飛機師幾時會被淘汰?

358 回覆
51 Like 267 Dislike

咁你覺得飛機電腦同AI有咩分別

AI有樣野特別係佢會自己做判斷
而有時呢個判斷連人都未必能理解

不過呢個情況係航空業應該唔可能應用到。

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

可唔可以理解為主觀判斷?

如果同一個情況俾100個機師去判斷
會唔會有同一個result?

唔一定、所以飛機師training好重要
要求好高好難做到
咁樣先確保佢地做出黎嘅決定唔會係錯(就算所有人唔同決定,都唔代表有人岩有人錯)
亦係佢地值錢原因

行外人9up?

難道你認為機師training唔重要 求其搵條友上去autopilot就飛到?

咩工training都重要架啦
Cpl有錢有得學 儲鐘考試 。學歷要求係中學
唔同律師醫生 比你考讀都讀唔惦
因為好多行外人唔知會神化機師講到有幾難幾難,
做commercial pilot難在個公司interview
反而我覺得遲D機師唔洗跟上架飛機, 係地面remote得唔得

係咪一定remote到先

真因爲飛機師可以做到一個剩用數據既人做唔到既決定,所以佢地先咁值錢,唔係神化,但飛機師暫時無可能比取代既原因就係因為佢地落到一啲AI用哂全部數據都落唔到既決定

宜家無, 話唔定不久google整部alpha go pilot version

其實你都講到AI乜都做到
仲有咩好討論

唔係乜都做到
係當ai 比 pilot 安全同可靠就自然取代架啦,
可能ai都會判斷錯但至少會好過人類

兩者共存有咩問題

$問題

咁就睇錢重要定安全重要啦

睇概率同效率

廿年前同你講地鐵無人駕駛 連駕駛室都無
一樣無人信

十年前講汽車無人駕駛 d 人都係覺得天荒夜談

其實飛機無人駕駛,科技所需個差距仲短

今時今日elon musk 射碌火箭上去 再回收番地球 都可以無人駕駛的時候
飛機無人駕駛似乎唔係咁遙遠的事

SpaceX 都係得94% 成功率,衰左就爆,佢仲要射得咁少,飛機一日既航班都多過佢 佢如果衰多單就會跌多幾%,而且NASA要載人火箭每個system 同零件都要最少3個backup

一樣無人信

今時今日elon musk 射碌火箭上去 再回收番地球 都可以無人駕駛的時候

飛機無人駕駛容過車好多

天空係3d space,好少有collision問題,又唔使點做pathing

機場升降係highly controlled environment

相比車,又要睇sign,又要睇車人,又要搵路

學飛第一日instructor已經講 車 飛機 船 最易學係飛機最難係車
10個鐘可以solo
車你試下學10個鐘 出馬路
成個post啲人都係
「AI乜都做到」
「以前啲人夠以為...唔得啦,宜家咪又係得」

有里個前設根本冇得講
以前啲人夠以為普通識飛係無可能架啦.. 宜家都真係重唔得播,你唔講里啲

一樣無人信

飛機無人駕駛容過車好多

天空係3d space,好少有collision問題,又唔使點做pathing

機場升降係highly controlled environment

分別可能係 汽車鐵路 出事
感覺上可以由外面的人 人手控制/救援
飛機唔可以/難d

但事實係呢d 情況有幾多?

鐵路 無人駕駛出事
似乎都係閘門 等小問題
追尾失控應該好少發生?
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
如果多個人類係到點都會周全d
而且乘客聽到有個專業人士係到
出事時都會比較安定 因為有個溝通到既人依靠
況且又唔係二選一
一架機三個機師加起上黎個cost
對比起飛機飛一次 又唔係高
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講
以前啲人夠以為普通識飛係無可能架啦.. 宜家都真係重唔得播,你唔講里啲

咁梗係唔係話呢一刻
但不久之後 會發生
欭為可以預見
而唔係咩取代唔到

宜家無, 話唔定不久google整部alpha go pilot version

其實你都講到AI乜都做到
仲有咩好討論

唔係乜都做到
係當ai 比 pilot 安全同可靠就自然取代架啦,
可能ai都會判斷錯但至少會好過人類

兩者共存有咩問題

$問題

咁就睇錢重要定安全重要啦

睇概率同效率

即係你願意出幾多錢買一條人命

一樣無人信

SpaceX 都係得94% 成功率,衰左就爆,佢仲要射得咁少,飛機一日既航班都多過佢 佢如果衰多單就會跌多幾%,而且NASA要載人火箭每個system 同零件都要最少3個backup

so lets see spaceX 之後的發展 可唔可以提升成功率到99.9%以上?

只係人類迷信人性
上面有貼LINK,空戰AI對人,
AI已經在飛機性能較差情況下打贏
空戰要判斷既,應該多個民航

屌 攞埋空戰黎講
AI剩係攞啲機自殺性攻擊就得啦

宜家講安全丫 航空業係安全為先架
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

發明ai就係要慳錢你仲要公司放個人係度咁要個ai黎做咩
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講

但事實係AI已經有大量科研,亦開始出現應用,唔同竹蜻蜓隨意門呢啲停留係幻想階段。
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

公司角度
如果有個系統成本<機師
然安全性相若
從而减票價
擴大市場佔有率
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講

我唔同意,
已經有人提及,地面行車其實難度高於飛行
而現實中,已有無人車通行
而你無咩機會聽到AI車車死人

美國一年車死3萬人,如果全面引入AI車,
呢3萬人有29990人可能唔會死
唔引入只係人類感性上接受唔到

空戰上,AI模擬已打贏人
(個AI 又係叫ALPHA)

現時AI不普及應用,係感覺問題大於實際安全/效率問題
重點係autopilot 幫唔到航空公司慳錢,所完過多二十年都唔會有,完

只係人類迷信人性
上面有貼LINK,空戰AI對人,
AI已經在飛機性能較差情況下打贏
空戰要判斷既,應該多個民航

屌 攞埋空戰黎講
AI剩係攞啲機自殺性攻擊就得啦

宜家講安全丫 航空業係安全為先架

http://www.bbc.com/news/technology-36650848

唔係自殺攻擊
成個post啲人都係
「AI乜都做到」

有里個前設根本冇得講

我唔同意,
已經有人提及,地面行車其實難度高於飛行
而現實中,已有無人車通行
而你無咩機會聽到AI車車死人

美國一年車死3萬人,如果全面引入AI車,
呢3萬人有29990人可能唔會死
唔引入只係人類感性上接受唔到

空戰上,AI模擬已打贏人
(個AI 又係叫ALPHA)

現時AI不普及應用,係感覺問題大於實際安全/效率問題

同埋錢問題
如果普及成本減低 其實可以好快取代好多職業

一樣無人信

飛機無人駕駛容過車好多

學飛第一日instructor已經講 車 飛機 船 最易學係飛機最難係車
10個鐘可以solo
車你試下學10個鐘 出馬路

咁都係因為普遍黎講司機多過機師姐,試下如果通街都係飛機咪一樣咁難學

咁咪imply 左 飛行實際上所需的互動/距離調節要求無咁高?
重點係autopilot 幫唔到航空公司慳錢,所完過多二十年都唔會有,完

點解?

有冇supporting?
其實點解要淘汰
無人駕駛幾勁幾準確都好
況且又唔係二選一

發明ai就係要慳錢你仲要公司放個人係度咁要個ai黎做咩

其實我唔話你知由AI操控飛機,淨係播段聲,最多播埋visualize既AI video當係真機師,所謂既安心問題應該唔存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞