日本鐵道情報及旅遊交流區(09)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

請以快至慢排列以下各種京成列車:
特急、快速、Skyliner、普通、City Liner、Morning/Evening Liner、通勤特急、快速特急

請問通勤特急 快速特急 同特急有乜分別

呢啲字眼都係鐵道公司自己鍾意點定就點定,無話邊款套用喺其他公司都會一定係最快,要睇番唔同公司既路線圖停站準則。
通勤乜乜就係上下繁先出,可以停多/少站過本身既種別

通特多數係市中心主要幾個站,之後一直skip到一個比較遠既城市,例如成田、千葉,之後站站停,比放工既人落車番屋企。
停車站主要集中在條線頭尾

原來係咁
唔該晒

好似東京咁中央本線一過八王子高尾即刻變左鄉下

不過間間個準則都唔同
例如我一開始以為準急係準特急,點知係準急行

假設由池袋上西武,同一時間發車,以下邊部車會最先到達小手指駅?

各停、急行、通勤急行、通勤準急、準急、快速、快速急行、特急(假設停小手指)

...
準特啦準急...

https://www.facebook.com/hk.nextmedia/posts/10156151376232448
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20171030/57395719
例唔知"特急"點解

[edit]

我諗除咗日本鐵路迷,唔係好多香港人知道“特急”全寫係咩

特急=特別急行?

利申,非鐵路迷

非鐵路迷
btw 呢個post都幾 鐵路迷向

唔係幾,係差唔多全部都係講鐵路
不過當學下點坐車都好

請問通勤特急 快速特急 同特急有乜分別

呢啲字眼都係鐵道公司自己鍾意點定就點定,無話邊款套用喺其他公司都會一定係最快,要睇番唔同公司既路線圖停站準則。
通勤乜乜就係上下繁先出,可以停多/少站過本身既種別

通特多數係市中心主要幾個站,之後一直skip到一個比較遠既城市,例如成田、千葉,之後站站停,比放工既人落車番屋企。
停車站主要集中在條線頭尾

原來係咁
唔該晒

好似東京咁中央本線一過八王子高尾即刻變左鄉下

不過間間個準則都唔同
例如我一開始以為準急係準特急,點知係準急行

假設由池袋上西武,同一時間發車,以下邊部車會最先到達小手指駅?

各停、急行、通勤急行、通勤準急、準急、快速、快速急行、特急(假設停小手指)

...
私鐵速達車種就準特啦重準急...
JNR優等準急字面解都係次於急行

...
[/quote]

準特急好少見
其實搞到咁複雜又準又特真係睇到頭痛

準急反而比較常見

...

準特急好少見

準急反而比較常見[/quote]
譯英文先好笑

...

[edit]

準特急好少見

有咩? 都唔明點解到...
噉前新幹線時期在來線做常速長距離城際運輸就需要呢個分級

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

有咩? 都唔明點解到...
噉前新幹線時期在來線做常速長距離城際運輸就需要呢個分級

[edit]

...

準特急好少見

現時得番京王有運行準特急呢種類別

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

譯英文先好笑

係"區間","準","半"好笑
譯英文用"limited"同"special"分得幾清楚, 只係到私鐵速達特急又直接譯咗做"express" (京急噉幾離譜...)

https://www.keio.co.jp/english/howto/pdf/map.pdf

Local
Rapid
Semi Express
Express
Semi Special Express
Special Express

...

準特急好少見

準急反而比較常見

譯英文先好笑

京急隻隻都叫express
エアポート急行:Airport Express
特急:Limited Express (Tokkyu)
快特:Limited Express (Kaitoku)
エアポート快特:Airport Limited Express

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

現時得番京王有運行準特急呢種類別[/quote]
唔記得咗...
京王唔想改現有特急同急行名用快速急行都得
[edit]

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

唔記得咗...
京王唔想改現有特急同急行名用快速急行都得[/quote]
[edit] text-based quote 麻撚煩

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

唔記得咗...

[edit] text-based quote 麻撚煩[/quote]
[edit]

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

唔記得咗...

[edit] text-based quote 麻撚煩

[edit]

[edit] 屌你mobile個preview壞嘅

...

準特急好少見

準急反而比較常見

譯英文先好笑

エアポート快特:Airport Limited Express

最後橫須賀班美國佬全部用顏色來分

不如全部用日文算啦

Airport Kyuko
Tokkyu
Kaitoku
Airport Kaitoku

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

唔記得咗...
京王唔想改現有特急同急行名用快速急行都得[/quote]
我坐過京王線,佢啲分級真係好煩,連好多日本人都唔識坐,我個站正常得各停車,但特別日子有啲特急會停,結果好多人係前一個站落車等下一班各停

https://www.facebook.com/hk.nextmedia/posts/10156151376232448
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20171030/57395719
例唔知"特急"點解

[edit]

特急=特別急行?

利申,非鐵路迷

非鐵路迷

不過當學下點坐車都好

同埋講JR
好少講私鐵

冇辦法 廣域定都內移動都係坐jr多

...

[edit]

準特急好少見

準急反而比較常見

唔記得咗...

我坐過京王線,佢啲分級真係好煩,連好多日本人都唔識坐,我個站正常得各停車,但特別日子有啲特急會停,結果好多人係前一個站落車等下一班各停

臨時停車噉係佢宣傳或者資訊不足, 唔關車種事嘅

例唔知"特急"點解

[edit]

特急=特別急行?

利申,非鐵路迷

非鐵路迷

不過當學下點坐車都好

同埋講JR
好少講私鐵

冇辦法 廣域定都內移動都係坐jr多

唔係既
京阪神同名古屋都係私鐵嬴
東京私鐵都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞