日本鐵道情報及旅遊交流區(09)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

直通札幌先發揮到北海道新幹線嘅真正價值
jr北都應該係將公司未來押晒落佢度
問題係本身經營狀況都見晒紅 係退無可退要求政府打救之前仲可以頂幾耐

本身已經係政府擁有

係仆街東海撥錢過去

東海要佢融資借錢起中央新幹線就知

東日西日?

鉄道建設・運輸施設整備支援機構,JR北海道、四國同貨物既大股東,同時屬於國土交通省;重有整備新幹線都關佢事

即點民營化同上市都係政府大股東~

唔係,間野已經無哂JR東、西日本同九州既股份,正式民營化左

直通札幌先發揮到北海道新幹線嘅真正價值
jr北都應該係將公司未來押晒落佢度
問題係本身經營狀況都見晒紅 係退無可退要求政府打救之前仲可以頂幾耐

本身已經係政府擁有

係仆街東海撥錢過去

東日西日?

鉄道建設・運輸施設整備支援機構,JR北海道、四國同貨物既大股東,同時屬於國土交通省;重有整備新幹線都關佢事

其實2間未上市就有?

係仆街東海撥錢過去

東日西日?

其實2間未上市就有?

三間,你漏左JR貨物

東日西日?

其實2間未上市就有?

三間,你漏左JR貨物

JR四國 北海道 同JR貨物應該叫做半民營化狀態
成功扭轉營業赤字 發到股去到交易所上市 咁先算係完完全全嘅民營化

鉄道運輸機構雖然係唯一股東全數擁有剩落嘅三間JR
但始終唔會介入經營 同如非必要都唔會主動泵水嘅

btw 少少 有錯麻煩指正
JR北有所謂嘅經營安定基金填赤 (JR四國同JR九州都有 但後者上市之後仲有冇就唔清楚)
國鐵分割民營化嗰時 政府為咗幫本州以外JR會社嘅鐡路事業達成收支平衡甚至獲利 設立咗經營安定基金 以擔保國債嘅利息收入嚟填補營業赤字
投資額6822億円 長期利率估計每年7.3% 收入足以填補當時政府所估計嘅每年接近500億赤字 可以話等同政府補貼
但事實上 早前當地新聞社報導過話因為利率減少
基金係過去三十年嘅總投資收益比當初估計嘅足足少咗接近4600億円 計埋年頭國土交通省因應颱風災害而追加嘅8億幾円復舊費都仲係少咗接近3700億円
惡劣嘅經營環境 接連嘅各種不祥事 再加上基金收益減少 先搞到赤字居高不下 要左cut右cut慳得就慳盡力節省開支
甚至話後者先係JR北經營惡化嘅根源 點努力經營都好 都唔會改變到補貼減少嘅現況
https://www.hokkaido-np.co.jp/sp/amp/article/127784

東日西日?

其實2間未上市就有?

三間,你漏左JR貨物

成功扭轉營業赤字 發到股去到交易所上市 咁先算係完完全全嘅民營化

JR北有所謂嘅經營安定基金填赤 (JR四國同JR九州都有 但後者上市之後仲有冇就唔清楚)
國鐵分割民營化嗰時 政府為咗幫本州以外JR會社嘅鐡路事業達成收支平衡甚至獲利 設立咗經營安定基金 以擔保國債嘅利息收入嚟填補營業赤字
投資額6822億円 長期利率估計每年7.3% 收入足以填補當時政府所估計嘅每年接近500億赤字 可以話等同政府補貼
基金係過去三十年嘅總投資收益比當初估計嘅足足少咗接近4600億円 計埋各項政府嘅追加支援都仲係少咗接近3700億円
惡劣嘅經營環境 接連嘅各種不祥事 再加上基金收益減少 先搞到赤字居高不下 要左cut右cut慳得就慳盡力節省開支
甚至話後者先係JR北經營惡化嘅根源 點努力經營都好 都唔會改變到補貼減少嘅現況
https://www.hokkaido-np.co.jp/sp/amp/article/127784

我去果日水都唔太清
我住會津若松一早爬起身搭頭班車,然後行上去

呢個位邊站落行再行?

只見川鐵橋位四五日前無乜紅葉要再去早戶,會津川口依類深山區先多
影鐵橋既會津宮下或者會津檜原都得,因為行去 view point 都喺咁遠
早排落完大雨上 view point 條山路梯級變咗爛泥

我會津宮下上,走另一邊會津檜原落。
強烈建議唔好行會津檜原果邊,一來要入隧道,好撚驚…二來個站係咁

真係只係咁,乜都無!
真係只係咁,乜都無!
真係只係咁,乜都無!

中晒伏(無做好功課),因為車好疏班次,休息室一個,站外面全部只係民居。最後我係果到瞓咗下,上下網一個鐘。

另一邊(宮下)後來睇返,都叫有啲舖頭,同資料館咁嘅嘢,同行上去條路都易下所以另一邊啦。同而家有接駁車上去個汽車休息站,懶行搭車就得

至於 西方 ,睇直線距離最近,宮下行過去時見佢上返公路斜啲難行啲。

我兩邊都去過,第二次行去檜原行落去影橋下
雪地

檜原影橋下條路變咗河行唔到
行去西下條路最西
檜原上條斜路辛苦啲但睇你去唔去睇橋下
所以我檜原出然後宮下走仲夠時間食飯

我就由西方落車,先影後面條橋,再行去電塔底(其實大把時間,我少少急步上到頂都係8點半多d),影完之後慢慢行去檜原河邊影鐵橋,影到夠再行返去宮下坐鐵返會津若松

我係道之駅等到十點食埋飯先走,行到檜原條村邊,得返個幾鐘就無行到。
同埋覺得條路好陰森 唔太敢再行

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

點解會影到昭和時代咁

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

點解會影到昭和時代咁

1900仲要連稅?正

東日西日?

其實2間未上市就有?

三間,你漏左JR貨物

基金係過去三十年嘅總投資收益比當初估計嘅足足少咗接近4600億円 計埋年頭國土交通省因應颱風災害而追加嘅8億幾円復舊費都仲係少咗接近3700億円

冇乜人估到最近10年係超低息環境的

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

點解會影到昭和時代咁

1900仲要連稅?正

連税,半私家房(公眾廁所浴室)真係好平

啲相係貪得意用菲林相機app影 所以搞成咁

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

點解會影到昭和時代咁

1900仲要連稅?正

幾有feel

窮撚恩物 新今宮

先1900yen一晚

點解會影到昭和時代咁

1900仲要連稅?正

幾有feel

新今宮呢一區本身就停留左喺昭和時代
https://youtu.be/Y0E7Il1DBN0
早前發生事故嘅JR九州d&s特急翡翠山翡翠「かわせみ・やませみ」今日如常運行
但增結車卡就改為一般型嘅キハ47-182
九州傳説又多一項
早前發生事故嘅JR九州d&s特急翡翠山翡翠「かわせみ・やませみ」今日如常運行
九州傳説又多一項

唔係一卡翡翠/山翡翠+普通車就算啦
九州傳説又多一項

btw 睇完九州個網, 睇黎幾架Kiha47系觀光列車(隼人之風/伊三郎新平/翡翠山翡翠/指宿玉手箱)都係share兩架後備Kiha140系, 一架伊三郎新平塗裝(撞左)同埋一架指宿玉手箱塗裝
請問想買廣島+山口張pass邊度買平d?
本身7算幾果陣見klook賣緊$755
到而家跌6.8都係$755
九州傳説又多一項

btw 睇完九州個網, 睇黎幾架Kiha47系觀光列車(隼人之風/伊三郎新平/翡翠山翡翠/指宿玉手箱)都係share兩架後備Kiha140系, 一架伊三郎新平塗裝(撞左)同埋一架指宿玉手箱塗裝

冇錯 尋日因事故損毀嘅其實係後備車 而翡翠山翡翠本身就完好無損
原本係伊三郎新平專用 後嚟轉用做後備車 再後嚟做咗少量改裝share埋比翡翠山翡翠用

順帶一提 所謂嘅九州傳説…
https://mobile.twitter.com/relaytsubame/status/926596237385592832
・列車相撞撞到廢車但包括乘務員在內冇死人
・特急車出軌炒落農田廢咗3卡車但冇死人
・用在來線特急做新幹線代行輸送
・豪華寢台列車建築限界測定車
・用特急車係後面推故障嘅貨物列車
・下行列車入錯待避線 爭啲同上行列車相撞

・特急車事故離脱搵一般型車卡頂上←NEW!
有冇人去過橫川碓冰峠鐵道文化村?
值唔值得去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞