日本鐵道情報及旅遊交流區(09)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

但真心正

特別係京都坐去新大阪,
1067mm行130kmh,好不安

名古屋岐阜新快速行幾多?

名古屋 - 岐阜
20分鐘 470 Yen 30.3km

又平又快

京都-大阪
28分鐘 560 Yen 42.8km

河原町-梅田
43分鐘 400 Yen 47.7km

咁平嘅咩
返去Check 下record 先

新快速

啱啱check咗張suica
真係560

但真心正

特別係京都坐去新大阪,

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

短距離當然坐私鐵
去東京 大阪坐私鐵多過JR

上次去京阪神
阪急阪神京阪近鐵南海全部搭晒

JR淨係搭左嵯峨嵐山到馬堀一小段

但真心正

特別係京都坐去新大阪,

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦
京阪同阪急只係400﹐比新快速慢d但直達京都中心地帶

真係完全搵唔到佢有寫拎JRP可以平日買假日飛,但係比張PASS佢睇又真係買到

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦

有次chok 到個車費bug

關西機場去丹波口 2160yen
關西機場去京都 1880yen
京都去丹波口 140yen

喺京都出一出閘仲平
關西版上水

真係完全搵唔到佢有寫拎JRP可以平日買假日飛,但係比張PASS佢睇又真係買到

咁着數?

原來有得咁

但真心正

特別係京都坐去新大阪,

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560但係京都站唔係中心地帶,雖然快
京阪400平,又去到河原町,不過梅田就遠少少

但真心正

特別係京都坐去新大阪,

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560但係京都站唔係中心地帶,雖然快
阪急400平,又去到河原町,不過梅田就遠少少

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦

所以JR出咗隻回數券,記得除番每張唔駛400yen

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦

睇下去邊囉,如果轉巴士,就京都站方便少少
如果去市中心,就河原町

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦

http://tickets.jr-odekake.net/shohindb/view/consumer/tokutoku/detail.html?shnId=117000738
昼間特割きっぷ 京阪神地區專用
平日10-17同星期六日全日可以用
京都<>大阪除返開350yen一張
上次係金券買左張400yen

名古屋 - 岐阜

又平又快

京都-大阪

河原町-梅田

咁平嘅咩

新快速

真係560

唔平冇人坐

560算貴啦

http://tickets.jr-odekake.net/shohindb/view/consumer/tokutoku/detail.html?shnId=117000738
昼間特割きっぷ 京阪神地區專用
平日10-17同星期六日全日可以用
京都<>大阪除返開350yen一張
上次係金券買左張400yen

不過呢隻飛玩到出年9月30日就唔出lu

喺京都出一出閘仲平
關西版上水

其實好多呢D情況

天王寺~大阪 190円
大阪~京都 560円

天王寺~京都 920円

喺京都出一出閘仲平
關西版上水

其實好多呢D情況

天王寺~大阪 190円
大阪~京都 560円

天王寺~京都 920円

大阪京都560係jr對抗私鐵既定價黎
本身即係仲貴

喺京都出一出閘仲平
關西版上水

其實好多呢D情況

天王寺~大阪 190円
大阪~京都 560円

天王寺~京都 920円

大阪京都560係jr對抗私鐵既定價黎
本身即係仲貴

560yen係正價
票價本身有特定基準,唔減得
於是就出咗上面所講嘅回數券,嚟同私鐵競爭

京急隻隻都叫express
エアポート急行:Airport Express
特急:Limited Express (Tokkyu)
快特:Limited Express (Kaitoku)
エアポート快特:Airport Limited Express

[img]https://img-s1.onedio.com/id-59b70a11043a389f47edd184/rev-0/w-635/f-jpg-gif-webp-webm-mp4/s-8167ea9102b359550fd6e0602169788c97db9c70.gif[img]

不如全部用日文算啦

Airport Kyuko
Tokkyu
Kaitoku
Airport Kaitoku

JR種別係按車費區分
(即係唔好意思收咁貴就叫急行 收貴d就叫特急)

其他私鐵就係任佢up

原來有得咁

miss 左

原來有得咁

miss 左

台灣人啲blog到成日見人講,如果坐一半買type b/c 1000yen好抵
31/10 209系500番台モハ209-501解体作業

https://www.youtube.com/watch?v=rUeOxsEftso
31/10 209系500番台モハ209-501解体作業

https://www.youtube.com/watch?v=rUeOxsEftso

新手將會遊大阪,有一日要 由 大阪難波 去 舞子(參觀明石大橋) 要0910am 到
最快方法係咪

1.御堂筋線 ~> 梅田
2.梅田(東海道、山陽本線JR )~ > 舞子

咁?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞