[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
之前用開單反,太重,想買部入門m43玩下
鏡諗住買 12-40 f2.8
但係body諗緊 E-M10 mark 2 定 mark3 好, 兩部好似分別唔大,慳返d錢買多支定焦會唔會仲好

E-M10ii好似太舊 但平,我自己唔會考慮
E-M10iii啲嘢新啲又唔會好貴,好似除咗有4k拍片同冇4000萬像模式之外,其他都同E-M5ii差唔多
E-M5ii有防水防塵

用開500d+tamron 17-50 2.8 vc,早幾日買咗全新E-M5ii+12-40 f2.8 pro而家變咗一set咁賣 btw支鏡好sharp

em10mk2 對焦有啲慢
唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

呢一代打後用過幾個p同o 既中低階body都覺得對焦差唔多

咁新手依家出em10 mk2是咪好不智
之前用開單反,太重,想買部入門m43玩下
鏡諗住買 12-40 f2.8
但係body諗緊 E-M10 mark 2 定 mark3 好, 兩部好似分別唔大,慳返d錢買多支定焦會唔會仲好

E-M10iii啲嘢新啲又唔會好貴,好似除咗有4k拍片同冇4000萬像模式之外,其他都同E-M5ii差唔多
E-M5ii有防水防塵

用開500d+tamron 17-50 2.8 vc,早幾日買咗全新E-M5ii+12-40 f2.8 pro而家變咗一set咁賣 btw支鏡好sharp

唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

個人感覺咋,夠筆直梗係有新買新

E-M5ii有防水防塵

唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

我都諗緊 ,個差價夠買支大光圈定焦,sensor又一樣,應該影出黎唔會差太遠?

唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

我都諗緊 ,個差價夠買支大光圈定焦,sensor又一樣,應該影出黎唔會差太遠?

我自己覺得
唔係要拍4K片
mk2 都ok, 係對焦速度唔知有無分別

利申:em10mk2
原來張lexar 1000x 128GB已經無貨,打去price間黃金鋪問左可能要等3~4個月後大陸廠問左先有貨

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

我自己覺得
唔係要拍4K片

同埋mk2有evf mk3無

唔係掛

我自己覺得
唔係要拍4K片

同埋mk2有evf mk3無

下,mk3 應該都有 evf喎

E-M5ii有防水防塵

唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

傻的嗎 入門梗係有舊買舊 旗艦就買新
入咗pen-f 17mm kit
街拍一流

唔知mk3有無快啲

Mk1我已經覺得好快

唔係掛

傻的嗎 入門梗係有舊買舊 旗艦就買新

買mk3 既錢夠買 mk2  + 12-40 2.8 二手
入咗pen-f 17mm kit
街拍一流

PEN F 個款真係好型
但窮撚用em10 mk2
用緊em10mk2想轉機又想等埋em5mk3
幾時先肯出

#me too

用緊em10
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo
之前用 e5 加 14-35 f2
而家 em1 用番同一支鏡
一路都好滿意
但係支鏡太大支太重
頂唔順買左枝 12-40 f2.8
用落感覺上 d 相質素差幾遠
對焦速度又慢左
唔知係咪唔識用

利申:器材撚,冇乜技巧
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

40-150 PRO

M43去旅行堅好用
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

40-150 PRO

ZD11-22/17 1.8+45-175
GX85 user 報到

巴打部機係行定水?

想入GX85,但好似得水機

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

40-150 PRO

ZD11-22/17 1.8+45-175

17/1.8 30/3.5
15餅 9餅
Holga
Holga針孔
Lomo套裝

巴打部機係行定水?

真心買唔過 膠到玩具咁 跌下都爛 無防水防塵 又無b快門 3千不了

巴打部機係行定水?

真心買唔過 膠到玩具咁 跌下都爛 無防水防塵 又無b快門 3千不了

點會冇b快門

巴打部機係行定水?

點會冇b快門

快門線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞