飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
其實依家大部分時間都係自動導航
飛機師係負責升降 同埋處理突發事件
但係升降同突發事件AI理論上都應該處理到

唯一問題係乘客嘅心理問題
始終覺得人可靠過電腦

好似有運輸公司已經用全AI嚟揸貨機

唔駛用機師又可以慳好多成本(國泰好似一半支出係機師人工)
幾時民航機會全面淘汰機師?

利申: 對航空業咩都唔識
地鐵都要搵個車長響入邊。何況飛機
都有排先會到飛機師

如果有間廉航用全AI揸飛機
機票平一半
有冇競爭力
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

新加坡2003起好既North East Line
Circle Line
Downtown Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

架車有事可以搵條友上車搞
飛機得唔得?
唔通搵iron man手拉手?
唔會成功,因為機師理論上係有能力係電腦死機之下仲可以安全降落同控制飛機
唔會成功,因為機師理論上係有能力係電腦死機之下仲可以安全降落同控制飛機

地面控制台可以控制部機 機師其實唔洗咁多之餘 只係一個後備作用
其實現今機師係只係畀客人同壞電腦既後備工具

但應該重要性大大降低,人工自然跌啦
點解有人真係會完全迷信 AI, Computer ..
諗起airbus部電腦
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

飛緊果陣飛機師點樣整飛機?

迷信? 好多公司已經投放資源去無人車研發
無人飛機理論上都應該有得做
火車出事仲可以機械式剎車,飛機做到未 一出事超過某個速度斷引擎開降傘 小型私人機都有機會得

電腦控制飛機唔代表佢係ai
只要符合條機做相應動作同判斷 只係一套program 唔洗學習
如果判斷唔到 交由地面控制或用一d笨拙行動就夠
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

假設電腦完全死機理論上機師可以問控制塔佢而家既速度同航向高度,要求控制塔同附近飛機既機師用把口「帶」佢去最近機場降落

同埋有時d tube 會塞左,讀數唔準
同你講 mtr係返放工係用電腦 反而平時係用人手行 電腦埋站準確度遠勝人手

self driving vehicle 已經越嚟越多啦
不過要全面流通可能仲要多10年左右
飛機嘅話我估15到20年啦
機司人工佔左一程機幾多成本?

On9仔迷信都講得出口
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

地鐵有固定路線 有問題要解決唔難
飛機係幾萬尺高空 變數多幾百倍
無機師 AI有問題就可以成機人死哂
而且機師佔一程普通民航機幾多成本?
作為安全既最後一門
我唔相信航空公司會為少少錢轉用AI
機司人工佔左一程機幾多成本?

好小

但機師係安撫客人心理問題 同埋機師遇一般難題上 要靠佢地去解決 所以佢地定期考核係考呢d
淘汰短期內未必
但人手減少好難避免

唔關迷信事
美國一年死於車禍大概3萬人左右
全用AI,可以預期死亡人數大減
(問題係,人車死人唔係新聞,
AI出錯一單,輿論就會叫停)
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

講咗唔需要ai
ai係有包含學習
但無人駕駛冇學習呢一環
只要條件出現就做判斷決定
都有排先會到飛機師

香港先咁咋

Circle Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

飛機得唔得?

作為安全既最後一門

點解會用火車同飛機做類比。

唔係應該係同一情況下

比較人手同電腦操控嘅好處?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞