【波譎雲詭】國際時事政治選舉集中理性討論區

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
若果以自公攞唔攞到3分2去判定是否大勝咁就已經大勝

但當初解散眾議院提前大選係想擴大優勢,而家就算淨低10席歸晒自公,都係比原本多4席,又好似無擴大到幾多優勢
若果擴大既係支持修憲比率又真係多左唔少 自公希維四黨應該佔四分三都有

佢目的未必一定係既
本身得返1年幾先大選,有機會為左鞏固未來5年執政已提前姐
對佢黎講呢個暫時係最佳時機啦,未來仲要面對北韓既威脅,佢都未必有信心呀
雖然仲有10席未開,
但票站調查兩個推斷基本fail左

一、自民同公明優勢無咁誇,有預到330+,而家比盡322

二、希望黨無預期咁差,而家少立民1席咁大把,之後10席都應該唔會太大改變
雖然仲有10席未開,

二、希望黨無預期咁差,而家少立民1席咁大把,之後10席都應該唔會太大改變

立民攞多4席,確定為最大野黨,
仲有1席跌左落唔知邊個細黨到
得返5席未開
自民283+公明29+未開5=317<選前與黨318 擴大唔到優勢仲跌左議席 不過至少保得住3分2
雖然仲有10席未開,

得返5席未開
自民283+公明29+未開5=317<選前與黨318 擴大唔到優勢仲跌左議席 不過至少保得住3分2

少咗議席係正常, 因為選既議席基數少咗
睇黎立民今次收咗日共皮

其實好progressive,但係日本人點會buy
http://www.jcp.or.jp/web_policy/2017senkyo-seisaku.html

共產黨講就靚

唔通真係做到咩,做咪最好變古巴,最差變北韓

講開又講,長毛有幾耐無唱過國際歌

轉咗唱今天我好耐啦 反對武力抗爭仲有面唱國際歌同自稱托派?
話時話日本d左翼衰落嘅主因係咪因為70年代被赤軍搞到收哂皮?連學生運動都冇乜
自民畀公明拖低左執政黨席數
最後果10席至少6席都食唔到
留名
自民畀公明拖低左執政黨席數
最後果10席至少6席都食唔到

櫻巴唔使瞓定係返夜班
若果以自公攞唔攞到3分2去判定是否大勝咁就已經大勝

但當初解散眾議院提前大選係想擴大優勢,而家就算淨低10席歸晒自公,都係比原本多4席,又好似無擴大到幾多優勢
若果擴大既係支持修憲比率又真係多左唔少 自公希維四黨應該佔四分三都有

佢目的未必一定係既
本身得返1年幾先大選,有機會為左鞏固未來5年執政已提前姐
對佢黎講呢個暫時係最佳時機啦,未來仲要面對北韓既威脅,佢都未必有信心呀

金仔係到發癲其實係幫左安倍啦
台灣人對日本政治研究真係好深

日本公明黨與創價學會——日蓮系佛教的政治宿命

https://global.udn.com/global_vision/story/8664/2592672
巴塞市長支持城邦自治

Barcelona Mayor Calls for a Third Way to Solve Catalonia Crisis

https://www.citylab.com/equity/2017/10/ada-colau-at-citylab/543615/?utm_source=feed
雖然仲有10席未開,

得返5席未開

少咗議席係正常, 因為選既議席基數少咗

無錯,加上考慮埋選前醜聞、國內爭議,咁都絕對多數真係大贏家啦
估唔到希望黨同維新加埋都有59席
不過安倍既優勢都唔明顯,反而要加埋公明黨先勉強到2/3
估唔到希望黨同維新加埋都有59席
不過安倍既優勢都唔明顯,反而要加埋公明黨先勉強到2/3

修憲就勢在必行,安倍都係想做多幾年搞掂壇嘢姐,你想要幾大優勢
La CUP ha llamado hoy lunes a la desobediencia civil masiva tras el anuncio por parte del Gobierno de Mariano Rajoy de aplicar el artículo 155 de la Constitución, que contempla el cese del Govern de la Generalitat y el control del Parlament de Catalunya.

Google Translate: The CUP today called for massive civil disobedience following the announcement by the Government of Mariano Rajoy to implement Article 155 of the Constitution, which includes the cessation of the Government of the Generalitat and control of the Parliament of Catalonia.
日本眾議院開晒票

自民 284 同選前一樣,但本身選既席數少左都入得返咁多絕對係大勝

公明 29 跌左5席

希望 50 都無左7席,但啱啱好5字頭睇起黎無咁差

立民 55 多左3倍幾,大贏家

維新 11 跌左3席

日共 12 跌左9席,大輸家
加泰議會幾時開會
加泰議會幾時開會

唔係話今日開會咩,其實浪費時間做咩,宣布獨立完直接廣場制憲啦

日本眾議院開晒票

自民 284 同選前一樣,但本身選既席數少左都入得返咁多絕對係大勝

公明 29 跌左5席

維新 11 跌左3席

自民係大勝,但exit poll預到自公330+就真係差得遠,而家加埋313叫做只係啱啱過三分二既310 (不過希望同維新都修憲派,加埋四分三都有)

另外exit poll話希望黨大敗,敗係敗但有個5字頭都叫唔係輸得咁慘 都只係少立民5席,當初睇低到希望黨隨時4字頭都無,畀立民拋離
日本眾議院開晒票

公明 29 跌左5席

維新 11 跌左3席

自民係大勝,但exit poll預到自公330+就真係差得遠,而家加埋313叫做只係啱啱過三分二既310 (不過希望同維新都修憲派,加埋四分三都有)

另外exit poll話希望黨大敗,敗係敗但有個5字頭都叫唔係輸得咁慘 都只係少立民5席,當初睇低到希望黨隨時4字頭都無,畀立民拋離

不過當希望出235人去選,但係得50人當選就真係
當然共產黨就仲衰
反而立憲78人選有55人當選,仲要冇人連任失敗,就真係好好成績
日本各政黨的立場

日本各政黨的立場

日本各政黨的立場

灰色係其他?
日本各政黨的立場

灰色係其他?

日本心黨

今次得0席
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞