[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
GX85 user 報到

巴打部機係行定水?

想入GX85,但好似得水機

真心買唔過 膠到玩具咁 跌下都爛 無防水防塵 又無b快門 3千不了

點會冇b快門

快門線

差唔多價錢係依部或者EPL-8

但EPL-8好似操控無佢咁好

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

40-150 PRO

ZD11-22/17 1.8+45-175

有野問, m43 點用大43 鏡, AF 測光個啲點?

巴打部機係行定水?

真心買唔過 膠到玩具咁 跌下都爛 無防水防塵 又無b快門 3千不了

點會冇b快門

快門線

g7都好似3k 差在無ibis 但做工好好多 純影相鏡頭防震夠洗 要拍片先諗gx85
用緊em10mk2想轉機又想等埋em5mk3
幾時先肯出

#me too

用緊em10

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

Same
仲有塊kit餅

#metoo

#metoo

你地用緊邊支鏡?

7-14 pro
14-150 ii

40-150 PRO

ZD11-22/17 1.8+45-175

有野問, m43 點用大43 鏡, AF 測光個啲點?

除咗對焦慢啲冇乜分別。

E-M1/E-M1 II 有PDAF對應番大43鏡,可以發揮大43鏡完整性能
其他機身就對焦慢D, 同埋用唔到C-AF

巴打部機係行定水?

點會冇b快門

快門線

g7都好似3k 差在無ibis 但做工好好多 純影相鏡頭防震夠洗 要拍片先諗gx85

多謝建議

會睇睇G7,本身唔拍片
依加係唔係無哂gx8?想入返部二手玩下都無
之前用 e5 加 14-35 f2
而家 em1 用番同一支鏡
一路都好滿意
但係支鏡太大支太重
頂唔順買左枝 12-40 f2.8
用落感覺上 d 相質素差幾遠
對焦速度又慢左
唔知係咪唔識用

利申:器材撚,冇乜技巧

可以貼圖研究下
Dllm pen-f olympus官網個聖誕套裝好撚抵
$8998送多粒電 手柄 64gb卡 premium保養 $500 olympus現金卷夠再入多粒電
可惜係跟14-42mm f3.5-5.6
如果係跟17mm f1.8就完美

我早兩日買17mm kit要$8690

巴打部機係行定水?

點會冇b快門

快門線

多謝建議

會睇睇G7,本身唔拍片

我覺得而家只有三部 lumix機係好用,G9,G8同GH5

部G9都未出已經知道好用
今天晨早上山試吓支老娃7.5, 其實性價比加埋超輕量, 作為風景旅行紀錄的照片來說, 個人已經十分滿意! [img][/img]
今天晨早上山試吓支老娃7.5, 其實性價比加埋超輕量, 作為風景旅行紀錄的照片來說, 個人已經十分滿意!

今天晨早上山試吓支老娃7.5, 其實性價比加埋超輕量, 作為風景旅行紀錄的照片來說, 個人已經十分滿意!

又幾好喎,依家賣緊幾錢?
又幾好喎,依家賣緊幾錢?

窮記 $3250 送filter

水都無? 用咗兩三年,個人覺得不錯。之前用EM5
依家等G9,希望水價有驚喜
本來諗住出12-40, 但係尋日出去玩左陣,覺得太重(本身單反已有恆定大光圈zoom), 買m43都係想輕便為主

大家對支14-42EZ電餅有咩評價,主要用黎看下門口,主力用15.7
本來諗住出12-40, 但係尋日出去玩左陣,覺得太重(本身單反已有恆定大光圈zoom), 買m43都係想輕便為主

大家對支14-42EZ電餅有咩評價,主要用黎看下門口,主力用15.7

冇乜驚喜同驚嚇位,合符身價

跟kit留低可以,另買一塊番黎又好似唔知點咁

同意支Kit係無驚喜, 1240pro 其實旅行可以一鏡到底。

水都無? 用咗兩三年,個人覺得不錯。之前用EM5
依家等G9,希望水價有驚喜

水同二手都無哂
希望G9出時,gh5可以跌多少少

不如用 14 150?
想影下遠野又得

塊餅已經雪藏左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞