飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike
話ai可以完全取代人類機師 機師可以炒曬既人
諗下如果成架機電力系統失效果時 ai仲可以做到d咩

引用返你個句
如果成架機電力系統失效果時 機師仲可以做到d咩
踩單車發電?
同埋有無聽過無間斷電源供應系統(uninterruptible power supply system)?

禁如果係冇油既情況下呢?

仲有飛機果套唔係叫ups 純粹係多一套backup system
同埋一套emergence system 用電池頂多一段短時間 或者用衝壓空氣渦輪發電機發電 但只會為重要設備供電 例如儀表板 但唔包電腦

Ups前提係 係緊急用儲電池既時候 要盡快回復原來既電力供應 或者切換用油稍為紓緩一下

而當係冇油果時 就算有ups設備都幫唔到你

何況係油量有限既飛機?

睇科幻電影d宇宙飛船都係ai控制,人類只係mon住隻ai驚佢暴走
目前啲飛機係用人為主 電腦只係輔助
電腦出事 有人backup
人出事就玩完
唔好話咩人為事故多過電腦事故呢啲唔用腦諗嘅嘢

人係做到一啲唔係剩用stat做出黎嘅決定
氣象雷達 pitot tube 任何儀器都可以壞
如果飛機前面有一舊好大嘅積雨雲
而雷達detect唔到
人都可以睇到再作出修正

如果飛機個高度跌緊
而電腦測唔到
一樣會玩完
機頭塊玻璃就係就係比機師睇機外環境做決定
車 列車 船出事就係剎停解決到
飛機唔係

當然你都可以話ai加個鏡頭就做到呢啲野
不過如果你咁講嘅話
Ai取代嘅唔止係機師 係全人類

Ai的確可以應用喺civil飛機上
不過完全取代都仲有一大段差距

另外 話揸車易過揸飛機嘅人
你地戇鳩少陣啦
人出事就玩完

而雷達detect唔到
人都可以睇到再作出修正

如果飛機個高度跌緊
而電腦測唔到
一樣會玩完
飛機唔係

不過如果你咁講嘅話

你地戇鳩少陣啦

AI 可以係d遙控飛機上面試下先,裝d cam上去俾佢自己飛
人出事就玩完

而雷達detect唔到
人都可以睇到再作出修正

如果飛機個高度跌緊
而電腦測唔到
一樣會玩完
飛機唔係

不過如果你咁講嘅話

你地戇鳩少陣啦

Sorry打錯

另外 話揸飛機易過揸車嘅人
你地戇鳩少陣啦
火車出事仲可以機械式剎車,飛機做到未 一出事超過某個速度斷引擎開降傘 小型私人機都有機會得

認真,呢個idea幾有創意喎。
列車電腦有咩問題仲可以靠乘客急煞

飛機上電腦出問題真係係咁先

香港先咁咋

新加坡2003起好既North East Line
Circle Line
Downtown Line
香港南港島綫

早就連駕駛室都無…

架車有事可以搵條友上車搞
飛機得唔得?
唔通搵iron man手拉手?

地鐵有固定路線 有問題要解決唔難
飛機係幾萬尺高空 變數多幾百倍
無機師 AI有問題就可以成機人死哂
而且機師佔一程普通民航機幾多成本?
作為安全既最後一門
我唔相信航空公司會為少少錢轉用AI

有機師一樣可以出現馬航慘劇
人發神經既機會比AI高好多

上次德航又係人為因素

電腦死機點算?有咩system 同電腦係冇bug 同唔會死機?

機司都可以暴斃

所以咪要兩個人
如果機艙失壓 ai 決定左要1秒由3萬尺降到1萬都幾刺激
其實auto pilot係去到某個高度幫機師keep住方向速度同高度喎
仲要個機師入data,唔係啪個制就得

架車有事可以搵條友上車搞
飛機得唔得?
唔通搵iron man手拉手?

地鐵有固定路線 有問題要解決唔難
飛機係幾萬尺高空 變數多幾百倍
無機師 AI有問題就可以成機人死哂
而且機師佔一程普通民航機幾多成本?
作為安全既最後一門
我唔相信航空公司會為少少錢轉用AI

有機師一樣可以出現馬航慘劇
人發神經既機會比AI高好多

上次德航又係人為因素

電腦死機點算?有咩system 同電腦係冇bug 同唔會死機?

機司都可以暴斃

所以咪要兩個人

長途有3個
airbus a380仲有兩個工程司
唔會
而家美軍有人主力戰機起碼會用到2065年
AI一定唔會咁快係實戰用到
唔好迷信AI啦

咪假設低智環境啦
如果ai要用係飛機 佢會先確保乘客可以應付環境下做急降

咪假設低智環境啦
如果ai要用係飛機 佢會先確保乘客可以應付環境下做急降

你點肯定佢係確保係用乘客可以應付環境而唔係用確保乘客安全為前題
如果飛機內出現狀況,例如有人出事等等
飛機師可以根據情況作出判斷下一步點做
但ai 最多確保全段行程安全,但對人方面都係要用返人
我覺得地鐵果隻中央電腦控制可行過行AI
全部機SET晒ROUTE, 跟住行根本無野要搞
科技呢D野真係估唔到

兩三年期既表現一般不如大家估計得咁好
但十年期既表現一般又會遠超大家估計
而家美軍有人主力戰機起碼會用到2065年
AI一定唔會咁快係實戰用到
唔好迷信AI啦

英美已經用緊無人戰機
我個人認為 ai技術呢幾年應該會有self learning 呢個功能 但要講到令飛機完全無人駕駛 呢廿年應該都唔太可行

見上面留言都無咩從飛機角度睇點解要一個飛機師 我一步一步解釋飛機點樣由一個地方去另一個 中間加插下我個人見解

起飛前:

1. Dispatch

主要係set飛行路線 貨倉行李分佈 用邊條跑道起飛 跑道情況(乾?濕?有雪?點解要知可能下小小講)
然後將呢堆資料打入飛行電腦(flight management computer)

2. Cross check and walk around

機師會再對dispatcher輸入既資料啱唔啱 然後calibrate inertial reference system 一個系統用黎計飛行速度 位置 高度 氣壓等等

然後就到 walkaround 呢個時候機師就會圍住架飛機行個圈 睇下外殻/ 機翼有無咩損毀

個人認為如果呢一步要由電腦取替 成本已經高好多 因為你要裝sensor 去感應呢啲損毀 想像下一架機要裝幾多舊

3. Clearance to departure, push back and start engine

要同塔台聯絡 make sure飛機可以起行 有時會同你講traffic congestion 唔比你起行

Push back都無咩特別 係start engine果陣個塔台/ramp會望向飛機既方向 確保無人係引擎左近

4. Taxi

飛機滑行果陣 機師會再check每樣野都係啱既位置 有開燈 飛行路徑啱 等等

4. 起飛

起飛果陣機師會睇實個儀表 確保每一樣野都正常地運作緊
(仲有踩Rudder 等架機唔會比風吹離方向)
呢個時候有個好重要既指標: V1

V1:當飛機過左呢個速度 跑道既餘下日長度唔會足夠令飛機停定
換句說話 姐係飛機點都要飛上天空
係呢個速度前 機師係有權根據程況而reject take-off (RTO)

起飛以後都無咩特別 我反而想講既係空管

5. 空管

好多時空管會要求機師去到某點前達到某高度/ 速度
以香港為例 飛機要過萬尺先可以飛入中國領空
又或者降落時要機師排隊 呢個時候機師就會飛去一個位叫hold
下次搭飛機果陣留意到架飛機圍住個楕圓形飛既話 果個就係hold

另一個角度睇 飛機要自動化既話 空管都要跟隨腳步

6. 降落

呢個時候機師要考慮既野:
人手降落?自動降落?
Flaps應該要落幾多?
如果天氣情況唔理想的話 速度又要快幾多?
(多啲速度=多啲時間比機師去反應唔同情況 eg windshear, microburst)

自動降落的話 機師要不斷mon住飛機各項儀表 確保飛機去緊啱既跑道 速度高度等等係範圍之內
機師隨時可以決定重飛/轉飛第二個機場等等
直到一個位叫minimum 呢個時候飛機就要降落

總括而言 飛機自動化個成本太過高 為左cut機師既成本而放更多既錢似乎唔太可行
應該過多二十年就會開始研究架啦
依家咩都電腦化
可能遲d又依家2-3個機師變成一個
其實機師存在係架機上面
有咩額外資訊可以幫到佢解決問題
而呢d資訊sensor可以收集到?
所謂既經驗係經儀器外既數據而成既野?
定係機師只係唔知原理所以稱為經驗?

天氣情況

引用返你個句
踩單車發電?
同埋有無聽過無間斷電源供應系統(uninterruptible power supply system)?

仲有飛機果套唔係叫ups 純粹係多一套backup system
同埋一套emergence system 用電池頂多一段短時間 或者用衝壓空氣渦輪發電機發電 但只會為重要設備供電 例如儀表板 但唔包電腦

Ups前提係 係緊急用儲電池既時候 要盡快回復原來既電力供應 或者切換用油稍為紓緩一下

何況係油量有限既飛機?

我可能記錯
但airbus每套system都會break down 去subsystem
而一個subsystem 都有三個back up
四個一齊壞個機率真係好低

引用返你個句
踩單車發電?

何況係油量有限既飛機?

我可能記錯
但airbus每套system都會break down 去subsystem
而一個subsystem 都有三個back up
四個一齊壞個機率真係好低

有時唔係幾多套subsystem就可以完全guarantee既問題
而係後面一d 控制唔到嘅critical problem 例如俾人hold 太耐冇油 / 計錯油 / 油管爆裂
我個人認為 ai技術呢幾年應該會有self learning 呢個功能 但要講到令飛機完全無人駕駛 呢廿年應該都唔太可行

見上面留言都無咩從飛機角度睇點解要一個飛機師 我一步一步解釋飛機點樣由一個地方去另一個 中間加插下我個人見解

起飛前:

1. Dispatch

主要係set飛行路線 貨倉行李分佈 用邊條跑道起飛 跑道情況(乾?濕?有雪?點解要知可能下小小講)
然後將呢堆資料打入飛行電腦(flight management computer)

2. Cross check and walk around

機師會再對dispatcher輸入既資料啱唔啱 然後calibrate inertial reference system 一個系統用黎計飛行速度 位置 高度 氣壓等等

然後就到 walkaround 呢個時候機師就會圍住架飛機行個圈 睇下外殻/ 機翼有無咩損毀

個人認為如果呢一步要由電腦取替 成本已經高好多 因為你要裝sensor 去感應呢啲損毀 想像下一架機要裝幾多舊

3. Clearance to departure, push back and start engine

要同塔台聯絡 make sure飛機可以起行 有時會同你講traffic congestion 唔比你起行

Push back都無咩特別 係start engine果陣個塔台/ramp會望向飛機既方向 確保無人係引擎左近

4. Taxi

飛機滑行果陣 機師會再check每樣野都係啱既位置 有開燈 飛行路徑啱 等等

4. 起飛

起飛果陣機師會睇實個儀表 確保每一樣野都正常地運作緊
(仲有踩Rudder 等架機唔會比風吹離方向)
呢個時候有個好重要既指標: V1

V1:當飛機過左呢個速度 跑道既餘下日長度唔會足夠令飛機停定
換句說話 姐係飛機點都要飛上天空
係呢個速度前 機師係有權根據程況而reject take-off (RTO)

起飛以後都無咩特別 我反而想講既係空管

5. 空管

好多時空管會要求機師去到某點前達到某高度/ 速度
以香港為例 飛機要過萬尺先可以飛入中國領空
又或者降落時要機師排隊 呢個時候機師就會飛去一個位叫hold
下次搭飛機果陣留意到架飛機圍住個楕圓形飛既話 果個就係hold

另一個角度睇 飛機要自動化既話 空管都要跟隨腳步

6. 降落

呢個時候機師要考慮既野:
人手降落?自動降落?
Flaps應該要落幾多?
如果天氣情況唔理想的話 速度又要快幾多?
(多啲速度=多啲時間比機師去反應唔同情況 eg windshear, microburst)

自動降落的話 機師要不斷mon住飛機各項儀表 確保飛機去緊啱既跑道 速度高度等等係範圍之內
機師隨時可以決定重飛/轉飛第二個機場等等
直到一個位叫minimum 呢個時候飛機就要降落

總括而言 飛機自動化個成本太過高 為左cut機師既成本而放更多既錢似乎唔太可行

講到atc, checklist果堆電腦做唔到咁

返而atc落指令應該可以留俾電腦做,auto guidance同optimization

只能講真係識ai就唔多識飛機,識飛機就唔多深入知咩係ai

而家連手術都可以有部份俾ai輔助我諗揸飛機跟本只係時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞