem 例如俾人hold 太耐冇油 / 計錯油 / 油管爆裂

油好容易解決...
計錯油 唔夠油 咪急降or最近機場降落 ai好易做到
油管爆裂ai同人手處理無分別 急降 or最近機場
(唔講機師可以修補?)
太耐無油? ai會通知地面人員 一係去最近機場一係插隊落
Lee d唔大問題
反而其他問題先大 道德問題
如果機件出事 急降會50%全死定繼續飛博去到最近機場
邊個set個道德介線

好似Gimli gilder咁 個油標壞咗 FMC果個又係錯單位 咁即使有ai佢都唔可以提早降落到
再者冇哂油之後RAT夠力推hydraulic定部電腦?
即使推得郁部電腦 佢又點決定要轉去一個廢棄空軍基地?又識唔識用唔應該係民航機出現嘅side slip?
仲未計機艙著火燒斷咗啲電線之後佢仲識唔識郁?

機師一開頭接受嘅VFR同aerobatic training就係為咗要佢地知道飛機係唔同狀態下你會有咩感覺 如果你又要裝鏡頭 又要accelometer去取代五官 加埋maintenance cost 真係未必平得過機師

同埋我覺得一日要靠電一日都唔可以做安全最後一道防線
如有AI 降落已經好好
超精準降落,震都唔震吓

AI 仲要一年365日年中無休
我覺得地鐵果隻中央電腦控制可行過行AI
全部機SET晒ROUTE, 跟住行根本無野要搞

淨係set route都好難啦
每日咁多班飛機
好多地方唔可以飛過
廣泛實行其實有一定難度
火車出事仲可以機械式剎車,飛機做到未 一出事超過某個速度斷引擎開降傘 小型私人機都有機會得

認真,呢個idea幾有創意喎。

事實上真係有款single engine general aviation 飛機仔隨機帶住隻降落傘俾架飛機用

唔記得model number

Cessna本來好似想用嚟取代172 點知炒到仆街
而炒機嘅原因好多都係因爲飛飛下電腦突然自己reboot
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

斷網咁點
地鐵都成日信號故障啦

其實你哋諗到既問題,我相信真係roll out個system時已經計過度過。同埋只用今日既科技去測度未來,得出既結果只會係呢樣唔得個樣唔得。
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生
因為同一套system係唔會應用被允許應用係全世界
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生

同一套系統係唔會被允許應用係全世界
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生

咁就唔係AI做唔到,只係政治原因唔畀應用。
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生

咁就唔係AI做唔到,只係政治原因唔畀應用。

所以距離現實使用仲有好長時間
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生

唔會冇可能,Smart City 都話越起越多啦。
但起步一定係由細做起,係D小型訓練機場到開始。
Run 一排慢慢 set 好個AI ATC
其實依家大部分時間都係自動導航
飛機師係負責升降 同埋處理突發事件
但係升降同突發事件AI理論上都應該處理到

唯一問題係乘客嘅心理問題
始終覺得人可靠過電腦

好似有運輸公司已經用全AI嚟揸貨機

唔駛用機師又可以慳好多成本(國泰好似一半支出係機師人工)
幾時民航機會全面淘汰機師?

利申: 對航空業咩都唔識

此post已完
果陣最先進既客機a380
一班機反而要6個機司
多過平日戈
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

斷網咁點
地鐵都成日信號故障啦

其實你哋諗到既問題,我相信真係roll out個system時已經計過度過。同埋只用今日既科技去測度未來,得出既結果只會係呢樣唔得個樣唔得。

請問你係咪AI教教徒
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

但係呢件事無可能發生

唔會冇可能,Smart City 都話越起越多啦。
但起步一定係由細做起,係D小型訓練機場到開始。
Run 一排慢慢 set 好個AI ATC

唔係指實行唔到
係只呢個世界唔會比一套system overruled 到呢個世界
淨係邊個擁有呢套AI
邊個有權acces呢個AI已經solve唔到
再加上hacker 等等嘅問題
要係現實實現AI system一體化已經好難
如果一架機要緊急降落

而家atc都係全人手

斷網咁點
地鐵都成日信號故障啦

請問你係咪AI教教徒

討論唔好扣人帽子
總結黎睇, 有時唔係話要為做而去做,
技術上可能唔難達成(只係計平日運作, 唔計突發事情)
但要做到完美, 可能真係要等多幾個十年, 甚至更長

今時今日航空交通愈黎愈忙, 每日既航班數量而經上萬

如果要AI完全取代人手, 一定要做到AI有完美既表現
儘管AI可以有99.999% 可靠性,
但0.001% 既不確定, 已經可以造成極大後果
如果每日有100000班機, AI可靠性有99.999%
100000*0.001%=1
姐係一日會有1班機會有AI問題
又假設果0.001%出事既航班, 只有1%會造成墜機
姐係每100日會墜一次機, 每班機坐住幾百人

如果要生產一個系統, 可靠性達99.999999999999%
你覺得會有幾難??
D人要幾有信心先會採用, 加上採用之前你又點確保佢可靠性? (未用過情況下)
人手運作既航班, 至少係統計學上仲係可靠

歷史上, 多數既空難, 都係發生係人類未見過既情況下
空難之後, 飛機會因應意外而改進, 運作程序亦都會調整

上面好多人話要rely on mechine learning,
但多數空難就係發生係冇過往經驗既情況
How do machines learn from the unprecedented?
Alpha Go 都話有棋譜可以學, 圍棋只有finite possibilties
但天空就有unfinite possibilities
諗起airbus部電腦

總結黎睇, 有時唔係話要為做而去做,
技術上可能唔難達成(只係計平日運作, 唔計突發事情)
但要做到完美, 可能真係要等多幾個十年, 甚至更長

今時今日航空交通愈黎愈忙, 每日既航班數量而經上萬

如果要AI完全取代人手, 一定要做到AI有完美既表現
儘管AI可以有99.999% 可靠性,
但0.001% 既不確定, 已經可以造成極大後果
如果每日有100000班機, AI可靠性有99.999%
100000*0.001%=1
姐係一日會有1班機會有AI問題
又假設果0.001%出事既航班, 只有1%會造成墜機
姐係每100日會墜一次機, 每班機坐住幾百人

如果要生產一個系統, 可靠性達99.999999999999%
你覺得會有幾難??
D人要幾有信心先會採用, 加上採用之前你又點確保佢可靠性? (未用過情況下)
人手運作既航班, 至少係統計學上仲係可靠

歷史上, 多數既空難, 都係發生係人類未見過既情況下
空難之後, 飛機會因應意外而改進, 運作程序亦都會調整

上面好多人話要rely on mechine learning,
但多數空難就係發生係冇過往經驗既情況
How do machines learn from the unprecedented?
Alpha Go 都話有棋譜可以學, 圍棋只有finite possibilties
但天空就有infinite possibilities

自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞