[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

M43 平鏡細鏡都出曬,而家出返靚鏡好正常

都冇理由同一焦距同一光圈會大過重過ff鏡,成像圈已經細左喇喎

你要用m43 200 f2.8 同 ff 400 2.8比wo

講緊結構問題

例如咩結構問題?

正路應該細同輕過ff既200/2.8

唔好咁 on 9 啦,點會同 200 2.8 比
係同400 2.8 比呀

景深=400/5.6添呀你唔撚講撚埋

影Tele 原來越淺景深越好?
有無影過Wildlife?

你要用m43 200 f2.8 同 ff 400 2.8比wo

講緊結構問題

例如咩結構問題?

正路應該細同輕過ff既200/2.8

唔好咁 on 9 啦,點會同 200 2.8 比
係同400 2.8 比呀

景深=400/5.6添呀你唔撚講撚埋

影Tele 原來越淺景深越好?
有無影過Wildlife?

之前影微距多,就係貪m43 crop一半d鏡細d舒服d,又唔洗收咁細光圈
邊句有講過越淺越好
樓上唔好嗌交啦,唔明講到明啫

不如指教下小弟

見前面有前輩話唔好用太大光圈去影景,呢點我明

咁如果我拎住支12-40 f2.8,應該用乜光圈影呢?

不如指教下小弟

M43影景4-5.6已經夠

不如指教下小弟

你個問題本身已經問得有問題
無話分用咩機定鏡而去用咩光圈,而係應該用你想影啲咩野,想影出咩野效果先去確定要用咩光圈

想影景既話,大光圈既話,景深太淺就無癮,當然你想突出某樣野就例外啦
想影人既話,通常都會用大光圈,造成淺景深,以突出主體

不如指教下小弟

你個問題本身已經問得有問題
無話分用咩機定鏡而去用咩光圈,而係應該用你想影啲咩野,想影出咩野效果先去確定要用咩光圈

想影景既話,大光圈既話,景深太淺就無癮,當然你想突出某樣野就例外啦
想影人既話,通常都會用大光圈,造成淺景深,以突出主體

佢咁問,我會答佢,睇下chart, review,再用光學表現最佳光圈影lo, around F 5.6 個D位。

正解,支鏡最佳成像係f2.8 - f5.6
O記 唔要kit鏡 新手可以配邊支?

12 40 2.8

伸出你的手,露出你的預算,再說

7-14mm,12-40mm,40-150mm f2.8
3支PRO鏡任君選擇

3支PRO鏡任君選擇

All

有無人知道呢兩張卡既分別係邊

3支PRO鏡任君選擇

All

3支1.2都ok

3支PRO鏡任君選擇

All

3支1.2都ok

那有錢

One real, one fake i guess

我都覺得淘宝野會係伏黎 ,我睇youtube見唔少人話呢張行到400Mbps,所以先諗住買張試試

我都覺得淘宝野會係伏黎 ,我睇youtube見唔少人話呢張行到400Mbps,所以先諗住買張試試

我淘寶睇未見過咁平,我都未試400Mbps, 未有卡可以用,都係等等先。

GH5S 你有冇興趣買?

唔買啦,可能等GH6先再買,除非佢係高ISO有大改善,如果唔係我都唔覺得有需要再入多部差唔多spec既機

會唔會係 read/write speed 唔同?

3支PRO鏡任君選擇

All

3支1.2都ok

那有錢

如果m-10 mark ii, budget 2000, any choice? Thanks

3支PRO鏡任君選擇

All

3支1.2都ok

那有錢

如果m-10 mark ii, budget 2000, any choice? Thanks

二手12-32,20
2000有找

3支PRO鏡任君選擇

All

3支1.2都ok

那有錢

二手12-32,20
2000有找

唔要kit就14+20都係有找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞