[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
請問係四寶買嘅 O 記行機,有冇保養?

https://www.olympus.com.hk/tc/support/distributor.html

得咁少舖頭有保養
明明四寶三陽果D寫明水行唔同價錢

水貨拎去整檢查費過千,行價就二、三百

O記壞機率高,行貨好d

https://www.olympus.com.hk/tc/support/distributor.html

得咁少舖頭有保養

水貨拎去整檢查費過千,行價就二、三百

唔 ON LIST 嘅行貨拎去整要檢查費?
有無人玩過大陸鏡頭
想入支kamlan 50 f1.1 玩下 一千蚊左右
預左一分錢一分貨 至在玩下F1.1大光圈

中一同七工匠好似唔差
另外香港牌子有slr magic

SLR Magic 太貴,唔覺得值,佢D所謂cine lens 同三洋平個種cine lens一樣,用相機鏡扮cine lens

中一同七工匠好似CP 值高D

Slr magic 有支8mm一千蚊到應該幾抵屌

得咁少舖頭有保養

水行係貨源
保養睇特約

呢D咁既保修認證方式,報消委會都唔知受唔受

得咁少舖頭有保養

水行係貨源
保養睇特約

根本就on9
唔係指定舖買就當水仲叫乜鳩行貨

得咁少舖頭有保養

水行係貨源
保養睇特約

根本就on9
唔係指定舖買就當水仲叫乜鳩行貨

嘛....反正自己部機冇穿冇爛就冇所謂
當年EM10 II仲係5650果陣,去買果日得華仁有貨,照殺
BTW就算係特約買再上去加保都係高級機先有SO,平機加黎唔知做乜
有無人玩過大陸鏡頭
想入支kamlan 50 f1.1 玩下 一千蚊左右
預左一分錢一分貨 至在玩下F1.1大光圈

中一同七工匠好似唔差
另外香港牌子有slr magic

SLR Magic 太貴,唔覺得值,佢D所謂cine lens 同三洋平個種cine lens一樣,用相機鏡扮cine lens

中一同七工匠好似CP 值高D

Slr magic 有支8mm一千蚊到應該幾抵屌

8mm 個支好似係C mount 鏡咁

Google過d相同片唔係
另外初初出果幾支11同26就係
我部GH5而家差個超廣角鏡,目前諗梗兩支鏡,O記7-14 f2.8同P記 8-18mm f2.8-4,到底買邊支好啲呢
價錢都係~$7000,一樣都係金屬,無防震

本身已經支P記12-35mm
我部GH5而家差個超廣角鏡,目前諗梗兩支鏡,O記7-14 f2.8同P記 8-18mm f2.8-4,到底買邊支好啲呢
價錢都係~$7000,一樣都係金屬,無防震

本身已經支P記12-35mm

https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/pana-leica-8-18mm-2-8-4-0-vs-olympus-m-zuiko-7-14mm-f2-8-pro/

另外如果想要7-14,唔用filter、weather sealing又唔重要就用P記嗰支啦 質素同O記冇乜分別但價錢差好遠,自己都用緊
用咗gx1幾年,想升級,GX7 or GX8 or G9

G9
有無人用過「Pixco Nikon AI G to Micro m4/3 轉接環」? 好唔好用?

最好梗係G9啦但睇吓自己有冇需要先

最好梗係G9啦但睇吓自己有冇需要先

GX85, 有5軸有防水防塵
話說覺得panasonic真係好仆街
我有時要錄多過一粒鐘嘢 但佢就限死咗4K50/60淨係可以錄10分鐘,其他就半粒鐘
唉本來一早已經諗定要買G9,依家唔通又要買多部冇限制嘅機 (人喺歐洲買GX85好麻煩)
我有時要錄多過一粒鐘嘢 但佢就限死咗4K50/60淨係可以錄10分鐘,其他就半粒鐘
唉本來一早已經諗定要買G9,依家唔通又要買多部冇限制嘅機 (人喺歐洲買GX85好麻煩)

歐洲好似要睇係咪有咩節日特別跳樓價?
btw你手上既機都係有限制既?

G9

同廠易上手,平既G8 最新梗係G9

歐洲好似要睇係咪有咩節日特別跳樓價?
btw你手上既機都係有限制既?

歐洲機限死咗半粒鐘,除咗GH5以外
我仲用緊改咗機嘅GH2,冇限制但真係太舊啦要換機

G9

其實 G8 性價比好高
今日去廣島,帶m43 一機3鏡都超輕鬆
今日去廣島,帶m43 一機3鏡都超輕鬆

邊三支鏡?

G9

其實 G8 性價比好高

G8 ing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞