【地獄深淵】【恐怖懸疑】《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》4

1001 回覆
64 Like 7 Dislike

新年快樂
冇錯

袋麵包跟咗佢一年

生活麵包既保質期令人擔憂

食到小穎肚瀉

冇嘢聽架

好聽啊

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下
不過日文歌通常好多音要填 未必適合廣東話

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀
宜家都有啲巴打填緊日文歌做中文詞

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀

有首 Goodbye Days,Yui,男版慢版應該好聽

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀

快啲開post係創意台啦 幫你推post

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀

係咪真係得ga
因為有少少...宣傳書既感覺
雖然呢個唔係重點

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀

係咪真係得ga
雖然呢個唔係重點

得啦
原創歌仲好
狩獵夢的人真係好撚完美
文又好睇仲要又有歌
今晚大概11點出文
多謝大家支持
今晚大概11點出文
多謝大家支持

留名先
依家先見到有新文
5分鐘後up
5分鐘後up

十分鐘都嚟啦

第31話:《我們,其實已經死了》

懷著好意祝福別人的是自己,於是受傷的同樣是自己。

===
強烈建議!
聽住以下Background Music閱讀呢集,效果會更佳!
https://www.youtube.com/watch?v=MwToTZc9qOk
===

死後世界,西方稱之為「地獄」,東方則冠之以「陰間」之名。人長久以來均對「死亡」抱以恐懼之態,這或許緣於人不知死後世界的模樣。

而好一部分人均認為,那是個恐怖、血腥的死域。

那絕望的景象,不正跟我們身處的空間不謀而合?我們……難道真的身處陰間?

黑色手錶顯示著「21:43」,手錶主人卻不知所蹤。深宵的黯淡從窗口滲進來,沾了些許詭異的雨聲。

這場雨,竟連續下了這麼久……

「翔哥哥……我好驚啊……」六神無主的小穎一手拉著我的衣袖,一手抱緊那袋麵包,把它當作Barbie公仔般,場面既滑稽又可愛。

我猶疑片刻,摸著她的小頭:「唔洗驚,哥哥係度。」

媽的,怎麼我竟說出如此肉麻的話,這種懶大哥哥的說話不是妹控James才說得出的嗎?

想不到,小穎臉色泛紅,接著「嗯」一聲,挨在我的肩膀上。

「係咪即係我地已經死咗……」芊琴戰競的問道。

「唔知道……」千琳焦心的咬著手指,手指頭都快要皮破血流,「就算我地真係被拖到陰間,都無法確定我地係靈魂黎咗,定係肉體都黎埋。不過有一點可以肯定。」

「不論我地狀態係生係死,當下現實世界都會當我地『已死亡』,抑或『從來唔存在』……」

千琳的理論聽似天馬行空,卻有其合理之處。

我們,其實已經死了。

「嗚嗚……咁我地真係死咗……」年紀幼小的小穎似乎無力接受如此絕望的真相。

咸爺將黑髮往左邊撥,故作輕鬆一笑:「哈哈……千琳……你太有想像力喇,世上邊度會有陰間啊,不如話有阿凡達?佛地魔幾時黎追殺我地?出面會唔會有暴龍?哈哈。」

天……我看咸爺俊朗具氣質的外表,待人態度竟如此無聊滑稽,男神形象瞬間崩壞了。

「咁……你又點解釋我地依家既情況?」千琳抽出迷你扭計骰,微聲回答,使咸爺啞口無言,我們依然。

我當然看得出,咸爺只是不願接受事實而已,就跟我一樣。

老實說,誰又想承認,自己已經死了?人一死,所有投入的心力均付之一炬,化成灰燼。

沒錯,千琳的「陰間論」聽起來的確荒謬極了,但當下處境不是同樣荒謬嗎?通往異度的電車……不存在的旭海電車總站……滿藏瘋子的廢棄醫院……這些這些,根本早已脫離現實思維。

天,我快瘋了……倒不如瘋了算,不用再苦惱如何逃走,輕鬆太多。

「我都覺得千琳既講法有說服力,呢度根本就好似陰間……」芊琴輕拉冷衫的衣袖,「而且我地手上第71頁日記,提及既『祝福三遍』咒語真係解釋緊當下既情況……可能茹霜佢真係祝福失敗,然後墮入陰間……」
「其實……據聞台北幾年前發生過一單命案,某初中少女被發現倒臥睡房,失血過多而死。少女死時手持住一把血刀,心口嚴重受創,警方判斷為自殺……」千琳皺眉訴說著,手上的扭計骰沾了手指的血,「傳聞少女死狀恐怖,四肢姿態扭曲,雙眸睜大,胸口被利器插至血肉模糊……情況好似係精神失常……但係奇怪既位係,少女冇留下遺書,而其家長同同學都指出,少女為人開朗,精神狀態良好,原定會同屋企去大阪旅行,自殺可能性微乎其微。後來網上流傳消息話,自殺少女先前有同同班同學玩過『祝福三遍』既遊戲,而佢失敗咗……當然網上資料無法證實,可能被加鹽加醋……」

我聽罷不禁心寒。按千琳說法,若果『祝福三遍』咒語失敗,祝福者的靈魂便會被扯進陰間,而其方式就是透過使當事人精神失常並且自殺……

多麼令人發麻的「祝福魔法」,名乎其實的糖衣毒藥。

「個咒語好恐怖……」芊琴一臉錯愕的道,「明明個咒語出發點係為咗祝福人,點解當事人反而要肩負『被拖入陰間』既風險?」

懷著好意祝福別人的是自己,於是受傷的同樣是自己。

世事為何如此荒謬?世上還有正義嗎?

少年你太年輕了,竟然還在問這種層次的問題。我們的社會,何曾重視正義多於興建公共廁所?

哈哈對不起,無病呻吟而已,想法別太極端了。

「靈界並唔會在乎道德對錯,」千琳低頭道,「只會在乎利益交換。既然想獲得祝福機會,就要付上相應代價──就係靈魂。」

在恐怖氛圍之中,我卻竟然笑了,滲滿苦澀的。

善良的傢伙,在社會中只會被嘲為愚昧,因為他們下場很可能都是如斯慘淡。

茹霜,是愚昧的其中一份子嗎?

「如果我地處境同『祝福三遍』有關連,事情應該係咁。」千琳咳嗽數聲,「茹霜祝福失敗,精神失常並且自殺,靈魂被扯進陰間。但基於某原因,可能係怨念太重,於是將活人拖入陰間,而渠道就係駛往堅尼地城既137號尾班電車,可能因為呢班車對茹霜有重要意義……而我地身處既『異世界』,係陰間既一部分,由茹霜靈魂既記憶所建構。所以,呢度既所有事物,包括車站、醫院,都係由茹霜記憶塑造出黎。」

倏然,千琳停止扭動扭計骰,然後她甜絲絲的笑道:「拼湊出真理既觸感好微妙。」
「其實呢,你有冇第二句,呢句真係太作狀喇。」我將這句話啃在喉嚨裏,只是苦笑,直到目睹那被還原的六面扭計骰。

她……是怎樣做到的?

「小琳姐姐,你好犀利啊,分析得好清楚啊……」小穎錯愕的道,千琳則難為情的扯著灰裙子,還是一副缺乏自信的模樣。

即使千琳並非樣貌很出眾的女孩,人際關係亦非很出色,但她至少有很好的性格、才華,其實沒有需要如此自卑吧?

相反,我才是最應該自卑的人吧?

坦白說,我們真該慶幸遇到千琳這靈異小說作者。若果沒有她在場,即使我們得到茹霜的日記,看到「祝福三遍」,亦不可能知道發生什麼事──即使是思考細密的James亦未必知悉。

「哈哈…….假設,我係話假設咋……」咸爺揉著耳朵,一副半信半疑的模樣,「如果真係『祝福三遍』搞鬼,咁我地有咩方法翻去現實世界?」

「嗯……」千琳胡亂的扭動著扭計骰,「網絡其實流傳過一個方法挽回。祝福者靈魂被分散係三個祝福物度,理論上應該將三個祝福物都歸還比事主,咁就可能可以歸還靈魂比佢,咁既話我地先可能有轉機。」

至少還有解決辦法,這已是不幸中之大幸了。

「咁既話目標就明確不過,我地應該盡快搵到果三個祝福物,然後再去搵茹霜。」我思緒清晰起來,「不過問題就係……祝福物到底係咩黎──」

「千琳頭先話係咩都得,任祝福者自行選擇……」芊琴打斷我的話,「我地唔會知道……」

「哈哈,我有個建議。」咸爺忽爾輕鬆的笑道,真虧他還笑得出,「如果搵到茹霜其他日記部分睇一次,就可能知道佢選擇咗咩物品做祝福物,同埋送比邊個。」

眾人連番點頭,我卻瞬間猶疑起來:「但係……白髮女孩,即係茹霜既日記可以係邊度搵到……」

「哈哈,本大爺可能知道。」咸爺豁然一笑,「頭先我躲避電鋸女……即係茹霜既時候,佢不斷重複講『翻7樓、翻7樓……』。我覺得,7樓可能係佢經常徘徊既地方,可能我地會係果度搵到線索。」

我想說的是,咸爺的輕鬆淡然與絕望氣氛存在很大的違和感,儘管程度遠遜在利物浦球衣印「BECKHAM」。

真是一位有趣的傢伙。

眾人沉默一番,最後一致贊成先到7樓一趟,或許因為根本並無其他選擇。

「已經21:49喇,仲有大概2個小時就到『0 left』,時間無多喇。」我首先提著電筒站起,拉起雙腿痲痹的小穎。

事實上,沒人知道12點會發生什麼事情……但是,比較可能是不好的事情吧?

我們開始整裝待發,咸爺在鐵櫃子掏出了另一個電筒,以及一把棍子──

「比你。」

「嗯?」

我接過咸爺拋過來的棍子,仔細端詳,那是拆除掃把頭的鐵掃把棍,長一米左右。

「出面周圍都係癲佬,你赤手空拳點得架。」咸爺莞爾一笑,我一愣後報以微笑:「咁你呢?」

「哈哈,我用唔慣長棍,界刀就得喇。」
今日去到呢度
多謝大家等待小弟
星期二晚10點會繼續連載
再次恭祝大家新年快樂

邊係丫

巴打會唔會翻唱日文歌

會呀

介紹d歌你唱下

好呀

係咪真係得ga
雖然呢個唔係重點

得啦
原創歌仲好

多謝巴打

巴打改名既
狩獵夢的人真係好撚完美
文又好睇仲要又有歌

多謝
都係業餘製作姐
巴打覺得首歌點
留名先
依家先見到有新文

咁有排追啦
多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞