[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最鍾意都係omd系列

quality唔得呢

E-M10 II 銀黑機比全黑機好睇
但係銀機銀漆好軟,非常難KEEP住唔花

仆佢個街,我部em5ii 銀機個底都花撚晒啦

機底的確重災區,不過入手都兩年兩個月,算係咁

鍾意全黑 睇到啲痕好開心

各種黑人問號

我鍾意全黑機

另外睇到銀色機身啲痕覺得好正

最鍾意都係omd系列

quality唔得呢

冇所謂啦, 越殘越有FEEL

二手買家唔係咁睇呢

冇錯,仲要係自己一手造成

貴撚過em1ii

應該好多新function, 影相勁過 GH5🙄

Gh唔係最勁咩

如果g9 spec係真,咁pan記有可能將g系變成高階影相系列gh系就係高階拍片系列,gx系去向就未明

其實gf gx gh 三系都夠,高峰期有成5條line

係,咁多唔知做乜鳩

開出黎摸下出咩機先有人買
超小型/文青系/EVF配備/單反樣/Rangefinder樣
研發到盡頭原來散修修又冇乜人埋單,功能好似都進化到一樣,咪縮減系列線囉

Gx咁最好,無反除左最高階要做返個專業形象否則冇必要出單反樣

我覺得 Panasonic 會試好多新野係 Lumix G系列上,當年重有部 G10。
以前有 Rumor 講過會有部“entry-level” GH camera,覺得就係 G6/ G7 / G8

G6 比人話係 GH2.5, G8拍片重勁

今次 Panasonic 就同Lumix G 定位 High End 影相,都係試緊新野...

GX 我本人唔鍾意,因為我係用 GF1 先,而 GX1 先係 GF1 的第二代。GF 變左女仔機好 on 99.

GM 唔出,我覺得好可惜,最細 M43 真,自己都收左部 GM1s 用

GH 可能己代替 AF100 ,唉 M43 Mount Camcorder 已死 :(。

DVX200 係用GH4 Sensor 的 Camcorder, DVX100 replacement.

Panasonic Lumix G2/G10 實機評比與性能表現
https://www.mobile01.com/newsdetail/9506/panasonic-lumix-g2-g10

出GF1果陣個個都講GF=GirlFriend,火乘風勢咁就一世
最鍾意都係omd系列

quality唔得呢

二手買家唔係咁睇呢

外觀磨損好正常啫,唔係撞崩爆角咪得
相比起外觀,快門數似乎更重要

貴撚過em1ii

應該好多新function, 影相勁過 GH5🙄

Gh唔係最勁咩

如果g9 spec係真,咁pan記有可能將g系變成高階影相系列gh系就係高階拍片系列,gx系去向就未明

其實gf gx gh 三系都夠,高峰期有成5條line

係,咁多唔知做乜鳩

超小型/文青系/EVF配備/單反樣/Rangefinder樣
研發到盡頭原來散修修又冇乜人埋單,功能好似都進化到一樣,咪縮減系列線囉

Gx咁最好,無反除左最高階要做返個專業形象否則冇必要出單反樣

我覺得 Panasonic 會試好多新野係 Lumix G系列上,當年重有部 G10。
以前有 Rumor 講過會有部“entry-level” GH camera,覺得就係 G6/ G7 / G8

今次 Panasonic 就同Lumix G 定位 High End 影相,都係試緊新野...

GX 我本人唔鍾意,因為我係用 GF1 先,而 GX1 先係 GF1 的第二代。GF 變左女仔機好 on 99.

GM 唔出,我覺得好可惜,最細 M43 真,自己都收左部 GM1s 用

GH 可能己代替 AF100 ,唉 M43 Mount Camcorder 已死 :(。

DVX200 係用GH4 Sensor 的 Camcorder, DVX100 replacement.

Panasonic Lumix G2/G10 實機評比與性能表現
https://www.mobile01.com/newsdetail/9506/panasonic-lumix-g2-g10

出GF1果陣個個都講GF=GirlFriend,火乘風勢咁就一世

想問下,咁就一日,一向係咩?

未必係公認,
不過當年有朋友,佢唔多識相機既,買左部新出冇耐既GF1+定焦鏡,
連條友都笑鳩自己話買左部女朋友一號

咁P記食住個勢將GF變成女士向既機都唔出奇

quality唔得呢

二手買家唔係咁睇呢

手動機露黃銅就話型姐,電子機殘左好肉酸

想問下,咁就一日,一向係咩?

未必係公認,
不過當年有朋友,佢唔多識相機既,買左部新出冇耐既GF1+定焦鏡,
連條友都笑鳩自己話買左部女朋友一號

咁P記食住個勢將GF變成女士向既機都唔出奇

依家出到自拍為主,都返唔到轉頭
Gm同gf既賣點應該結合
Gx主打影相,gh主打拍片

quality唔得呢

二手買家唔係咁睇呢

有D舊機好好笑
黑漆磨完會見到一層銅,
銅層都磨蝕哂之後見到既係膠
肉酸就梗既,自用冇所謂啦
唔通一買番黎就貼滿紙膠帶咩
最鍾意都係omd系列

quality唔得呢

二手買家唔係咁睇呢

不過我之前部GR21去旅行HI花左都肉赤左一排

E-M10 II + ZD11-22 @22mmF5.6

E-M10 II + ZD11-22 @22mmF5.6

咁好天 我上次去係落緊雨

二手買家唔係咁睇呢

有D舊機好好笑
黑漆磨完會見到一層銅,
銅層都磨蝕哂之後見到既係膠
肉酸就梗既,自用冇所謂啦
唔通一買番黎就貼滿紙膠帶咩

好應該出返個透明case

(FT5) One more “real life” picture of the new Panasonic G9. It doens’t use a multiaspect sensor.

(FT5) One more “real life” picture of the new Panasonic G9. It doens’t use a multiaspect sensor.

部機睇落唔會細部過gh5

竟然
GX85 user 報到

痴線,大部到入門單反size 咁
想問下Em1 第一代仲有無新行機出面賣緊? 約幾錢左右?
GX85 user 報到

用緊EM102想介紹朋友用GX85

睇好多reveiw 都覺得GX85正過我部EM102。85解決左快門共振問題,快門簾又輕好多,個五軸防震又算係咁拍得住O記,P記對焦又要比O記快,85個菜單設定又user-friendly就算掃MON都可以好快 改到常用setting ,仲要多幾粒快捷制。拍4K 有VLOG。

巴打可唔可以講下部GX85有咩缺點啊?

痴線,大部到入門單反size 咁

仲大部過A7II。。。
Em10mk3
大家點睇

滿足唔到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞