日本鐵道情報及旅遊交流區(09)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

斷估你觀光都唔會搭到去直通嗰部分掛,佢都係去到大宮先分宇都宮定高崎線姐,去鐵博應該唔洗返,淨係分返呢班係出城定入城就OK

打錯,係唔洗煩

去大宮梗係新幹線

利申試過

試過x2,E5同E7 green car

試過大宮返東京,懶得劃位,見有自由席就上。

試過やまびこ+つばさ
最後上咗E3系

果次跑唔切睇住架つばさ開走 ,結果坐返とき E2
請問線路支障係咩意思?宜家架車係奧羽本線上行到妹下妹下咁,點解過左出事果個站都重係得咁慢

有外來物入咗路軌範圍
好似石頭、木頭、沙泥、動物......

佢個單好似有架車入左站既路軌

車停左係路軌上面?我架jR過左鶴形站好遠啦都重係行下停下咁

奧羽線唔係全部雙線,有機會因為要就對頭車而慢駛

原來係咁
食個兒童餐都要抽

香港出嘅時候已換左923, 今次中埋922

Btw 有無人有興趣,HX delay 左四個鐘,悶到去T2遊車河

講複雜東京認第二,冇地方可以認第一
張路線圖加埋地鐵私鐵,直頭係

講複雜東京真係贏晒,上次同ex去東京,其中一日分開行,打算近近地坐橫須賀線,預備上車前睇多眼班車係去邊,見到竟然係去成田,好彩無上,如果唔係都唔知點算,就算見到佢寫下一班車係去東京都唔班玩啦,拿拿聲去坐翻山手線就算

總武線快速真係黐線,上下行都直通,又分開唔同方面,勁易坐錯車

我記得佢係有三個總站,個次仲要係係日本第一次自己坐地鐵,差啲比佢玩死

一邊直通橫須賀線,一邊就直通成田線、內房線同外房線

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

唔難理解,一條主線加兩條支線
不過唔明點解我孫子支線唔獨立成線姐

咁樣理解總武線快速同成田線嘅運転系統有冇錯?
成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子
   ~鹿島神宮 (鹿島線直通)
~成田空港 (空港支線)
~我孫子 (我孫子支線)

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東
   ~成田~鹿島神宮 (成田線・鹿島線直通)
      ~成田空港 (成田線空港支線直通)
~蘇我~君津 (內房線直通)
   ~上総一ノ宮 (外房線直通)
食個兒童餐都要抽

Btw 有無人有興趣,HX delay 左四個鐘,悶到去T2遊車河

香港有出過?
食個兒童餐都要抽

香港有出過?

大阪好天都要DELAY
食個兒童餐都要抽

香港有出過?

大阪好天都要DELAY

打風? 腥梘航空內部打風咋卦
偉大嘅UO都走晒好耐嗱
食個兒童餐都要抽

香港有出過?

大阪好天都要DELAY

偉大嘅UO都走晒好耐嗱

下午果架都DELAY咁耐
你哋覺得犬山值唔值得去 有日喺名古屋多咗出嚟唔知有咩做
市內嘅之前去過哂 啲城堡都去咗好多個

絕對值,淨係登頂睇木曾川景都正~

講複雜東京真係贏晒,上次同ex去東京,其中一日分開行,打算近近地坐橫須賀線,預備上車前睇多眼班車係去邊,見到竟然係去成田,好彩無上,如果唔係都唔知點算,就算見到佢寫下一班車係去東京都唔班玩啦,拿拿聲去坐翻山手線就算

總武線快速真係黐線,上下行都直通,又分開唔同方面,勁易坐錯車

我記得佢係有三個總站,個次仲要係係日本第一次自己坐地鐵,差啲比佢玩死

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

偉大嘅UO都走晒好耐嗱

今朝已經話Delay到夜晚先係香港出發
可能太保守

去下明治村
都有舊火車、電車睇

偉大嘅UO都走晒好耐嗱

今朝已經話Delay到夜晚先係香港出發
可能太保守

機師唔冒險

去下明治村
都有舊火車、電車睇

犬山遊園睇馬騮

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

睇返東京站時刻表,總武線快速基本係多去千葉、成田空港、君津既班次。去成東同鹿島神宮班車都係本身連結住去成田空港既快速,一日各一班。日常就咁搭真係唔複雜

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

睇返東京站時刻表,總武線快速基本係多去千葉、成田空港、君津既班次。去成東同鹿島神宮班車都係本身連結住去成田空港既快速,一日各一班。日常就咁搭真係唔複雜

姐係你唔搭去到中途津田沼就完既班次既話,上邊班車都可以去到千葉觀光,如果你要去成田拜神既話咪淨係簡搭成田空港既班次,咁樣諗就簡單好多
如果喺湘新同埼京線共用月台啲站等車,你搭乜都可以去到大宮。如果發現上錯埼京線既話,咪喺赤羽轉返快啲既湘新/上野東京Line系統既車就得,不過車身顏色咁大分別應該唔會錯

同樣地新橋、東京站月台都好難話上錯上野東京Line去常磐線,因為車身真係唔同色,同埋地下排隊記號都分左色

路線圖

首都圈先係地獄

山手線左右兩邊各有一條切線(埼京線同京濱東北線)
再加湘南新宿線、上野東京線2個運行系統嘅切線
而呢2個系統直通嘅線路唔止1條
呢班車去高崎 下一班可以去小金井

例如你想喺上野去品川
你可以有最少3條路線去(已經未計搭新幹線)

越複雜越興奮

想知複雜成點 可以睇吓呢位鬼佬整嘅關東地區鐡路圖
https://theoditsek.files.wordpress.com/2017/02/kanto-railways.pdf

張圖FF嘅
京葉線由東京向西伸延到立川
武蔵野線由羽田>鶴見>府中>新國分寺>...>京葉線>...>立川

葛西臨海公園見到東京中環狀線即刻閂咗佢
中央線平行京葉線延伸呢個有生之年未必睇到, 要等都心直結線同TX延線,都心-臨海地鐵試咗城市大深度地下鐵路先得
HND鐵路有蒲蒲線同羽田機場Access線, 再唔係京急大師線延長都得; 個人幾鍾意東北北陸新幹線順便用埋大井車廠路軌服務羽田做 multi-modal hub 新總站嘅建議; 東海道貨物線大汐線之外有冇迫切需要客運化高島線好懷疑

[edit] 再睇多眼有畫埋宇都宮市輕鐵都ok嘅...
返去望下

[edit] 不過蒲蒲線軌距,線路容量同地下建設原因唯有旨在轉車, 京急大師線延長成本對一間私鐵嚟講唔抵, 所以JR做南武線羽田延線諗得過 (羽田Access線本身貴, 特別同東京Monorail有啲重疊嘅東山手走線; 未來重有都心直結線競爭下食返現有埼京線-臨海線-京葉線-總武線系統條水易啲), 配合川崎市發展殿町 (夾唔到時機起行車鐵路兩用橋唔緊要, 代替到地下段同穿插水底嘅隧道夠晒慳)
講東北北陸新幹線直通羽田新幹線其實變相直通一小段東海道新幹線(借用車廠支線); 正線加埋武藏小杉站個轉車安排就perfect

https://theoditsek.wordpress.com/2017/02/04/tokyo-railway-map-v-2-0/
張圖啲計劃唔係亂畫㗎, 唔好在啲解構/詮釋/演繹 (屌有川崎市營地鐵...)
聽日或者搵日得閒逐點逐px睇晒佢
之前有人貼過定喺唔知邊度見過冇深究, 話明做資料搜集研究返嚟暫時睇落冇咩驚喜或者新嘢未聽過

越複雜越興奮

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

香港地理同鐵路網咁簡單啲路線名同車站名都唔好得幾多

路線圖

首都圈先係地獄

山手線左右兩邊各有一條切線(埼京線同京濱東北線)
再加湘南新宿線、上野東京線2個運行系統嘅切線
而呢2個系統直通嘅線路唔止1條
呢班車去高崎 下一班可以去小金井

例如你想喺上野去品川
你可以有最少3條路線去(已經未計搭新幹線)

越複雜越興奮

總武快速線還好

湘南新宿Line兩端每端可以直通兩條線,有普通快速特別快速,路軌仲要同埼京線share,啲總站名又唔多出名

上野東京線大多你一條常磐線

品川站搭Hitachi/Tokiwa爽
https://youtu.be/EPLQgJTl49c
又一款kiha 183退役

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

突然間好頭暈

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

突然間好頭暈

星呀星 你無事呀嘛

我暫時重頂得順

成田線個形狀已經奇怪
我都未研究到佢搞乜鳩

成田線:
千葉~成田
~佐原~銚子

橫須賀・總武線快速:
久里濱~東京~千葉
~佐倉~成東

突然間好頭暈

星呀星 你無事呀嘛

我暫時重頂得順

睇黎都係無我嘅事,我都係出翻去坐山手線算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞