飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
地鐵都要搵個車長響入邊。何況飛機
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

新加坡2003起好既North East Line
Circle Line
Downtown Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

架車有事可以搵條友上車搞
飛機得唔得?
唔通搵iron man手拉手?

地鐵有固定路線 有問題要解決唔難
飛機係幾萬尺高空 變數多幾百倍
無機師 AI有問題就可以成機人死哂
而且機師佔一程普通民航機幾多成本?
作為安全既最後一門
我唔相信航空公司會為少少錢轉用AI

有機師一樣可以出現馬航慘劇
人發神經既機會比AI高好多
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

上次德航又係人為因素
如果的士都可以變無人架駛就好,唔使再睇dc9面色
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

上次德航又係人為因素

電腦死機點算?有咩system 同電腦係冇bug 同唔會死機?
淘汰左空姐先會算
淘汰左空姐先算啦
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

如果有fatal error,就算有機師都無用。而且人一樣有human error。
至於防止AI死機呢個係技術改善到既問題,計機率分分鐘電腦死機既機率仲低過機師心臟病發既機率。

講成本,如果可以研發到比alphago更有成效既AI system,真係可以慳好多成本,包括人工,培訓,招聘等。
其實宜家飛機師最大既工作已經唔係用手去飛架飛機
而係管理住架飛機,觀察同埋預測個系統有機會出現咩問題,從而係問題出現前已經諗好對策,亦即係行內所謂既thinking pilot
飛機師已經唔再係單單控制架飛機既升降,而去用經驗同知識係最短時間對特發問題作出安全、有效率、經濟既回應

咁當然,你都可以話AI遲做會做到,AI遲做咩都會做到添,但要AI係未來50年取代飛機師會係好好好難既事。況且,宜家啲新飛機都未有咁勁既AI系統,但至少要飛多30年(航空公司經濟考慮),所以真係有排都未見到個日。
點解有人真係會完全迷信 AI, Computer ..

你係唔信科學定係點?

點解有人真係唔信ai...
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

如果有fatal error,就算有機師都無用。而且人一樣有human error。
至於防止AI死機呢個係技術改善到既問題,計機率分分鐘電腦死機既機率仲低過機師心臟病發既機率。

講成本,如果可以研發到比alphago更有成效既AI system,真係可以慳好多成本,包括人工,培訓,招聘等。

乜撚野叫fatal error 先,斷翼就冇得講,但你話電腦全死下都有能力飛係機師先得,airbus 部電腦死過咁撚多人A380都出過事,靠班機師救返成機人
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

國泰機師人工佔全部人工支出嘅一半
2017年機師人工成本大概100億港元

source: google

點解有人真係唔信ai...

Alpha go 都有”bug” 啦,如果唔係點會俾人類贏到一局
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

乜撚野叫fatal error 先,斷翼就冇得講,但你話電腦全死下都有能力飛係機師先得,airbus 部電腦死過咁撚多人A380都出過事,靠班機師救返成機人

咁你又介定下AI點全死機啦。仲有無人話得一個system無後備。如果要put to extreme,即係變返無電腦既飛機,咁實靠人既。
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d

國泰機師人工佔全部人工支出嘅一半
2017年機師人工成本大概100億港元

source: google

全部人工既一半同佢總成本兩回事黎 一間舖頭請一個人,另一個係腦細,另一個人佔佢人工支出係100%
而係管理住架飛機,觀察同埋預測個系統有機會出現咩問題,從而係問題出現前已經諗好對策,亦即係行內所謂既thinking pilot
飛機師已經唔再係單單控制架飛機既升降,而去用經驗同知識係最短時間對特發問題作出安全、有效率、經濟既回應

咁當然,你都可以話AI遲做會做到,AI遲做咩都會做到添,但要AI係未來50年取代飛機師會係好好好難既事。況且,宜家啲新飛機都未有咁勁既AI系統,但至少要飛多30年(航空公司經濟考慮),所以真係有排都未見到個日。

而去用經驗同知識係最短時間對特發問題作出安全、有效率、經濟既回應

電腦反應時間唔係會慢啲?

不過你話要重新整過啲飛機成本好高就真
而且要試飛好多年先可以用係商用
如果alpha go 可以入全球航空系統學野再應用
有無機會防止埋911同類事件

而去用經驗同知識係最短時間對特發問題作出安全、有效率、經濟既回應

電腦反應時間唔係會慢啲?

不過你話要重新整過啲飛機成本好高就真
而且要試飛好多年先可以用係商用

我理解係唔使大整。

古老飛機係機械操縱,機師移動駕駛桿,
直頭係拉緊鋼線去改變操縱面
呢D難電腦控制

現代飛機用電子線控
其實已經唔需要咩大改
原則上今日民航機已可以全電腦控制
電腦最大問題係出錯
機師一個出事都仲有一個兩個幫手
電腦都要搵back up
樓上提到搵act幫手
咁其實最尾都係要人手操蹤
既然係咁
點解唔用番機師
電腦最大問題係出錯
樓上提到搵act幫手
既然係咁
點解唔用番機師
飛機有一樣嘢同其他交通工具好唔同
車/船/鐵路有乜critical問題, 即刻停低就problem solved
同埋停呢個過程係安全嘅
飛機有乜問題, 絕對唔會係即刻停低就problem solved
係半空最起碼要繼續飛到可以land嘅地方降落
係起飛加速個陣又未必停得切要繼續起機
如果d sensor死咗重要斷估咁飛
電腦/software engineer10幾年内未必有能力
做到去應付咁多唔同嘅情況
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

咁你又介定下AI點全死機啦。仲有無人話得一個system無後備。如果要put to extreme,即係變返無電腦既飛機,咁實靠人既。

架A380全架機所有system 同時間彈error,個captain 用人手控制架機,個副機師幫部機debug,不斷debug 不斷有新bugs,即使AI可以慳返入code debug 既時間,冇人手全部system 都彈error 讀數又錯曬架機靠乜黎飛
樓主幾時會被淘汰
電腦最大問題係出錯
樓上提到搵act幫手
既然係咁
點解唔用番機師

因為機師出錯率大過電腦好多

而家嘅auto pilot係無ai成份,但將來好大機會有,如果證明到係fatal error下電腦仲表現好過人類,咁機師係可以正式淘汰
其實美國d戰機唔係有無人機? 原理唔係一樣咩? 如果係民航應該都好快可以無機師啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞