屯門中一生疑遭勒索$3萬 7同學被捕 母盼道歉﹕想佢哋知錯

898 回覆
433 Like 19 Dislike
呢間好似係c all star 安仔讀過
無可能
你個仔唔恐嚇人 人地點會主動俾錢你個仔?按你邏輯咁你個仔夠係受賄啦 人地俾錢你就要收?
佢直情報左警啦,唔係好似
我引一句你就講第二句

報警係一個方法
我講嘅強硬,唔係報警呀

呢個case,警察角色係保護弱勢嗰邊
但係我就想講,大家同年齡,同一學校 ,
其實大家平起平坐
初初升中唔識,會怕事
到有呢單野發生,就要學識點保護自己,唔係下下俾人勒索完再報警

再推前啲,
上堂食野
你有證據咪舉報囉
做錯野,就學點承擔,點面對

而家,到嗰幾個𡃁仔承擔,到佢地面對,點可以諗住道歉就算
細路仔邊諗多佢地會愈黎愈大咬 以為十幾廿蚊就可以息事寧人
篇新聞都已經寫明個事主主動行賄,你再睇對話,好多都係佢主動話比錢。
同埋我無話無人受賄喎。
咁都唔追究
比我做人老母 實告撚到個7條仆街連埋佢父母喊著求饒
其實間學校真係最後無好好處理就直接開名
等d家長避開唔報
無能力處理就等俾人殺校先啱
on9
自願比錢叫勒索
她坦言沒想追究涉事學生
錢比人拎左 個仔比人恰到上心口 都唔想追究
呢種老母真係害撚死個仔
想訓練個仔做中國人
少年犯問題
上堂偷食野
個細路單親?
屋企個男人去咗邊?
俾我實接啲𡃁仔放學
幫手推下先
都好耐啦,嗰陣都仲係地區名校
屌你間學校完全係拖得就拖,冇諗過要解決件事
一早搞掂一定唔會去到要拉嗰7個
聽完01

死支那仔
抵撚死
你以為變左聲就聽唔出
個老母應該堅持告到班細路到底,對受害人嘅身心發展係好緊要
識咁諗就唔會因為驚比人督上堂食野啦
做得校長 買件gucci衫算得係咩
咁咪等長官搞囉,諗住瞞就食屎啦
你上去分開d靚仔冇咩用
因為佢地唔係打緊交 甚至本身都唔係痴埋一切
學校做得最錯係開會既同時冇搵社工或者班主任打去同家長了解左再問下先
呢個老母開頭都未必想報警 睇佢仲係想人地認錯就算
但係學校冇覆佢佢可能心急就報警
不過件事去到咁大其實最尾都一定會報警
莫講話對方老豆老母態度又閪又唔肯賠錢道歉
去到幾皮野呢個數字係學生層面咁唔尋常都唔係學校可以單方面處理到
至於報警方面其實應該要由學校陪家長一齊報
要家長本人報先合理 因為件事係佢屋企發生佢發現
佢先有完整證據同差佬講清楚件事
屌,學校咩撚野事唔俾上堂食野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞