歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike

終於瞓得
聽日繼續
新手學做舊化
想問下條路線咁樣整啱唔啱
雙星琺瑯油滲線
等乾
X20A抹
噴罐MrHobby 水性super smooth 半消
Real touch marker 上舊化
噴罐Mr Hobby 水性super smooth 消光

睇片話就咁上real touch會上唔到色 所以上左次半消先
同埋想問埋real touch marker係真係趁佢未乾搵棉花棒抹就ok?
X20A係抹唔到琺琅的
要用X20
抹雙星滲線液可以用白電油都得 又平又易買
「睇片話就咁上real touch 會上唔到色,所以要上半光油先」

應該咁講,上左半光效果重d,唔上油效果輕d,如果你就咁係件無上油既白色零件用啡色real touch先算,你一抹,其實件零件會變左「淺到近乎睇唔出既淺黃色」,如果你再上多幾次就會愈黎愈黃,但通常如果d人唔想搞咁多次,都會上層透明油得d色食得實d

呢支野d油係一d好稀既色水,郡士最初設計呢支筆個原意係比人做一d類似雲染既漸變效果,佢建議用法係你先噴透明油,之後再上real touch,等佢乾左,再用佢支洗筆或者酒精塗少少溶劑上d色既邊緣度,再用棉花抹,慢慢渲染,所以正常黎講如果你用呢支筆,你應該買埋酒精或者佢支洗油筆看門口

我唔知你係未想用黎做washing,如果你想做washing,你倒不如用埋琺瑯油黎wash,反正你都要買支X20黎滲線,你用埋琺瑯油唔洗額外走去買支酒精

金色水口
即係WD-40都得!?

呢支..
WD40另一樣野黎wo cfu

終於噴好,但無動力上水貼

慢慢做唔好急,呢隻好野黎嫁

求其痴2張算數
用x20做wash可以做埋戰損

將D 金色同銀色重新噴過哂
呢隻GK改件?
係啊
精美說明書
負評是禾俾的
sd真係打大佬級
Hg crossbone我都叫哂救命
Rg應該仲頭痛
Crossbone 真係難搞
啲件又細 水貼仲細
啲水貼真係手震啲都搞唔掂
等睇RG ZZ, Victory
唔敢當,巴打唔介意我喺度獻醜傷眼就好好喇
早幾日先畀人話冇技術嚟
早排睇到啲人推介用陶瓷刀修水口
有無師兄用過?係咪真係咁好用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞