歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
我試過一次幫Rg艾比安做無縫就唔撚再搞rg無縫
Hg 做無縫舒服過做rg好多
rg唔使做無縫啦 磨下水口咪算
做無縫?上youtube見啲人會用膠水溶咗啲膠件,之後做無縫?
咁磨到係咪大概1000目左右就可以上色都冚到啲縫位?
個陣岩岩學玩無縫冇諗咁多野 見到有縫就想補
之後搞搞下發現太on9同冇必要
睇你想要咩效果
我自己打磨400 600 800就上色
但我睇過YouTube有人係建議磨到上1000
仲有雙星隻滲線液係咪一定要用佢80030隻稀釋劑去抹返乾淨?

定係就咁用酒精or火機油都OK?
只係想靚仔啲做到無縫咋,冇追求咩特別效果
我見到話砌一台已經冇咩心機睇下面啲字
rg多數系裝甲式安裝 冇邊幾個位真係需要無縫
sorry打錯我已經即刻改返
同埋真係要假組一次
就算唔做無縫 上色前都要睇咩位會易刮甩油
貼水貼嘅話藍蓋綠蓋係咪必須?

另外水性油,油性滲線不同水性消光呢個combination有冇問題?
建議睇一睇頭post
同埋睇下youtube教學片
你問既野好多都答到
rg nu印象中冇位需要做無縫,膠水可以唔用
手油補色都ok,冇必要全上色

met 過晒重貼
清晰度爭d 但無條底褲邊自然好多
Rg ru有無縫要做????
想做無縫砌hg啦
年紀大既好處就係對眼冇以前咁好 邊位望落都唔係好覺眼
紫蓋膠水主要用來做無縫,主要係消除唔合理地方嘅夾口,例如兩件合嘅圓筒形火箭炮炮管!RG本身設計係好小呢啲位,唔洗點用!
反而Aqueous1:1稀釋已經係噴嘅濃度,筆塗來講太稀啦!
咁1:0.5呢?定直情唔溝?
你要試吓效果,其實比例呢樣野係好睇個人習慣,即使我話1:1係用來噴(我係),但都可以手油,只係要油多幾次,而且難控制。你試唔同比例後覺得邊個比例好油就用嗰個!
買一台eg試吓先
睇吓有咩失敗再從中學習
無咩問題就去馬
問得即係新手
新手嘅話就建議素組啪起佢
然後放係當眼處一星期
睇下邊個位唔順眼就開始手髹補下色
同時研究下邊個位好唔順眼要做無縫先上膠水
上完顏色,之後最後邊一次過滲線同埋貼貼紙,可以因應住你改顏色去平衡返貼紙同埋滲線
最後先至上消光
你知唔知點解要做無縫
唔係新手啦,十幾年無砌

而家多左咁多唔同工具同油漆所以上嚟問吓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞