歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
比定一個你先
2025都黎喇,模型唔係要黎砌,係講自己買平過人幾多十蚊認叻叻
之前嗰個究空展示no eye see,依家官方介紹睇嚟啞黑同金色都處理好啦
https://bandaihobby.hatenablog.com/entry/2024/09/24/173000
但機甲龍寫明用亮黑就有啲

https://bandaihobby.hatenablog.com/entry/2024/09/24/180000
想請教下大家水性漆同藍蓋膠水問題

1. 用水性漆,再上藍蓋膠水,是否會甩漆?

2. 上一層保護漆(消光)能否解決問題?

3. 上水性保護漆定油性保護漆好?

4. 上左水性油,再噴油性保護漆,會否gg

謝謝大家
藍蓋膠水係指水貼膠水?

1. 舊版藍蓋會溶到水性油 新版好似唔會 搵廢件試下
2. 會 但消光唔夠滑貼水貼會唔靚 要噴都係噴亮光
3. 靚就一定油性靚啲
4. 油性油會溶水性油 你用噴罐嘅話出油量大一野噴落去一定溶油
用噴筆嘅話先薄噴一層 等佢乾左之後再正常噴就冇事
你第一點係唔係應該調返轉
舊版唔會浴水性,新版會
明明唔係主角機,應該會俾心機造先係㗎
都問得咁詳細就順手去官網check埋啦日文唔明要翻譯都係㩒個制啫, 新版係會溶
https://www.mr-hobby.com/ja/product2/category_11/MS231.html
Modo直接做咗實驗基本上有softener成份嘅都會有少少酒精溶水油,
但我自己用av配孖星成個line up得mark fit super strong會有少少影響, 其餘可能唔多酒精唔大力捽都冇問題,藍綠蓋其實稀釋咗都可以用,但效果會差/慢少少
Sorly我仲用緊舊版 咁新版有咩好
話就話冇咁易變白底
軟化能力加強咗

Gsi 佢哋咁講囉
我想問下點解噴mr color 隻銅色 初頭隻色好靚 但慢慢乾之後會變左肉色
睇嗰款似環境濕度太高
今日濕度成八十幾%
我就老嗨都唔噴消光同金屬色喇
開冷氣
halo, 請問香港點買套裝set AV Vallejo 油
每次要影低邊隻色未買, 睇到眼花
想一次過全set 買
我都搵左好耐 應該冇鋪幫到手成set 搞架啦 好多色都長期缺咁
似冇打底....
秋葉地標商場都幾名過於實,行到腳跛又買唔到野 行過 amiami yodobashi 電器館 , 仲有無地方介紹下
出左名係咁

你去酒店側邊果d yodobashi分分鐘d 野仲齊
梗係去壽屋 海洋堂
Av油最齊應該係智高 但智唔會幫手成set咁買我就唔知啦
呢啲full range油架唔齊嘅話應該要另外同舖頭傾再訂
Ak 3rd gen full range set得236隻色都€645咁貴唔會有舖頭無啦啦入set嚟賣
AV仲要多幾條linemodel/ game/ xpress/ mecha/ premium有啲仲分air定普通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞