[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
阿巴打,依家講緊部G9,梗係搵佢同其他差不多價位嘅機比啦 你係唔係有d搭錯線呢?

阿巴打,咁點解你一定要死都用價錢黎定位呢?

算啦,我只係想用一個新客買新機嘅角度去分析G9響無反嘅定位,而唔係用M43用家身分去分析,真係估唔到要畫出腸囉!

宜家無反個pool大到咁…

A9係無反但係定位已經非常唔同…即使目標係高階使用者 硬件上既考慮FF底以及高解像都係商業攝影追求既特點 呢方面其實無其他無反做到 根本係用黎打番高階單反

相反 如果純粹係性能上既追求 A7R3 em1 ii G9 XT 2等等都係可以考慮既目標
買家就自己既需要選擇 包括鏡群 硬件 軟件 價錢

全面考慮好緊要 唔係單單考慮價錢[/quote]
其實我真係唔知你up乜,用差不多價位嘅相機做比較再去決定自己想買邊部好正常,我用幾部一萬蚊價位嘅相機做比較,你就又A9又高階使用者,大佬,講緊一萬蚊價位相機關A9同高階用家乜嘢事呀?
媽,我好亂,都係出番去先
阿巴打,依家講緊部G9,梗係搵佢同其他差不多價位嘅機比啦 你係唔係有d搭錯線呢?

算啦,我只係想用一個新客買新機嘅角度去分析G9響無反嘅定位,而唔係用M43用家身分去分析,真係估唔到要畫出腸囉!

A9係無反但係定位已經非常唔同…即使目標係高階使用者 硬件上既考慮FF底以及高解像都係商業攝影追求既特點 呢方面其實無其他無反做到 根本係用黎打番高階單反

相反 如果純粹係性能上既追求 A7R3 em1 ii G9 XT 2等等都係可以考慮既目標

全面考慮好緊要 唔係單單考慮價錢

其實商業攝影(攝記)唔會好似你咁介意咩底囉, 反而機能同輕便先係佢地考慮

係街見過有人用pana影商業野

studio影硬照果d 喎 你果個係街影咩?

係車行外面搭晒野咁影,應該影廣告,另外仲有部中底[/quote]
唔小人攞gh4開工架
下個月去日本拎E-M1 E-M5 全部第一代機, 8-18 12-40 35-100 50-200SWD 影飛機 預計會長插8-18

我貪兩部機d電一樣, snap就一部插8-18 一部插35-100

羽田打,一流

主要影HND 希望影到star wars戈幾隻飛機啦
下個月去日本拎E-M1 E-M5 全部第一代機, 8-18 12-40 35-100 50-200SWD 影飛機 預計會長插8-18

我貪兩部機d電一樣, snap就一部插8-18 一部插35-100

羽田打,一流

全面考慮好緊要 唔係單單考慮價錢

其實商業攝影(攝記)唔會好似你咁介意咩底囉, 反而機能同輕便先係佢地考慮

係街見過有人用pana影商業野

studio影硬照果d 喎 你果個係街影咩?

係車行外面搭晒野咁影,應該影廣告,另外仲有部中底

唔小人攞gh4開工架[/quote]

GH 我估用黎拍片多

羽田打,一流

名古屋個機場都好似唔錯架
1月去長野,唔想拎nikon FF去,諗緊gx85定omd em5mkii,
em5mkii出面仲會唔會有全新行貨?
1月去長野,唔想拎nikon FF去,諗緊gx85定omd em5mkii,

加埋收一支12-40 2.8去

E-M1 12-40

巴黎定東京??
Sigma 16mm f1.4 USD449

4000唔使?

有防水防塵需要就EM52,會拍下片既就入GX85,操控同反應我覺得GX85好唔少,唔駛入menu 掃下MON已經可以set晒D野,影完每張相塊MON又唔駛好似O記咁定一定格先,影完張相塊MON唔定格即時可以再取景,整體流暢感好爽。

唔影RAW對發色有各家追求或者外形有特殊喜好就直接入手啦。玩細機最緊要用得開心,個外形岩口味既話心情都會好D,靚相都易出D。
當鬼佬講緊m43版a9 well done pana 既時候我地介意佢sensor 細
間四寶都已經搬埋左過去荷李活商業中心
當鬼佬講緊m43版a9 well done pana 既時候我地介意佢sensor 細

開到第5帖都仲爭論緊同一樣野
其實呢啲係忠心 一路屌一路用

4000唔使?

呢d 一支鏡出俾唔同format size 既好雞肋...
明明m43 16/1.4 係唔洗咁大支的

愛之心責之切

4000唔使?

呢d 一支鏡出俾唔同format size 既好雞肋...
明明m43 16/1.4 係唔洗咁大支的

未睇相仲諗住可以取代支17/1.8
睇完都係算啦

加埋收一支12-40 2.8去

GX85 應該會頭重尾輕。
畀我揀最輕便就GX85+兩枝定焦,夠輕便
都係想用返標變就EM5

E-M1 12-40

巴黎定東京??

東京熱

愛之心責之切

其實係d人有讀寫障礙, 成件事講左幾頁都係講緊G9機能係好勁, 不過個重量我覺得(請記住, 我係代表我自己only)係一個問題, 因為我唔打雀唔影sport, G9有超強連拍對我黎講唔會覺得特別吸引, 反而佢重658g仲重過部A7II, 如果我可以接受658g咁不如買部入門FF好似A7II好過, 當然你會話FF鏡都重喎, 但我唔拍雀唔影sport, 一支24-70f4 + 35f2.8都夠玩!

愛之心責之切

其實係d人有讀寫障礙, 成件事講左幾頁都係講緊G9機能係好勁, 不過個重量我覺得(請記住, 我係代表我自己only)係一個問題, 因為我唔打雀唔影sport, G9有超強連拍對我黎講唔會覺得特別吸引, 反而佢重658g仲重過部A7II, 如果我可以接受658g咁不如買部入門FF好似A7II好過, 當然你會話FF鏡都重喎, 但我唔拍雀唔影sport, 一支24-70f4 + 35f2.8都夠玩!

A6500/A6300+1670+24ZA咪算,仲減少好多不必要既身痕

愛之心責之切

A6500/A6300+1670+24ZA咪算,仲減少好多不必要既身痕

其實依個都ok架, 不過一日最撚衰貓蛇, 搞到我對sony有陰影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞