歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
建議你落手做左先
你有嗰盒嘢,你開左盒剪左袋自然知道有冇需要黐膠水做無縫,驟眼睇呢盒rg冇咁嘅必要

另外要提嘅係,你用田官油滲線最理想係用白電油去刷,刷到之餘減低用thinner腐蝕零件嘅風險,rg仲要咁細粒咁脆
Roger that

我都諗住用zippo去抹
巴打又發功點跟
買喇有邊次唔買
上次要噴Figure所以成隻用返硝基油
嗰種久違嘅爽快同順手
到目前為止我最鍾意嘅光澤油係GX100, 期待LG112有冇咩突破
想請教下邊度有木製帆船賣?朋友轉工送禮
想問少少野,唔知大家睇唔睇到個色差我噴左白色>光油>噴琺瑯黑,之後抹極都好似抹唔乾淨,最後噴消光就變左兩隻色想問下大家正確既流程先噴琺瑯黑>光油>遮蓋>白色?
香港木模型好少見
woodjoy 果d 去日馬買啦

一係就logon 玩具站 手作仔 睇下木片3d puzzle 岩唔岩買
黑色位噴左係邊
你本身個步驟冇問題
一係你支棉花棒太污糟
一係你隻白色本身噴完已經有色差
一係燈光問題
影得有啲衰原本諗住影個色差位,黑色噴左係頭頂兩側(呢個係Amazing Exia 頭黎),第三點應該唔會
之前見UV cut冇得拋光就冇入過手
啱啱手上有件同時油左gun metal同metal black做分色既件

* 手油
* 影相有失真,尤其是顏色呢家野

雙星水性X-10 gun metal我會貿覺得係“銀黑色”
Mr. Color C78metal black我會覺得係黑色中有少量金屬粉咁既感覺,人眼望係明顯"黑"過gun metal
好似係有件咁嘅事
冇拋開光冇跟進到硝基油UV cut系列, 但噴飛機嗰陣用開Aqueous GH101有UV cut
要拋嗰陣先再試
巴打想問下你呢隻咩櫃
頭頂噴黑色做咩噴到後尾枕都變埋色控筆控得唔夠準?
好似無乜人講
暫時唯二既立體物黎講我覺得幾好
因為我諗住係用擦金邊既方法,無遮到其他位置,就大範圍噴左黑色抹左啲黑色之後就變唔番白色
如果係喺上面乾透先加嘅可以用發泡擦膠擦下先
想請教下各位
小弟用光油 噴灌 上完色
想用田官琺瑯滲線

洗唔洗噴多層光油先滲線?
定係可以直接滲線?
你係油性定水性上色先
油性既話我唔熟 但聽人講過可以直接滲
水性會建議噴一噴 保護層油再上色
我有用 田官 同mr hobby
我諗都係油性?
例如mr hobby 8 號銀
Mr hobby有油性有水性wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞