歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (206) 負評個位就係1001都唔開po

809 回覆
9 Like 9 Dislike
屌好噁心
玩咩都應該係咁!

不過都要原諒模型係藝術品,會有人評價
新POST留名貼新完成品

是咁的, 今季新番動畫進入尾聲
想同大家宣傳一套高質作品嚟緊下個禮拜一將會播埋最後一集
《狼與辛香料 MERCHANT MEETS THE WISE WOLF》

而今作就係喱套動畫入面開首登場, casting中被稱為「少女」嘅重要人物

喱套作品係我見識之中最獨特嘅ACGN作品
內容係講述一位可算獨當一面嘅馬車旅行商人, 羅倫斯
喺年復年嘅行商路段上, 偶遇一位不請自來, 自稱豐收之神嘅獸耳少女, 赫蘿
少女請求商人順道帶自己回歸幾百年前離開嘅故鄉, 約伊茲
結伴而行嘅兩人從此喺行商回鄉嘅旅程中遇上各種危機與陰謀, 驚喜與歡樂

作品內容影射中世紀德意志地區各種風土人情, 城鄉之間嘅交流, 宗教、君主以及世俗團體帶嚟嘅利益糾紛
將看似抽象嘅歐陸哲學同繁雜嘅歐洲民族傳統用緊湊嘅劇情串連
呈現與別不同嘅ACGN作品

少女與女主角赫蘿嘅合照

製作過程(內含劇透):
巴打你公開話自己買到搶到pb,
抵畀搶唔到的人負皮架
同埋呢度以前好多報價撚,幫ching買左先,同埋幫你買pb的炒狗
講"有貨"畀人負皮都係正常
都話好快會有福仔起模文分享
我搶到嗰啲全部唔係PB喎。。。
係,但至少呢刻完全對刻線無心機
就算隻dynazenon油完唔係好適合畫線都係咁
噴油我就係好努力搵方法代替
化妝綿塗裝,顏料直接溝透明或消光漆都試過
想油得靚又討厭噴
反而幾enjoy唔洗噴都整到自己滿意嘅作品
刻綫唔好搵自己鍾意嗰啲嘢刻住,可以刻下扭蛋嗰啲先

Ready先試啦
話時話如景品重塗,連登係咪無地方post 嚟交流
化妝棉算係冇得噴之下最好既代替方法
睇過YouTube片見到可以做到類似噴槍既霧化效果
但當然同噴既霧化都係有一段距離啦
Btw上次第一次玩化妝棉上色 但完全fail
歡迎
呢度髹 gk 棋
成品重上色都有人交流
大越友惠嘅得意之作啊

我覺得貼呢度都得啦,集中先容易討論
所以我通常自己睇算
如果係純感想我ok
但有時遇著話你做咩唔噴消光,搞咩唔無縫,隻角再修尖d啦
呢種同個人審美觀或要求唔同嘅評價就少唔耐煩
其實當gk白模咁玩法啫
不過gk白模少人到開完都冇人入去討論
咁你本身嗰盒內容物點
雖然我啲作品又慢又唔係好,但有時搞掂一隻都會想放上嚟一齊傾下計咁獨樂樂不如眾樂樂,不過又唔想擺FB 之類
有啲男仔都係好鍾意練到好大隻跟住問人點睇

其實對我嚟講都係答唔到好答案的,一樣道理
Bandai好彩係有膠袋嘅
咁當然完全替代到嘅話噴槍就無佢存在意義
但係想比較健康玩同低成本就係咁最好
不過我自己覺得實色效果先得
金屬色感覺麻麻
Facebook嗰啲討論環境真係好toxic
同埋我見facebook有時會傾下傾下攻擊人哋個樣完全唔關事不過就po人哋個樣出嚟係咁話佢

明明係傾緊模型
金屬色真係油性好d
但我玩得油性既不如玩埋噴槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞