歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
買盒模型開心都要分應唔應該
你真係痴撚線公司
講開MGSD
未見過咁解啫...
人活得好好點解要玩FRS全分色+改色

幾時先會有阿寶專用迪傑改
除左FACEBOOK班友無人會放到咁大睇你D模型既,輕鬆D啦巴打
成隻裝好整返個靚背景打下燈邊個會捉你有無色差呀
順便請教下
已經打磨到3/4/6/8/1萬 近睇都見到打磨痕,已知消光可以遮到,但半光的話效果會唔會一樣
吓...1000砂落水磨3~4000拋光棒已經好令啦bo
量產機 後面說明書
你前面400到1000磨得唔夠好
上到三千至一萬只係將啲起角的花痕變做圓角好光滑嘅花痕
yes , 望落就係好光滑但入面有痕想知道係咪由400開始重磨
好有殺氣
你係咪唔會上色唔會上灰
唔會呀, 打算成形色噴半光做少少舊化
其實如果你真係非常在意D打磨痕既話
前設:會噴油
可以係底灰(水補土)下功夫
前設:唔噴油
起手果陣唔好用太細號碼既砂紙去磨,600#開始磨水口就會無咁明顯
正路去到1000打後已經係拋光既層面,唔會有去除磨痕既效果
另外半光既問題,應該唔得,可能仲會明顯左
600#開始磨水口,磨痕D就會無咁明顯
搭單 剪口發白點磨法
物理定律黎無得搞,一係唔好貼盡剪,留少少之後磨
白左就無計
我平時係天台噴(露天), 由五點幾開始噴, 本身我係金屬打底, 再噴透明色,想做candy tone. 噴到七點幾開始見到一達達啞色(開始有濕氣), 因為要趕交貨, 非常絕望,差幾件就完成.
突然靈機一觸, 濕噴完即係羅入室內放, 結果真係冇事, 成功過關.
你都諗住做舊化
有少少痕唔係仲好咩
咁再磨啦
唔想磨就上一層消光,再上半光
唔知遮唔遮到
駁唔到
請教下
有冇巴打試過1月1係日本買福袋
想買返個模型福袋應下節但唔知秋葉原邊度先有
見yodobashi人人讚但一search就見大堆炒貨友排通宵
既然要做舊化 不如就再花d
我成日覺得好多人做舊化忽略表面紋理既問題
成日都見d 作品係表面好平滑但就一達達舊化左既顏色咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞