搭經濟艙盡量唔挨後唔算基本尊重咩

478 回覆
419 Like 761 Dislike

不過對夫婦又真係幫唔落嘅
on9
喺香港尊重人攞少啲著數冇下下用盡的確係on9嘅
就係一個咁嘅社會
不論搭長途定短途都無試過挨後坐,因為習慣dup 低頭先訓到,挨後反而好難訓著
其實大家重視嘅嘢不同

有啲人自己做嘢前會考慮吓人哋嘅感受

有啲人覺得考慮人哋嘅感受係on L 9

大家本身就不同
威嗰十分鐘
柒足一世

心態問題
同埋唔hur 咪直接叫空姐搞

自己拍片/小動都未必有着數
你有冇尊重過我條腰
考慮, 其實都有好多種。

出聲之前,都要考慮下道理喺唔喺自己嗰到。有啲唔係應分既野,你問左人人地拒絕,要識得 take no for an answer。
-個覺得人哋影響咗自己
自己就可以影響返佢

點知俾人拍晒片
根本隻自私精就有心裝佢
好機會 仇日變仇港
長途機最少一半人捱後
咁都要屈人裝佢
其實睇片佢挨後唔係好多
加上係長途機唔係連燈最愛既UO短途
其實問題唔大
只係大陸人身份啫
佢係鬼妹既話果兩條廢佬邊敢出聲
不滿都情有可原,對夫婦衰on9俾人拍哂片仲覺得自己贏咗,到俾人圍屌嗰陣就死狗咁款,擺明欺善怕惡。

最應該嘅做法係同空姐投訴,如果隻腳真係咁長頂住咗,一係佢就同老婆調位,一係就同空姐反映,個椅背挨後咗佢會睇唔到電視呢個係航空公司問題,唔係乘客嘅問題。
國泰sell經濟客艙設計:
椅背亦可作更大的角度調校,讓您在機上也能安然入睡。

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/aircraft-and-fleet/a350-experience/economy.html

設計philosophy:
全機乘客都可以挨後,擁有休息瞓覺嘅權利
大家都有「相同」嘅挨後角度=公平

反挨後撚:
我自己唔想挨後,所以要其他人陪我唔挨後
我剝奪其他人休息瞓覺嘅權利=其他人自私
ECON 空間太細一定係前面乘客錯,唔係我唔俾錢升級座位

無知反挨後撚:最尾嗰排冇得挨後
唔俾人挨後先係攞緊人著數,你唔好調轉嚟講啦

飛機本身設計就係除咗安全(起飛/降落)、進食之外,其他時段係休息瞓覺優先,所以預大家都挨後

國泰sell經濟客艙設計:
椅背亦可作更大的角度調校,讓您在機上也能安然入睡。

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/aircraft-and-fleet/a350-experience/economy.html

設計philosophy:
全機乘客都可以挨後,擁有休息瞓覺嘅權利
大家都有「相同」嘅挨後角度=公平

反挨後撚:
我自己唔想挨後,所以要其他人陪我唔挨後
我剝奪其他人休息瞓覺嘅權利=其他人自私
ECON 空間太細一定係前面乘客錯,唔係我唔俾錢升級座位
On79 有本事就坐business
econ唔挨後得兒登仔先會推崇
最公道留言,有人覺得開左聲就一定要應承真心cls
好多反挨後可能飛機都冇答過幾次

長途機好多人都挨後架啦
淨係搭過廉航飛日本台灣泰國,跟住係度指點天下

食完嘢較暗燈光俾人瞓覺休息,迫人陪佢坐直,剝奪人哋休息嘅權利
呢度仲有一件,以為最尾冇得挨

坐econ預左啦大帝,憑咩要前面就你
挨後拗住條腰其實會舒服咩?
如果前面挨晒落來 我咪局住要跟啦
大陸人就係咁,唔會諗人哋感受,兩邊都態度惡劣咪打和囉,唔明點解講到對香港人錯晒咁

唔挨後真係基本專重,經濟艙本身個位就係窄,人哋仲有杯水喺度,熄晒燈先挨後我冇意見,但嗰段時間全機得佢一個挨後就知呢啲大陸人幾自我中心幾閪

咁當然對香港人一嚟就開佢波就真係肉酸啦

Btw個大陸雞之後拍嗰段片啲AI聲真係好難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞