歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
笨大唔會
但笨衛兵會
唔同廠各有自己強項,笨大技術係高
但佢最on9係有能力出得好,但偏偏唔做比你
新暴風個頭
其實點解個框會咁樣

應該係射出成型時要控制壓力同流道膠量的switch
控制到就可以少d水紋收縮分模線
應該係個模具有啲位轉得,用黎控制流道,從而控制個模有啲位啤唔啤膠,方便佢翻件
轉得唔正就會出現上面你張圖個情況

例如呢4排白色灰色件,唔同大細,但應該分別係同一個模具(兩排白件一個模,兩排灰件一個模)

白件左邊係腳、肩甲呢啲,要啤兩次俾左右用
右邊係裙甲、鎗甲呢啲,只需要啤一次
咁個模近中間圓圈嗰度附近,有個位轉得用黎截斷流道,
啤完一批整排左+右既件之後,轉個位截斷往右流道,再啤一批只有左邊既
咁佢就可以鑄一個鋼模就應付晒唔同零件需求。

有時有啲未必係同一盒入翻件,可以係跨款式
例如30ms堆idolmaster
仔細睇會見到流道上面好多呢啲轉得既位,應該又係方便佢出另一款既時候啤唔同區塊

例如呢款大波啲,另一款細波啲,但個軀體一樣
壽屋既方法就係軀體一板件,個胸就另一排細既件
笨大就會係一板件出晒,細波個款就啤左上唔啤左下,大波嗰款就啤左下唔啤左上。
新暴風個頭咩事我無研究啦
但佢拎嚟省靚招牌嘅RG 2.0 都可以做到個頭柒晒,咁到底係佢有能力做好畀你而選擇hea做,定係佢能力上都出咗問題呢?真係好難講喇
都唔好講佢有啲模,係衰到用大力金鋼指都啪唔入,我仲以為係咪砌緊老翻模
所以笨大模型組合度真係佢強項咩? well.....我覺得媽劇停先係佢強項囉
同模n色先係笨大強項
其實呢幾年其他幾間出機械人嘅廠
起原本笨大比較擅長嘅領域都追上咗好多
加上佢哋原本有其他比笨大好既技術
而笨大呢幾年嚟做大左乜都利潤行先
除咗愈來愈易砌之外(素組好唔代表見得人)
其他野冇突破仲要愈做愈差
有啲要求嘅人根本買唔落手
Gsc良心廠
之前隻班鳩想買 但睇完YouTube就放棄
跟住就呢兩日見到佢出2.0
希望其他廠出既機械人可以逼到笨大唔好越做越差
總有模型會出得冇咁好,又唔洗踩到一文不值,個口吻好似有仇咁
就算送個高達IP比壽屋/GSC,佢地有冇技術出隻RG?
Rg 2.0 個個砌完讚多過彈,只係得你呢d冇買既人係度呱呱嘈。個頭係有瑕疵,但砌開模型絕對有能力修番好,就算唔修,個頭都唔係唔見得人
至於你講既大力金鋼指,我就真係冇遇過,不過你話有就有。但其他廠所有產品都有完美組合度?
出嗰個花雷係咪代表HGFC閃光有機會出返?
今個月一直都再販緊,AMAZON一直有補貨

下次係2025年2月
同埋佢哋唔同廠,呢邊出唔代表BANDAI一定要配合
我邊有踩到一文不值,我咪讚咗笨大媽劇停強囉,又唔鐘意?

我冇話過RG2.0個柒頭靠玩家嘅技術解決唔到,但RG個定位同賣點係乜先?係齋啪完成度都好高吖嘛,喂但佢出到個柒頭反而要玩家自己動手術喎,係咪同緊佢本身嘅賣點自相矛盾呢?

你冇遇過大力金鋼都啪唔入,係你咁好彩唔中獎,定砌得少呀?
你想體驗下嘅咪買隻SD392 NeoZeong,唔銼餐矇睇下G4啪唔啪得入E1-7囉
講埋d小學雞廢話
我讚你老母個閪好好屌,你又鐘唔鐘意
你又砌過多幾多百隻,值得你係度打飛機?
連登都要扮老屎忽你收一收皮先
睇你個款都係冇乜技術,啪件都搞唔掂你好意思話人砌得少
睇你個款都係冇乜技術,砌過幾盒就扮大師話人屌Bandai
https://youtu.be/aebsGLEq_7Y?feature=shared
係你一個啪唔入,廢柴
人地冇技術出既 Bandai唔洗驚到連wf 1日版權依家都唔出比人啦
以前都會比人出下手辦 依家?
大力金剛指砌sd 一定成日遇到
另外完美組合度好多廠都做到
就算廢如gsc仲左右合都冇明確段差
而最近Bandai啲高達唔好講左右合
連分模線都有明確段差
有人就修好砌好
有人砌都唔敢砌,驚左Bandai既組合度,決定用鍵盤代替技術
是但,打字都係技術
突然又嘈交都有嘅
老規矩嘈交要自貼身材成品
唔貼嘅當嘈輸
邊間廠所有產品都有完美組合度呀?每一件產品喎
你拎一隻年代久遠既SD,就證明Bandai組合度差過其他廠,個論證都有問題啦
任你點吹,拋開設計甚至價錢優勢,只講組合度/技術,都係更多人prefer bandai
我議事論事,討論笨大邊啲強項邊啲唔係。你就搬人老母出嚟屌,邊個小學雞啲?

又係你話未遇過要大力金鋼指,我先舉個例子畀你體驗下。你唔試,fine~,你可以繼續掩耳盜鈴話笨大模型組合度世一嘅。

小弟技術唔係特別高,但銼/磨件偷薄等啲件啪得入都仲識。但要用到銼/磨件先啪得入,就點都講唔上組合度好囉
多謝你。
你知唔知你呢條片間接証明咗我講嘅嘢
3:25-3:30 佢都係啪唔入G4件㗎
到同一嚿件再出現喺6:13,個狀態係完全入晒
即係開頭齋啪入唔到,要喺背後搞一輪先入到囉
你真係無得頂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞