【地獄深淵】【恐怖懸疑】《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》4

1001 回覆
64 Like 7 Dislike
27/7/2013

茹霜最喜歡爸爸了,爸爸待茹霜最好,不介意我有失憶症、貧血,亦包容我有白化症。其他鄰居都經常說我很醜,唯獨爸爸不會笑我的蒼白皮膚,蒼白頭髮。爸爸還說叫我改茹霜這名字是想我如霜雪般純潔無暇,做一個有愛心的女孩。

我答應爸爸,一定會做愛人如己的天使,爸爸笑了。

3/8/2013

今天終於可離開最窒息的白色病房了,爸爸來了醫院接送我,帶我乘搭電車看風景。

我最喜歡乘搭電車了,因為可以在車上觀察路人的行為,想像路上每個人的精彩生活。然後可以鼓勵自己,康復後的我也會像這些人一樣自由自在。

我想,一定很快樂呢。

「原來呢個叫茹霜既女仔……係有白化症,唔怪得皮膚咁白……」我詫異的擱下所有日記紙張,思緒混亂到極致,無法整理成一個完整圖像。

「唔只呢樣……」千琳倏然從口袋裏掏出了一個迷你扭計骰,而且是5x5的,並且肆無忌憚的把玩起來,我第一時間錯愕的問:「你幾時……袋住咗個扭計骰?」

「嗯?啊Sorry啊,我平時寫懸疑小說一冇Idea就會攞扭計骰出黎玩,玩到有Idea為止。」千琳尷尬的傻笑著,摸著自己的頭。我以前從沒目睹過千琳玩扭計骰,或許是因為我沒看過她寫小說罷了。

「你地覺唔覺得好奇怪……日記話個女仔……即係茹霜,佢住過醫院,然後又鍾意搭電車……好似……」芊琴欲言又止的,可我立刻明白了她的話,渾身注滿了悚然。

「醫院」和「電車」這兩個元素,不是正好跟我們所在的地獄空間相符嗎?這是巧合,抑或有著什麼啟示?

「我有個天馬行空既猜測……唔知會唔會比你地話痴線……」千琳繼續把玩著5x5的迷你扭計骰,卻含羞答答的掃視著我們,再次揭露了她缺乏自信的一面。

其實,以千琳不遜的外表及裝扮,加上她的寫作塑造的氣質,又何必如此自卑呢?

「其實,依家呢個情況,發生咩事都唔出奇。」我苦笑,小穎笑著道:「何況翔哥哥本身都係痴線佬,唔會介意既。」

「嗯……我係話如果……呢個世界係由呢個叫茹霜既白化症女仔,透過精神念力建構架呢……」千琳集中精神盯著手上的扭計骰,「而透過某手段,將我地拉咗入去佢既精神世界……」

眾人迎來半分鐘的死靜,的確那是很誇張的論述。

「但係,根據日記內容而言,茹霜似乎係正常人一個,又點會有咁既……超自然力量做到呢樣野?」我相信自己道出了最關鍵的問題。之前我相信,Creator應該是一些超逾正常人的存在,才能建立如此一個異讀空間。
「嗯,所以我有一個好大膽既假設,」千琳咬著下唇,臉色略顯蒼白,「茹霜……係現實世界已經死咗。」

我屏住氣息,接著聽到芊琴和小穎的驚呼聲。

「我唔係憑空咁講……《嗜血異度》作者垂澤明日哉其實有一套1999年既成名作叫《怨之駅》,係日本靈異漫畫界數一數二,佢講既就係一個人死後因為怨念太深,殘存既靈魂精神力就創建咗一個回憶空間,空間入面所有野都同埋佢既創傷回憶有關係……」千琳停止把玩扭計骰,咳了一下,「如果使用Jame仔既論述,可能──」

「茹霜係現實死咗,而我地身處既……係佢既精神世界?」我也不敢相信自己會說出如此荒唐的話,「如果係咁,似乎佢想將我地趕盡殺絕,佢之前差D殺咗我。」

「其實……我聽媽媽講,人死後若果積怨深,死魂係會透過某種方式繼續存在……有好多日本故事都有講……」小穎面青口唇白的道,我這才憶起她的母親是日本人。

突然,好像感覺我們離現實近了一點……

「其實我都冇根冇據,我地根本唔知茹霜是生是死。」千琳勉強擠出笑容,「不過,假設真係咁,我地似乎要繼續瞭解呢個白髮女妖既背景……先可以知道點離開呢個世界……我地知道得太少喇……」

「呢度只係佢本日記一小部分,」我皺起眉頭,「可能佢日記其他部分會有更多有用資料……」

「至少我地目標明確翻。」芊琴莞爾一笑,「你地好犀利啊。」

「嗯……」千琳緩緩站起來,明顯地雙腿痲痹了,「不過我地搵翻Jame仔佢地先……佢地應該都搵緊我地……」

我恍然驚覺,連忙察看手錶:21:19。

我們已經和James、文杰及韻初失散超過一小時了……怎麼他們沒有到西翼找我們呢……他們現在怎樣了?

「咁我地依家出發去東翼果邊搵佢地三個啦……」我一邊說,一邊自慚不已,怎麼這數十分鐘並沒有思慮到其他同伴的安危──抑或,他們同樣沒有想到我們?

「希望搵到Jame仔啦……」千琳皺起眉頭,將迷你扭計骰及6張日記一併塞進了口袋。

眾人大概收拾行裝後,便準備出發了。千琳提議給她的鞋子予小穎穿,可她堅持說赤腳走便可以了。

這傻妹,真愛逞強呢……最有趣的是,她仍然手提著那袋生活麵包。

「你攞住袋麵包做咩姐,當流星鎚?」我輕輕調侃道,小穎卻如初嘗戀愛滋味般甜笑,「我好鍾意食白麵包架,尤其係搽埋抵買牌紅莓醬食,好幸福架!」

我察看洗衣房的一片狼藉,本來還想諷刺她說什麼「抵買排」根本是最不「抵買」的牌子,可想了一想,還是道:「嗯,我地一齊逃出呢度,之後食白麵包放題。」

「白癡。」小穎鼓著臉笑了,「硬係好啦,你請啊。」

諷刺的是,在絕境當前,自欺反而最具建設性。

希望我們並非只有這選項。

我們離開了洗衣房,重回恐怖走廊的懷抱。作為唯一一個男生,我很自然的走在最前,儘管手無寸鐵並且有傷在身。

一聲不吭的我們迅速來到了中翼走廊的對開門前。我打開對開門一瞧,走廊內是一片的死寂,之前追殺我們的瘋子都銷聲匿跡了,地上仍是那麼多的血。

我們進入走廊範圍內,死寂之中隱約聽到外面的雨聲。這所安和醫院,仍然被霧雨所濃罩……
我提著電筒,一邊領著三位女生向東翼走,一邊留意著膽小如鼠的小穎左顧右盼。的確,我也頗為提心吊膽,兩側的病房門會否猝然竄出瘋子……

沒有,竟然。

超乎意料之外,我們順利的穿越了中翼走廊,來到了樓梯的位置,卻仍然不見James等人,同時並無任何異樣。

「我地……向上走定向下走?」我道,千琳卻立即提議道,「不如我地往上走……Jame仔講過話去10樓,佢地好可能上咗去……」

在沒有任何異議之下,我們沿著後樓梯往上走。後樓梯地上滿是頭髮和血液,卻不見任何屍體抑或怪異的東西。

最幸運同時卻最詭異的是,沒有任何聲音,除了窗外的絲絲雨鳴。窗外的雨聲在後樓梯成為詭異的旋律,為我們累積著不安。

我們懷著戰競,好不容易走到2樓的位置,卻不見任何人,感覺就像仍然身處1樓一般。我抬頭看著樓梯上方,由於能見度極低,根本看不清有多少層──

「翔哥哥……你聽唔聽到D聲……係2樓走廊傳黎……」小穎從後拉著我的衣衫,這時候千琳已經拉開了中翼的走廊,闖了進去。

奇怪,千琳怎麼如此衝動?而且……我聽不到什麼啊……

我領著芊琴和小穎,同樣走進2樓的中翼走廊。那跟1樓的中翼走廊一樣,也是兩側是病房,配以灰白的骯髒地磚──

「翔仔……」

「嗯?」

我來到了千琳所在位置,她站在最近對開門的左側病房,病房敞開著,門上寫著「219」。

我用電筒往裏頭一照,目睹219號病房裏的畫面,同時聽到那熟悉的聲音……

接著,我渾身盡是毛骨悚然,接著是強烈的嘔吐感。
今日po到呢度
呢篇非常之長架
而且非常之多疑點+新線索比大家
順便交代下上個故既實體書事宜

【《搵唔到Exit嘅23層大廈》實體書正式接受訂購喇!】

實體書由即日起接受訂購啦 ,大家只須Click下面幅圖或者呢條Link就可以落訂架啦:
http://paperize.hk/product/%E6%90%B5%E5%94%94%E5%88%B0exit%E5%98%8523%E5%B1%A4%E5%A4%A7%E5%BB%88-%E4%B8%8A%E4%B8%8B%E5%85%A9%E5%86%8A/
為答謝大家,每本書小弟都一定會簽名,同埋會隨書送贈特別設計嘅書籤架!
鑑於篇幅好長,實體書會分成上、下冊,兩本都會好厚下,為咗令價錢合理較易負擔,出版社特別設有合購優惠價架

【實體書收錄章節】
[上冊]
۞ 第1話至第80話
۞ Secret Chapter:《Mktor篇:我地係好朋友嚟架》
[下冊]
۞ 第81話至第131話+外傳《不回歸的47°》
۞ Secret Chapter:《Secret Ending:哪管這裏是哪裏》+《後傳》

如之前所說,我保證一定會將實體書做到最好,將成個故事文字重頭執靚佢,實體書獨有嘅《Secret Chapter》亦絕對會令故事錦上添花!
感謝各位係10個月以來嘅厚愛。係踏出第一步時,真係想唔到筆下嘅文字會有實體化嘅一日,幸得你願意追看,才能有完滿結局。所以,呢本實體書,係你我一齊寫下的。

【購書步驟】
1. 進入Paperize網站:http://paperize.hk/
2. Click「搵唔到Exit嘅23層大廈」上下冊或其中一冊,按「加入購物車」
3. Click「購物車」,選擇適合你嘅運送方式,Click「前往結帳」
4. 輸入帳單資訊,最後Click「前往Paypal付款」
5. 輸入Paypal資料,最後Click「立即付款」
6. 訂購成功,頁面會出現「你支付了$xxx.xx HKD」的字句,按「返回商家」可以檢查訂單資訊

如果對實體書有咩建議、疑問嘅,歡迎留言/pm同我講翻
Facebook Page:https://www.facebook.com/utopianhunter/
衷心感謝訂購實體書嘅您,係呢個資訊爆棚嘅速食年代,筆下所寫仍得到您喜愛,已經是好幸運,好不容易的事了。
希望你係旅程終結之時能夠帶走屬於自己嘅體會,搵到心目中嘅Exit。
冇大家支持,係絕對冇可能成事的
實在非常非常感謝大家一路以來對小弟既照顧
有人死呀
有人死呀

如果係
巴打覺得係邊個

黃秋巴
我等得好慘呀

11點有文
每日都好努力趕文架啦
多謝大家等待

謝巴
11點有文
每日都好努力趕文架啦
多謝大家等待

推一推

多謝巴打
今晚呢個background music 好正
非聽不可啊!
嘩真係出咗書,唔可以唔買!訂咗啦!
嘩真係出咗書,唔可以唔買!訂咗啦!

多謝花名巴打支持

咩料
「叫佢矮妹得架喇。」我豁然一笑,小穎隨即不忿的戳我一下,我感覺到她差點兒吐出一句粗口。

實體書由即日起接受訂購啦 ,大家只須Click下面幅圖或者呢條Link就可以落訂架啦:
http://paperize.hk/product/%E6%90%B5%E5%94%94%E5%88%B0exit%E5%98%8523%E5%B1%A4%E5%A4%A7%E5%BB%88-%E4%B8%8A%E4%B8%8B%E5%85%A9%E5%86%8A/
為答謝大家,每本書小弟都一定會簽名,同埋會隨書送贈特別設計嘅書籤架!
鑑於篇幅好長,實體書會分成上、下冊,兩本都會好厚下,為咗令價錢合理較易負擔,出版社特別設有合購優惠價架

【實體書收錄章節】
[上冊]
۞ 第1話至第80話
۞ Secret Chapter:《Mktor篇:我地係好朋友嚟架》
[下冊]
۞ Secret Chapter:《Secret Ending:哪管這裏是哪裏》+《後傳》

如之前所說,我保證一定會將實體書做到最好,將成個故事文字重頭執靚佢,實體書獨有嘅《Secret Chapter》亦絕對會令故事錦上添花!
感謝各位係10個月以來嘅厚愛。係踏出第一步時,真係想唔到筆下嘅文字會有實體化嘅一日,幸得你願意追看,才能有完滿結局。所以,呢本實體書,係你我一齊寫下的。

【購書步驟】
1. 進入Paperize網站:http://paperize.hk/
2. Click「搵唔到Exit嘅23層大廈」上下冊或其中一冊,按「加入購物車」
3. Click「購物車」,選擇適合你嘅運送方式,Click「前往結帳」
6. 訂購成功,頁面會出現「你支付了$xxx.xx HKD」的字句,按「返回商家」可以檢查訂單資訊

Facebook Page:https://www.facebook.com/utopianhunter/
衷心感謝訂購實體書嘅您,係呢個資訊爆棚嘅速食年代,筆下所寫仍得到您喜愛,已經是好幸運,好不容易的事了。
希望你係旅程終結之時能夠帶走屬於自己嘅體會,搵到心目中嘅Exit。

唔訂會唔會有得賣?
「叫佢矮妹得架喇。」我豁然一笑,小穎隨即不忿的戳我一下,我感覺到她差點兒吐出一句粗口。

睇睇下又覺得呢個小穎幾得意

【實體書收錄章節】
[上冊]
۞ 第1話至第80話
[下冊]

【購書步驟】

唔訂會唔會有得賣?

冇,因為呢個係網購方式,所以係1月25號前訂,之後一次過印的
呀~~~~~~~~~~~~~~~
唔通白女妖又係房入面緊人

又殺人?
唔出奇

又殺人?
唔出奇

千琳突然衝動,係咪開始失常啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞