日本鐵道情報及旅遊交流區(09)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
東京加明古屋個邊可以用咩野pass?

大阪加名古屋可以用咩Pass
可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

全國pass

哪有錢

証明仆街東海又一例

咁多間最枯寒

亦都最唔憂做
https://news.yahoo.co.jp/pickup/6258448
由於大和川氾濫導致線路 車站等設施水浸
大和路線 JR難波~加茂 及 阪和線 天王寺~和歌山 預定運転見合至午後3時
川崎駅入場規制中
同我個POST重覆左

無睇到
sorry

算啦,佢開果個最頂頂啲資料都未打
川崎駅入場規制中

日本冇打風停工停課呢回事?
川崎駅入場規制中

社畜萬歲
川崎駅入場規制中

冇呢個制度 除非風大雨大公司自主決定停班
呢樣同日本嘅工作(社畜)文化有好大關係
川崎駅入場規制中

員工番工放工萬一有事,唔通公司唔駛負責?

可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

就咁買飛算喇

考慮緊金券

飛機
宇都宮線は、台風の影響で、東京~宇都宮駅間の上下線で運転を見合わせています。宇都宮~黒磯駅間は運転を再開し遅れがでています。

北陸新幹線は、上田~佐久平駅間での倒木の影響で、富山~東京駅間の上下線で運転を見合わせています。運転再開見込は10時15分頃に変更になりました。

可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

全國pass

哪有錢

証明仆街東海又一例

咁多間最枯寒

亦都最唔憂做

我見hikari同kodama分分鐘半車遊客
比你d劃位冇成本放飛機又冇後果嘅遊客搭Nozomi, 班真金白銀買飛既客就仆得街
換個角度諗, 東海先係最為自己日本人打算

可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

全國pass

哪有錢

証明仆街東海又一例

咁多間最枯寒

亦都最唔憂做

比你d劃位冇成本放飛機又冇後果嘅遊客搭Nozomi, 班真金白銀買飛既客就仆得街

根本就嬴在起跑線
我想問如果全國jr pass mark 指定席係咪唔洗另外加錢🤔?
川崎駅入場規制中

其實就好難有事 先顧及人身安全呢種意識無論公司同員工點都有嘅 同埋大多數打工仔都依賴安全可靠嘅鐵路系統做通勤
而家個風走咗場雨細咗警報就冇晒先成堆打工仔湧晒去番工咋嘛
就好似香港落八號波咁
但分別係日本打工仔會為咗盡早返到公司而提前做好準備 例如住得遠嘅就前一晚住商務旅館 見颱風走就早啲落車站等服務恢復諸如此類
日本行政面積大 又處於高緯度地方導致啲風永遠嚟得快又走得快 由政府統一主導反而會做成不便 所以先會交由公司自己話事
加上『我放咗假咁公司點算?手頭上啲工作點算』『個個返晒工得我唔返咪太唔合群太唔負責任』『唔可以為上司同其他同事做成困擾』 日本人自律 盡責嘅民族性 導致每逢打完風嘅上班日都一定係咁嘅景況
我想問如果全國jr pass mark 指定席係咪唔洗另外加錢🤔?

普通車指定席唔洗
但唔包新幹線nozomi mizuho以及特定d&s列車

可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

全國pass

哪有錢

証明仆街東海又一例

咁多間最枯寒

亦都最唔憂做

根本就嬴在起跑線

東海個會長係保守派,以日本人優先好正常

喺東海地頭要慳錢,唯有買回數金券或者買佢出嗰啲お得な切符
(佢有啲3人行/4人行 お得な切符 其實幾抵,不過限制多)

可能唔去名古屋算
新幹線又貴近鐵特急又慢

就咁買飛算喇

考慮緊金券

金卷其實唔平得好多
川崎駅入場規制中

其實就好難有事 先顧及人身安全呢種意識無論公司同員工點都有嘅 同埋大多數打工仔都依賴安全可靠嘅鐵路系統做通勤
就好似香港落八號波咁
但分別係日本打工仔會為咗盡早返到公司而提前做好準備 例如住得遠嘅就前一晚住商務旅館 見颱風走就早啲落車站等服務恢復諸如此類
日本行政面積大 又處於高緯度地方導致啲風永遠嚟得快又走得快 由政府統一主導反而會做成不便 所以先會交由公司自己話事
加上『我放咗假咁公司點算?手頭上啲工作點算』『個個返晒工得我唔返咪太唔合群太唔負責任』『唔可以為上司同其他同事做成困擾』 日本人自律 盡責嘅民族性 導致每逢打完風嘅上班日都一定係咁嘅景況

日本無台風信號,得避難指示......
川崎駅入場規制中

就好似香港落八號波咁

日本無台風信號,得避難指示......

除咗避難指示仲會有各種氣象警報 當然同香港分晒級有晒各級應對措施係兩回事
尋晚個防災速報先響唔停嚟
星期六又打風 下午kix 唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞