【波譎雲詭】國際時事政治選舉集中理性討論區

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
如果有興趣可以睇下呢段索馬里蘭簡介

What Is Somaliland And Should It Be Its Own Country?

https://www.youtube.com/watch?v=XhILxtQYSxw

Btw nice discussion above
仲有11月7號 美國維珍尼亞州州長選舉

仲有New Jersey 州長選舉,民調由民主黨人Phil Murphy領先,要注意係 New Jersey現屆州長為Chris Christie (R),任內極多爭議事件,其approval rating只有15%
其實trump 一直對日本唔係幾好

其實trump對邊個都唔好
Trump既態度就成個曹操咁
寧我負天下人 莫天下人負我
咩都以美國自己利益為先
其他人係點wfc
以美國人咁睇佢咁做係完全正確

做世界霸主唔係冇成本 好多"美國利益"
係建基於佢既領導地位, 品牌形象, 帝國霸權
為左一兩屆既財政收益而放棄霸主位置
係殺雞取卵既短視行為

特別係俄國同支那都想提升國際地位同影響力既時候, trump簡直係送大禮

其實美國衰落緊你知唔知
唔係佢唔肯去再做世界霸主
係有心無力 貿易仗已經輸左比中國
中國己經禁唔撚住 南海填島就睇到啦
佢而家就係靠佢之前打番黎既霸權去拎著數
趁而家仲係世界強國 佢仲可以做起馬30-50年
係呢幾十年間盡量拎最多著數

活摘器官臭閪支那一早係世界霸主啦

你可以反中 但你反唔到事實

中國早幾年靠平壟斷出口搵唔少錢
同世界做生意美國係輸左比中國
但因為中國人太多搵幾多都追唔出美國gdp
而家trump仲要玩單機反全球化
霸權就係要配合埋全球化去先搵到食
Trump就因為自己大多支持者係籃領
所以將重點擺落本土制造業
佢最想就係有人出錢落佢本土設廠
好似郭台銘咁
要佢反中? 佢幾想中國出錢係美國設廠
佢至多都係出下口術就得

活摘器官依啲好事黎既喎
美國思科一早出口網絡防火長城俾臭閪支那
我都不知幾讚成
其實trump 一直對日本唔係幾好

但有強烈想日本擴軍既意圖

搵人做爛頭卒

咁對日本反而係個好機會

都困左入黑房成70年
咩都困夠啦

只要唔似北泡咁有自主核武核動技術,美帝其實樂見放手仼由日本拎翻自主實權軍隊主權

SEOUL: South Korea’s President Moon Jae-in said it is very important to have cooperation between South Korea, the United States and Japan, but he does not believe a militarily stronger Japan is needed to help address the tension on the Korean Peninsula.

"For South Korea, in response to North Korea’s nuclear and missiles provocations, in addition to the cooperation with the US, such cooperation with Japan has also become very important," President Moon said in an exclusive interview with Channel NewsAsia at the Presidential Blue House on Friday (Nov 3).
"However, the reason for the enhanced trilateral cooperation between South Korea, US and Japan is to respond to the North’s provocations and I don't believe that it is desirable to develop the trilateral cooperation into a military alliance."

文仔話美日韓加強合作重要,
但唔需要軍事聯盟同一個強大軍事既日本

唔係鷹派政治人物都信唔過

我諗南韓政治人物幾鷹派都好,都唔會想要一個軍事強大的日本

問題在於佢address緊北韓問題,就算幾憎日本都好,都係同佢同一戰線
呢啲說話係完全唔應該講出口,至少公開埸合唔應該講
由呢啲位睇緊南泡真係垃圾國家黎
對住日本呢啲謙謙君子就係到耀武揚威,對住北泡就陽光政策
同支那一樣成鳩日拎個慰安婦問題出黎講,簽完memo賠完錢就話唔算數
個人睇法,由得南北泡係戰爭中被炮火摧毀仲好

仲有New Jersey 州長選舉,民調由民主黨人Phil Murphy領先,要注意係 New Jersey現屆州長為Chris Christie (R),任內極多爭議事件,其approval rating只有15%

New Jersey如無意外都係民主黨架啦
維珍尼亞依d搖擺州先有睇頭

Governor 同 Presidential Election又有少少唔同,好多時大的政治環境唔一定影響到,好似Chris Christie係Obama治下都做咗兩屆,唔係佢中後期咁多問題,Republican 唔一定輸
美國強大從來係依靠不斷競爭去贏對家
而家trump其實有少少行回頭路
自QE之後全球wealth inequality已經去番好唔正常既水平
稅改又係幫有錢佬多過平民百姓
不過算啦 班redneck都唔撚知發生咩事

搵人做爛頭卒

咁對日本反而係個好機會

都困左入黑房成70年
咩都困夠啦

只要唔似北泡咁有自主核武核動技術,美帝其實樂見放手仼由日本拎翻自主實權軍隊主權

SEOUL: South Korea’s President Moon Jae-in said it is very important to have cooperation between South Korea, the United States and Japan, but he does not believe a militarily stronger Japan is needed to help address the tension on the Korean Peninsula.

"For South Korea, in response to North Korea’s nuclear and missiles provocations, in addition to the cooperation with the US, such cooperation with Japan has also become very important," President Moon said in an exclusive interview with Channel NewsAsia at the Presidential Blue House on Friday (Nov 3).
"However, the reason for the enhanced trilateral cooperation between South Korea, US and Japan is to respond to the North’s provocations and I don't believe that it is desirable to develop the trilateral cooperation into a military alliance."

文仔話美日韓加強合作重要,
但唔需要軍事聯盟同一個強大軍事既日本

唔係鷹派政治人物都信唔過

我諗南韓政治人物幾鷹派都好,都唔會想要一個軍事強大的日本

問題在於佢address緊北韓問題,就算幾憎日本都好,都係同佢同一戰線
呢啲說話係完全唔應該講出口,至少公開埸合唔應該講
由呢啲位睇緊南泡真係垃圾國家黎
對住日本呢啲謙謙君子就係到耀武揚威,對住北泡就陽光政策
同支那一樣成鳩日拎個慰安婦問題出黎講,簽完memo賠完錢就話唔算數
個人睇法,由得南北泡係戰爭中被炮火摧毀仲好

咁佢都戴左頭盔話同日本合作都好重要唔係軍事方面姐

不過文仔都講左一段野證明南韓民眾視日本為隱憂唔單係佢本人自己既諗法

But there are concerns in South Korea about a militarily stronger Japan as many people, especially the elderly, still harbour negative sentiment toward Japan for its harsh colonial rule over Korea in the first half of the twentieth century.

所以真係成個南韓既問題
因為過去既事唔敢同以前既敵人今日算係同一陣線既日本一齊應付現在最大威脅既北韓
自QE之後全球wealth inequality已經去番好唔正常既水平

林肯當年咪行貿易保護

林肯當年咪行貿易保護

當時咩鳩globalisation都無你玩protectionism都有機會work
而家?咪發夢啦
你點平都平唔過非州東南亞

佢地覺得減稅就會增加投資, 咁就增加就業
福利政策就係搶佢d錢(講到好似有得比人搶咁)

trickle down economics講出來 人唔笑狗都吠啦
其實美國想keep自己個dollar霸權真係要搞搞個debt level

林肯當年咪行貿易保護

當時咩鳩globalisation都無你玩protectionism都有機會work
而家?咪發夢啦
你點平都平唔過非州東南亞

美國點會有可能製造實物去賺錢
只會製造"品牌", "技術", "產權", "概念" 依d野

我既諗法係呢個世界你要搵錢而家係要own the product idea rather than manufacture the product idea
我都好同情rust belt個班old industries既工人 但事實上係呢類行業已經係一去不復返
你故意用policy去令呢d工慢d流失其實係令成個economy更唔efficient

Chris Christie封橋一役真係經典
中東:

黎巴嫩總理辭職,並指伊朗及其黎巴嫩盟友真主黨從中作梗。

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/lebanese-pm-saad-hariri-resigns-citing-iranian-meddling-171104115027805.html
中東:

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/lebanese-pm-saad-hariri-resigns-citing-iranian-meddling-171104115027805.html

Wait what? 睇埋雞精圖都唔撚明

中東:

中東:

分左遜尼同什葉先就會易好多

第一幅圖分咗架啦,基本上大部分都係Shia,問題係內部本身都亂到七彩
中東:

明明黎巴嫩同伊朗係friend
中東:

分左遜尼同什葉先就會易好多

第一幅圖分咗架啦,基本上大部分都係Shia,問題係內部本身都亂到七彩

屌調轉咗,絕大部分都係Sunni先啱,但係兩伊都係Shia為主

佢地覺得減稅就會增加投資, 咁就增加就業
福利政策就係搶佢d錢(講到好似有得比人搶咁)

trickle down economics講出來 人唔笑狗都吠啦
其實美國想keep自己個dollar霸權真係要搞搞個debt level

Does it really matter as long as international communities have faith in the greenback?

維持霸權核心真係要搞搞雜種,成日想將冥幣推向國際化同美金對撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞